SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Ya Rotasyonu Uygulayın, Ya da Tapuları Verin!

Yayınlanma:
ABONE OL
Ya Rotasyonu Uygulayın, Ya da Tapuları Verin!

Milli Eğitim Bakanlığında 7-8 yıldır idareci atamalarında yaşanan sıkıntıların çok nedenleri var. Milli Eğitim Bakanlığı Merkez Bürokratlarının hataları, bazı sendikaların yönetici ataması yaptırmamak üzere geliştirdikleri söylemi uygulamaya koymaları ile başlayan Yargı-Bakanlık-Sendika üçgeni, 2009 yılında konsensüs ile çıkan yönetmelik ile bir nebze olsun son buldu.

Dört aşamadan oluşan yönetmeliğin ilk iki aşaması olan sınava dayalı ilk atamalar ile isteğe bağlı yer değiştirmeler mükemmel şekilde uygulandı. Sıra aynı kurumda 5 yılını doldurmuş müdürlere rotasyon uygulamasına gelince “rotasyon 1 yıl ertelensin” yaygarası başlatıldı. Öğrendiğimiz kadarıyla bir sendika tarafından başlatılan lobi çalışmasında “herkes iktidar partisi içindeki tanıdıklarına ulaşsın ve tanıdığı milletvekilleri vasıtasıyla bakanlığa baskı uygulansın, bu konuda rotasyona uğrayacak olan Eğitim Bir Sen üyesi müdürlerde harekete geçirilsin yoğun tepki var havası oluşturularak başlamış olan atama süreci askıya alınsın” stratejisi uygulamaya konuldu.

 “Referandum öncesi müdürlerin yerlerini değiştirmek yanlış olur” cümlesi ise ikna için uygun bulundu. Son 7 günlük süre içerisinde yapılan kamuoyu oluşturma çalışması, Bakanlığı rotasyonu uygulama konusunda aldığı kararda yalpalar hale getirdi.

Yerlerinin Değişmemesi İçin Direnenler Haklı mı?

Türkiye Genelinde en fazla 5000 kişinin rotasyona tabi olacağını bilmemiz gerekir. Bu sayının 865 tanesi İstanbul’daki müdürlerden oluşuyor. Hesaplamalarımıza göre İstanbul’da rotasyona uğrayacak olan müdürlerden:

20 ile 35 yıl arası aynı okulda müdürlük yapanların sayısı                        : 40

15 ile 20 yıl arası aynı okulda müdürlük yapanların sayısı                       : 110

10 ile 15 yıl arası aynı okulda müdürlük yapanların sayısı                       : 215

6 ile 10 yıl arası aynı okulda müdürlük yapanların sayısı                         : 295

5 ile 6 yıl arası aynı okulda müdürlük yapanların sayısı                           : 205

            Aynı kurumda uzun yıllardır görev yapan müdürlerden başarılı olanlar ile başarısız olanların ayırımına gitmeden söylenebilecek en önemli şey; “işletme körlüğü” diye tabir edilen yönetsel körelmedir. 35 yıldır aynı kurumda çalışmanın savunulacak tarafı yoktur. Rotasyon derhal uygulanmalı ve peşinden İl Milli Eğitim Müdürü, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı, İlçe Milli Eğitim Müdürü, Şube Müdürü gibi yönetsel birimlerde de rotasyon düzenlemesi yapılmalıdır. Aynı kurumda uzun yıllardır çalışma aynı zamanda oranı tartışılsa bile kirliliği beraberinde getirmektedir. Değişim-dönüşüm iddiasında olan bir siyasi iradenin okullarda saltanat olarak adlandırılacak bu uygulamaya son vermek üzere attığı adımdan geri dönmesinin öğretmenler nezdinde kaybedeceği itibar ve tepkisellik 5000 sayısından kat kat fazla olacaktır. Kaldı ki rotasyona uğrayacak olan müdürlerin tamamı buna karşı değildir. Özellikle merkezi okullarda görev yapanlar olmak üzere bazı okulların müdürleri rotasyon dursun kampanyasını yürütüyorlar. Sayıları ülke genelinde 1000-2000’i bulmaz. Bütün eğitim camiasının rotasyonda hükümetin kararlı olduğunu anladığında duyduğu heyecanı kursaklarında bırakmayın ve bazı imkânlardan el çekmek istemeyenlerle, duygusal olarak karşı çıkan bir kısım müdür lobisine teslim olmayın. Rotasyon kimseyi görevden almayacaktır. Yan taraftaki okula geç diyecektir. Yapılması gereken rotasyondan vaz geçmek değil, yayınlanan genelgedeki defoları onararak kararlı bir şekilde işleyen süreci hızlandırmaktır.

            Siyasi irade attığı adımdan geri adım atmamalı, rotasyonu uygulamalıdır. Önceden de rotasyonda adım atıldı fakat bazı sendikaların açtığı dava sonucu Danıştay’ın kısmi iptalleri üzerine yönetmelikten çıkarıldı. Yönetmeliğin sendikaların mutabakatı ile çıkması üzerine bazılarının bu kez “1 yıl erteleyip genel seçimler sonrasına bırakabilir miyiz?” Belki “seçim başka fırsatları (!) doğurur” planı amacına ulaşmamalıdır.

            20 yıl hazine arazisi işletenler geçmişte hak iddia etmişti. 35 yıl aynı okulda müdürlüğün daha fazla hak doğuracağı açıktır.

            Ya rotasyonu uygulayınız ya da okulların tapularını müdürlere veriniz.

  ALİ YALÇIN

Şube Başkanı

author avatar
Ali Yalçın

İlgili Haberler

Genel
09 Nisan 2024
Tatil Fotoğraflarınız: Hırsızlara Davetiye mi, Keyifli Anılar mı?

Sosyal Medyanın Hırsızlık İstatistikleri Üzerindeki Etkisi Son yıllardaki istatistikler, bayram ve ara tatiller gibi yoğun dönemlerde artan hırsızlık vakalarına dikkat çekiyor. Ancak bu artışın arkasında yalnızca geleneksel yöntemlerin değil, aynı zamanda dijital dünyanın etkisinin de olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, hırsızlar giderek daha sofistike ve planlı bir şekilde işlerini yürütüyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, […]

Dünyadan
09 Nisan 2024
Irak’ın Sahipsiz (Üçüncü) Unsuru; Türkmenler

Irak, farklı etnik ve mezhep gruplarından oluşan değişik oluşumların bir arada yaşadığı bir ülkedir. Tipik Ortadoğu ülkesi olan Irak’ta yaşayan farklı etnik-mezheplere mensup olan her bir toplumun kaderi, arkasında olan farklı ülkelerin desteğine bağlıdır. Tipik Ortadoğu ülkesi demenin de anlamı budur. Örneğin, Iraklı Kürtlerin arkasında ABD ve bazı batılı ülkelerin desteği var, Iraklı  Şiilerin arkasında […]

Dünyadan
30 Mart 2024
Zararın Neresinden Dönersen Kârdır

2017 yılında Türkmen “stratejisinde” köklü bir değişim yapıldı. Yani, 1995 yılından 2017 yılına kadar olan süre içerisinde yapılanların tümü bir tarafa bırakılarak yeni bir döneme geçildi. Başka bir değişle, sil baştan başlamak oyunu misali Türkmen siyasi harekatındaki ortak akıl ve istişarenin egemen olduğu dönemin kapatıldığı bir dönem olarak Türkmen siyasi tarihine geçti. Değişen bu “strateji” […]

Nerden Tutarsan Elinde Kalır
Dünyadan
22 Mart 2024
Nerden Tutarsan Elinde Kalır

Ferhat Sengaw, beynini, kalemini, iradesini dış mihraklara kiralayan, onların maşası olup talimatları doğrultusunda Iraklı Türkmenlerin tarihine, varlığına ve geleceğine düşünür kisvesi altında medya aracılığıyla hakaret eden sünepe ve pespaye bir Iraklı Kürt yazarıdır. Yukarıda bahsi geçen sünepeye, Hasan Turan başkanlığındaki ITC imzalı verilen cevap “Iraklı oluşumların arasındaki kardeşliği bozmaya yönelik yalan içerikli açıklamaları kınıyor, mahkemeye […]