SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Okul Müdürleri Rotasyonu Neden Ertelenmiyor?

Yayınlanma:
ABONE OL
Okul Müdürleri Rotasyonu Neden Ertelenmiyor?

5 yılını doldurmuş yaklaşık 15 bin okul müdürünü ilgilendiren zorunlu yer değişikliği İstanbul başta olmak üzere bazı illerde okulların açık (münhal) ilan edilmesi ile başlamış bulunmaktadır. Zorunlu yer değişikliği (rotasyon) hukuksuz olduğu gibi, objektif ölçütleri bulunmamakta ve birçok haksızlığa sebep olacağı için mutlaka ertelenmesi gerekmektedir.

Uygulama hukuksuzdur. Çünkü rotasyonun dayandırıldığı ilgi yönetmelik 13.08.2009 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanmıştır. Yönetmeliğin (MEB Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelik), yürürlükle ilgili 35. maddesinde “Bu yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğü girer” denilmektedir. Ancak bu yönetmeliğin yürürlük maddesi yönetmelik değiştirilmeden bir yazıyla geriye rucü ettirilmektedir. Yasa ve yönetmelikle sağlanan kazanılmış haklar, genelge ve yazılı emirlerle geri alınamayacağı, alındığı takdirde hukukun ihlal edileceği apaçıktır. Yine hiç bir kanun ve yönetmelik maddesinin geriye dönük uygulanamayacağı hususu hukuki bir kural olup, uygulanması durumunda hukuka aykırılık  teşkil edeceği ortadadır. Bu nedenle zorunlu okul müdürü atamalarının 13.08.2014 tarihinde başlaması gerekmektedir.

Anayasamızın temel kurallarından biri olan ve T.C. vatandaşlarına verilen hakların korunması ve geri alınamaz hükmünün dikkate alınması gerekir. Kazanılmış hakların korunması Hukuk Devleti İlkesinin gereğidir. Hukuk Devletinde bütün devlet faaliyetlerinin hukuk kurallarına uygun olması önemli ve temel bir ilkedir. İdari işlemlerin geriye yürümezliği ilkesi de kazanılmış hakların korunması amacını güden ve idarenin faaliyetlerini genel planda sınırlayan bir ilkedir.  

Bütün bunların bilinmesine rağmen kanunsuz bir işlemin başlatılması hususunda ısrar edilmesi anlaşılamamaktadır. Demokrasiden, adaletten ve hukuktan bahsedenler ve hatta demokrasi ve özgürlük havarisi kesilenler bu hak gaspını nasıl izah edeceklerdir?

Zorunlu rotasyonun bir ölçütü bulunmamaktadır. Çünkü zorunlu yer değişikliğinde performans ve başarı esas alınmamaktadır. Başarılı müdürleri cezalandırıp, başarısızları ödüllendirmek hangi ahlak ve hukuk değerleriyle bağdaşmaktadır?

Bu düpedüz bir sürgün ve kıyım hareketidir. Buna meydan verenler ve göz yumanlar hukuk önünde hesabını verecektir.

Ülkemizin en büyük sivil toplum kuruluşu ve eğitim iş kolunda yetkili sendika olarak zorunlu rotasyonun bu haliyle uygulanmasının büyük haksızlıklara neden olacağını ve eğitimi kaosa sürükleyeceğini bir kez daha ihtar ediyoruz. Mutlaka bu haksız ve hukuksuz uygulamanın durdurulmasını istiyoruz. Sivil toplum kuruluşlarına ve bu kuruluşların uyarılarına büyük önem verdiğini ifade edenler sözünüzde duracak mısınız?

 

Türk Eğitim-Sen

İstanbul Bölge Başkanı

Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan

author avatar
M. Hanifi Bostan

İlgili Haberler

Dünyadan
09 Nisan 2024
Irak’ın Sahipsiz (Üçüncü) Unsuru; Türkmenler

Irak, farklı etnik ve mezhep gruplarından oluşan değişik oluşumların bir arada yaşadığı bir ülkedir. Tipik Ortadoğu ülkesi olan Irak’ta yaşayan farklı etnik-mezheplere mensup olan her bir toplumun kaderi, arkasında olan farklı ülkelerin desteğine bağlıdır. Tipik Ortadoğu ülkesi demenin de anlamı budur. Örneğin, Iraklı Kürtlerin arkasında ABD ve bazı batılı ülkelerin desteği var, Iraklı  Şiilerin arkasında […]

Dünyadan
30 Mart 2024
Zararın Neresinden Dönersen Kârdır

2017 yılında Türkmen “stratejisinde” köklü bir değişim yapıldı. Yani, 1995 yılından 2017 yılına kadar olan süre içerisinde yapılanların tümü bir tarafa bırakılarak yeni bir döneme geçildi. Başka bir değişle, sil baştan başlamak oyunu misali Türkmen siyasi harekatındaki ortak akıl ve istişarenin egemen olduğu dönemin kapatıldığı bir dönem olarak Türkmen siyasi tarihine geçti. Değişen bu “strateji” […]

Nerden Tutarsan Elinde Kalır
Dünyadan
22 Mart 2024
Nerden Tutarsan Elinde Kalır

Ferhat Sengaw, beynini, kalemini, iradesini dış mihraklara kiralayan, onların maşası olup talimatları doğrultusunda Iraklı Türkmenlerin tarihine, varlığına ve geleceğine düşünür kisvesi altında medya aracılığıyla hakaret eden sünepe ve pespaye bir Iraklı Kürt yazarıdır. Yukarıda bahsi geçen sünepeye, Hasan Turan başkanlığındaki ITC imzalı verilen cevap “Iraklı oluşumların arasındaki kardeşliği bozmaya yönelik yalan içerikli açıklamaları kınıyor, mahkemeye […]

Genel
14 Mart 2024
Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler

TEHLİKENİN EŞİĞİNDE BİR FOTOĞRAF Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler Günümüzde sosyal medyanın ve çevrimiçi platformların popülaritesiyle birlikte selfie çekmek, sadece bir eğlence aracı olmaktan çıkıp adeta bir yaşam tarzı haline geldi. Ancak, bu popüler eğilim sadece güzellik ve özgüvenle dolu pozlarla sınırlı değil; aynı zamanda fiziki ve sanal olarak bir dizi tehlike […]