SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Kolon (Bağırsak) Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Yayınlanma:
ABONE OL

Bağırsak kanseri, kolonun içinde yer alan hücrelerin, anormal ve kontrolsüz bir şekilde büyümesi halinde ortaya çıkan, genellikle ishal, dışkıda kan bulgusu gibi belirtilerle kedini gösteren bir hastalıktır. Kolon, kalın bağırsağın en uzun kısmı olduğu gibi sindirim sisteminin son bölgesidir. Bu nedenle vücuda giren besinlerin parçalanmasını sağlayan sindirim sistemi, kanser hastalığı sebebiyle görevini yerine getirmekte zorlanır. Bu noktada kolon kanseri belirtileri ortaya çıkmaya başlar.

Kolon (Bağırsak Kanseri) Sebepleri

Kolon kanseri görülmesine neden olan temel faktör, polip adı verilen küçük hücre kümeleridir. Aslında bu polipler kanserli değildir ancak bir kısmı zamanla kolon kanserine dönüşmektedir. Buna sebep olduğu düşünülen birtakım sağlıksız beslenme alışkanlıkları vardır. Örneğin;

  • Aşırı yağlı beslenme,
  • Obezite,
  • Kırmızı et ağırlıklı beslenme,
  • Alkol ve sigara tüketimi kansere sebep olabilecek etkenlerdir.

Yukarıdaki beslenme alışkanlıkları veya kilo probleminin kesin olarak kansere sebep olduğunu düşünmek yanlıştır. Ancak tetikleyici unsurlardır ve kanser belirtisi gören kişilerin bu alışkanlıkları en kısa sürede bırakması tavsiye edilir.

İnsanların sağlık öyküleri de kolon kanserini ortaya çıkarabilen nedenler arasındadır. Özellikle kadınlarda görülen meme ve yumurtalık kanseri, bu hastalığın riskini artırmaktadır. Meme ve yumurtalık kanseri görülen kişilerin, 50 yaşını geçmeden mutlaka gerekli tetkikleri yaptırması gerekir. Kalın bağırsakta polip görülmesi halinde hücrelerin kanserleşmeden alınması mümkündür. Bu nedenle erken teşhis, hastalık henüz meydana gelmeden önüne geçmek açısından oldukça mühim bir yere sahiptir.

Kolon Kanseri Belirtileri

Kolon kanseri, doğrudan sindirim sistemiyle ilişkili bir hastalık olduğu için belirtileri büyük ölçüde tuvalet alışkanlığında kendini gösterir. Hastalarda yaygın olarak görülen komplikasyonlar aşağıdaki gibidir:

  • Dışkıda kan görülmesi
  • Şiddetli karın ağrıları
  • Uzun süreli ishal ve kabızlık arasında değişen tuvalet alışkanlığı
  • Dışkının ince uzun olması
  • Aşırı kilo kaybı
  • Sürekli yorgunluk ve halsizlik
  • Rektal bölgede kanama
  • Anemi (Kansızlık)
  • Dışkıda yumurta akı benzeri salgı görülmesi
  • Pelvik ağrılar
  • Göz akında sararma
  • Ciltte solgunluk
  • Yemek yerken çabuk doyma hissiyatı
  • Tuvalete çıkılmasına rağmen bağırsaklarda boşalmama hissiyatı
  • Mide bulantıları ve kusma
  • Yutkunmada güçlük

Yukarıdaki belirtiler, kesin bir şekilde kanser olduğunuzu göstermez ve teşhis niteliği taşımaz. Birçok komplikasyon, farklı sağlık sorunlarının da habercisidir. Örneğin; kusma, kilo kaybı, çabuk doyma hissi gibi durumlar, mide rahatsızlıklarında da görülür. Aynı zamanda yutkunmada güçlük, tuvalet alışkanlıklarında değişiklik de hassas bağırsak sendromu gibi hayati risk taşımayan rahatsızlıkların komplikasyonları arasında sayılır. Bu nedenle yukarıdaki belirtileri esas alarak kendinize teşhis koymamalı, bir uzmana danışmadan endişeye kapılmamalısınız.

Dışkılama Değişiklikleri

Kolon kanseri belirtileri arasında yer alan dışkılama alışkanlığı değişimleri, kabızlık ve ishalle birlikte kendini gösterir. Buna neden olan etkense bağırsak hareketlerinin geçiş yolunun tümörden dolayı daralması ve katmanlara yayılmasıdır. Bu etki, dışkının kalem gibi ince olmasına, tuvalete çıkılmasına rağmen bağırsaklarda boşalma hissi oluşmamasına neden olur. Aynı zamanda kolonda meydana gelen tıkanma, dışkıda renk değişimi, kan görülmesi, beyaz salgıların fark edilmesi gibi problemleri de ortaya çıkarır.

Geçmeyen Ağrı ve Gaz Problemi

Rektal tümör, sıvı, katı veya gazların geçişini engellediği için karında ağrı, kramp ve şişkinlik meydana gelir. Bu ağrıların geçmemesi, dışkıda kan görülmesi, mide bulantısı ve kusmaların komplikasyona eşlik etmesi halinde mutlaka bir uzmana danışmak gerekir.

Kilo Kaybı

Kolon kanseri belirtileri arasında görülen kilo kaybı, aslında uzun süreli ishal komplikasyonundan kaynaklanır. Sindirim sistemindeki düzensizlik, besin emilimini engellediği için hastada kilo kaybıyla birlikte kansızlık, vitamin ve mineral eksikliği gibi rahatsızlıklar da görülebilir.

Dışkıda Kan Görülmesi

Kolon kanseri görülen hastaların sindirim sisteminde kanamalar meydana gelir. Bu kanama, dışkıda kendini gösterir ve zamanla artar. Bununla birlikte artan kanama, kırmızı kan hücresinin sayısını azaltarak anemiyi ortaya çıkarır. Dışkıda kan bulgusu her zaman kolon kanseri belirtileri arasında yer almasa da ciddi bir durumdur. Fark edilmesi halinde en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir.

Yukarıdaki belirtilerden bir veya birkaçını gözlemliyorsanız erken teşhis için gerekli tetkikleri yaptırmanız son derece mühimdir. Kolon kanseri farklı evreler halinde görülür ve yayılma oranı ne kadar azsa, tedavinin başarılı olma ihtimali o kadar yüksektir. Tetkiklerin yapılması, tedavi süreci ve uzman görüşleri için Anadolu Sağlık Merkezi adresini ziyaret edebilirsiniz.

İlgili Haberler

Sağlık
07 Nisan 2024
Bayramda kilo almamak için öneriler

Ramazan bayramına kısa süre kala, bayramda kilo almamak için dikkat edilmesi gerekenleri sizler için derledik. Bayramlar, genellikle aile ziyaretleri, özel yemekler ve tatlılarla dolu olduğundan, bu dönemlerde kilo kontrolü zorlaşabilir. Bayramda kilo almamak için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şunlardır: PORSİYON KONTROLÜ Küçük Porsiyonlarla Başlayın: Büyük tabaklar yerine küçük tabaklar kullanın ve yemeklerde porsiyon kontrolü […]

Ekonomi
05 Nisan 2024
Enflasyon; memur ve emekliyi yoksullaştırırken, sosyal dejenerasyonu yol açıyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mart ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre mart ayında enflasyon %3.16, yıllık %68.50 artış gösterdi. Bağımsız akademisyenlerin oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise martta enflasyonu aylık yüzde 5,68, yıllık yüzde 124,63 olarak açıkladı. Maaşlara İyileştirme Yapılması Zorunlu. TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarını değerlendiren Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, enflasyonun memur […]

Sağlık
30 Mart 2024
Bahar depresyonuna dikkat!

Bahar aylarının gelmesiyle beraber bahar depresyonu da gündemde. Peki bahar depresyonu nedir? Bahar depresyonu, bahar aylarında yaşanan, kişinin ruh halinde ve enerji seviyelerinde düşüşle karakterize edilen bir durumdur. Genel olarak depresyon terimi, genellikle sonbahar ve kış aylarında daha yaygın olan mevsimsel duygudurum bozukluklarına (Seasonal Affective Disorder, SAD) atıfta bulunsa da, bazı insanlar bahar ve yaz […]

Sağlık
28 Mart 2024
Türk Kahvesi zayıflatır mı?

Türk kahvesi zayıflamaya yardımcı olur mu? Türk kahvesinin kilo vermekle ilişkisi haberimizde… Türk kahvesi, özellikle sabah rutinlerinin vazgeçilmez bir parçası olarak pek çok kişi tarafından tüketilir. Metabolizma üzerinde uyarıcı etkileri olan kafein içerdiği için, Türk kahvesinin kilo verme süreçlerinde bazı yardımcı etkileri olabilir. Ancak, Türk kahvesinin tek başına anlamlı bir zayıflama etkisi sağladığına dair bilimsel […]