SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Hangi üniversite

Yayınlanma:
ABONE OL
Hangi üniversite

YGS sonuçları açıklandı. Ne istediğini bilen, hedefe kilitli zeki, çalışkan ve başarılı ilk elli bin öğrenci, iş ve aş kapısı sonuna kadar açık bölümlere girecek. Parası olanlar vakıf okullarını dolduracak. Elek altının okul dışında kaldığı 2010 YGS de asıl problem, bıçak sırtı olan 50 bin kişiden sonra.

Elinde puan kartı, nereye girerim diye düşünen gençler! Gün hata günü değil. Puan kartınızı önünüze koyup, Puan aralığında veya yüzdelik diliminde gezinin. Ancak daha önce; “Ben mezun olunca nerede iş bulacağım? 30 yıl nerede çalışacağım? Kazancım, sosyal statüm ne olacak” gibi sorularının doğru cevabını mutlaka arayın.

“Ne olursa olsun bir üniversite olsun.” diyerek bol keseden sallayanlar. “İstanbul, Ankara” mantığı ile şehir seçenler.  “İTÜ, ODTÜ” diyerek etiket peşinde koşanlar. Tıp’la hayal kuranlar: İşi bizzat uzmanına sormadan, okulu yerinde görmeden, okuyan öğrencilerle görüşmeden seçim yapamayın. Üniversite seçimi ya sizi ömür boyu başarıdan başarıya koşturup, mutlu edecek ya da ömür boyu çile çekeceksiniz.

İstanbul’da Almanca bölümünü yazdınız. Mezun olunca ne iş yapacaksınız? Kendinize bir iş kurabilir, Devlette görev alabilir misiniz? Hangi özel sektör Almanca mezununa iş verecek?  İstanbul’u bırakıp,  Ankara’dan bir Üniversite seçenler: ailenizden uzakta, yeni bir çevrede 5 yıl yaşamak kolay mı?  Tıp mizacınıza uygun mu? 6 yıl okul, 2 yıl ihtisas ve 2 yıl şark hizmetini biliyor musunuz?

Bize göre en doğru seçim “Önümüzdeki 30 yılın gözde mesleği ne? Ben bu mesleklerden hangisini yapabilirim? Bilgi, becerim ve değer duygularım bu mesleklerden hangisine uygun?” diyerek aile ve uzmanlardan alınan yardımla yapılan seçimdir.

Yapacağınız ilk iş meslek seçimi, ikinci iş de sıralamadır. Mesleğinizi seçtiniz ve “Ben sınıf öğretmeni olmak istiyorum.” Diyerek sınıf öğretmenliği bulunan Eğitim Fakültelerini alt alta yazdınız. Şimdi sıralayacaksınız. Bu sıralamada en başa yazacağınız okul, okumayı düşündüğünüz fakülte olmalıdır. Fakültenin; yeri, öğretim üyesi, mevcut öğrencilerin sosyal yapısı çok önemlidir. Okulun yurdu, yemeği, sosyal aktiviteleri nedir? Ulaşımı nasıldır? Bölgenin iklim şartları sağlığıma uygun mu? Yatay geçiş, burs gibi imkânları var mı? Tek tek öğrenilmeli, fakülteler bu verilere göre ve evinize en yakın okuldan başlayarak sıralanmalıdır.

İkinci öğretim, Vakıf üniversiteleri, KKTC, Kazakistan, Azerbaycan ve hatta Bulgaristan gibi yurt dışı seçenekler çok iyi değerlendirilmeli. Okul maliyetlerini hesaplarken hata yapılmamalıdır. Okula ödenen para, harç, yurt, yemek, yol parası gibi giderleri, yabancı devlet ya da şehirde yaşamayı iyi düşünmeliyiz. Alt alta konan rakamlar, çok görünen para, iyi etüt edildiğinde bazen daha az çıkabilir.

Kazanamamaksa asla dünyanın sonu değildir. Hayatınızı karartıp 30 yıl çile çekeceğiniz üniversite yerine, 2011 YGS’sine hazırlanmak bazen daha doğrudur. İyi düşünün ve son kararınızı değil, sizi mutluluğa taşıyacak tercihi yapın.  Sonuç olarak: Bilgi ve becerinize uygun, değer duygularınızla örtüşen, iş garantisi yüksek, kendi işiniz kurabileceğiniz, devlet ya da özel sektörde çalışabileceğiniz bölüm ideal seçimdir.

En iyi üniversite iş ve aş garantili, evinize en yakın üniversitedir.

 

Mustafa N. Telli

author avatar
Mustafa Telli

İlgili Haberler

Dünyadan
09 Nisan 2024
Irak’ın Sahipsiz (Üçüncü) Unsuru; Türkmenler

Irak, farklı etnik ve mezhep gruplarından oluşan değişik oluşumların bir arada yaşadığı bir ülkedir. Tipik Ortadoğu ülkesi olan Irak’ta yaşayan farklı etnik-mezheplere mensup olan her bir toplumun kaderi, arkasında olan farklı ülkelerin desteğine bağlıdır. Tipik Ortadoğu ülkesi demenin de anlamı budur. Örneğin, Iraklı Kürtlerin arkasında ABD ve bazı batılı ülkelerin desteği var, Iraklı  Şiilerin arkasında […]

Dünyadan
30 Mart 2024
Zararın Neresinden Dönersen Kârdır

2017 yılında Türkmen “stratejisinde” köklü bir değişim yapıldı. Yani, 1995 yılından 2017 yılına kadar olan süre içerisinde yapılanların tümü bir tarafa bırakılarak yeni bir döneme geçildi. Başka bir değişle, sil baştan başlamak oyunu misali Türkmen siyasi harekatındaki ortak akıl ve istişarenin egemen olduğu dönemin kapatıldığı bir dönem olarak Türkmen siyasi tarihine geçti. Değişen bu “strateji” […]

Nerden Tutarsan Elinde Kalır
Dünyadan
22 Mart 2024
Nerden Tutarsan Elinde Kalır

Ferhat Sengaw, beynini, kalemini, iradesini dış mihraklara kiralayan, onların maşası olup talimatları doğrultusunda Iraklı Türkmenlerin tarihine, varlığına ve geleceğine düşünür kisvesi altında medya aracılığıyla hakaret eden sünepe ve pespaye bir Iraklı Kürt yazarıdır. Yukarıda bahsi geçen sünepeye, Hasan Turan başkanlığındaki ITC imzalı verilen cevap “Iraklı oluşumların arasındaki kardeşliği bozmaya yönelik yalan içerikli açıklamaları kınıyor, mahkemeye […]

Genel
14 Mart 2024
Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler

TEHLİKENİN EŞİĞİNDE BİR FOTOĞRAF Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler Günümüzde sosyal medyanın ve çevrimiçi platformların popülaritesiyle birlikte selfie çekmek, sadece bir eğlence aracı olmaktan çıkıp adeta bir yaşam tarzı haline geldi. Ancak, bu popüler eğilim sadece güzellik ve özgüvenle dolu pozlarla sınırlı değil; aynı zamanda fiziki ve sanal olarak bir dizi tehlike […]