SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

SAĞ EL VERSİN DÜNYA ÂLEM İZLESİN

Yayınlanma:
ABONE OL
SAĞ EL VERSİN DÜNYA ÂLEM İZLESİN

Bizim geleneğimizde yapılan iyiliklerin ve yardımın, sadece yardım edilen ve yardım eden kişi arasında kalması gerektiğini ve hatta yardım edilenin bile kimden yardım aldığını bilmemesinin doğru olduğunu anlatan harika bir söz vardır “sağ elin verdiğini sol el görmesin”

Ramazanın gelmiş olmasıyla birlikte yine her türlü siyasi ve kişisel reklama dönük yardımların geçen yıllarda olduğu gibi insanlara onur kırıcı bir şekilde dağıtılmaması, iftar çadırlarında siyasal teşhire yönelik şovlar sergilenmemesi, onlarca reklam severin yardım ve hayır adı altında ortalıklara düşmemesi temennisiyle olanlara bakalım.

Ramazan günlerinde kurulan iftar çadırlarına basını, kameraları çağırarak her türlü gösteriyi yapan siyasetçiler, sanatçılar veya zenginler “sağ elin verdiğini sol el görmesin” cümlesinden ne anlamaktadırlar merak ederim.

Gittikleri fakir evlerinden seçmenlerine canlı yayın yaptıran, güya hayırseverliklerini sergilemek için o kişilerin fakirliğini ve çaresizliğini teşhir edenlerin böylesi tavırlara girmelerini anlayamıyorum.

Aslında gayet iyi niyetle başlatılan ve geleneklerimize de uygun olan iftar çadırları siyasilerin, partilerin, belediyelerin oy toplama, bazı kişilerinde kendi reklamlarına yönelik davranışları sebebiyle iyilik ve yardım olmaktan çıkmış birer menfaat çadırına dönüşmüştür.

Bilmem kim beyin-hanımın çadırı, şu belediyenin-bu partinin çadırı yetmezmiş gibi her iftar sonrası dua kısmında bütün bu insanları doyuran olarak yapılan konuşmalar yardımın, sadakanın gizli olmasını, gizli kalmasını isteyen dinimizle ne derece bağdaşıyor cevabı açıktır.

Hele hele devletin veya başka insanların parasıyla parti veya belediye amblemli torbalarla evlere dağıtılan yardımlar veya kamyon arkalarından insanları birbirine ezdirerek dağıtılan paketler için söylenecek söz yoktur. Bu çok acıtıcı ve kahredici bir durumdur.

Yardım Allah rızası için yapılıyorsa, karşılığı Allah’tan bekleniyorsa, işin içinde siyasi veya kişisel reklam yoksa gizlice yapılmalı değil midir?

Diğer taraftan insanların onuru kırma pahasına, onlar için incitici ve üzücü bir şekilde teşhire, reklama yönelik yardımların amacı da bellidir. Bütün bunlar karşılığı Allah’tan değil kullardan beklenen etkinliklerdir.

 İnsanların yoksulluğundan, sıkıntılarından faydalanmak, onları bir araya toplayıp birbirlerini ezerek bir torba kapmak için onurlarını bir kenara koyarak birbirlerinin üzerine çıkmalarına sebep olmak nasıl bir yardım şeklidir anlaşılamaz

Bu şekil siyasi amaçlı veya reklama yönelik olanı yardım değil teşhirdir ve bu resmen ibadeti reklama dönüştürmek, din üzerinden çıkar sağlamaktır ki bunun hesabı hepimiz için ağır olur.

Son olarak; Bu gibi hayır işlerini, yardımları usulünce, gerektiği gibi yapan, sosyal dayanışma, yardımlaşmanın ne olduğunu, nasıl yapılması gerektiğini bilen ve sayısı diğerlerinden çok daha fazla olan gerçek hayırseverleri saygıyla selamlıyorum.

AHMET BERHAN YILMAZ

author avatar
Ahmet Berhan Yılmaz

İlgili Haberler

Dünyadan
09 Nisan 2024
Irak’ın Sahipsiz (Üçüncü) Unsuru; Türkmenler

Irak, farklı etnik ve mezhep gruplarından oluşan değişik oluşumların bir arada yaşadığı bir ülkedir. Tipik Ortadoğu ülkesi olan Irak’ta yaşayan farklı etnik-mezheplere mensup olan her bir toplumun kaderi, arkasında olan farklı ülkelerin desteğine bağlıdır. Tipik Ortadoğu ülkesi demenin de anlamı budur. Örneğin, Iraklı Kürtlerin arkasında ABD ve bazı batılı ülkelerin desteği var, Iraklı  Şiilerin arkasında […]

Dünyadan
30 Mart 2024
Zararın Neresinden Dönersen Kârdır

2017 yılında Türkmen “stratejisinde” köklü bir değişim yapıldı. Yani, 1995 yılından 2017 yılına kadar olan süre içerisinde yapılanların tümü bir tarafa bırakılarak yeni bir döneme geçildi. Başka bir değişle, sil baştan başlamak oyunu misali Türkmen siyasi harekatındaki ortak akıl ve istişarenin egemen olduğu dönemin kapatıldığı bir dönem olarak Türkmen siyasi tarihine geçti. Değişen bu “strateji” […]

Nerden Tutarsan Elinde Kalır
Dünyadan
22 Mart 2024
Nerden Tutarsan Elinde Kalır

Ferhat Sengaw, beynini, kalemini, iradesini dış mihraklara kiralayan, onların maşası olup talimatları doğrultusunda Iraklı Türkmenlerin tarihine, varlığına ve geleceğine düşünür kisvesi altında medya aracılığıyla hakaret eden sünepe ve pespaye bir Iraklı Kürt yazarıdır. Yukarıda bahsi geçen sünepeye, Hasan Turan başkanlığındaki ITC imzalı verilen cevap “Iraklı oluşumların arasındaki kardeşliği bozmaya yönelik yalan içerikli açıklamaları kınıyor, mahkemeye […]

Genel
14 Mart 2024
Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler

TEHLİKENİN EŞİĞİNDE BİR FOTOĞRAF Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler Günümüzde sosyal medyanın ve çevrimiçi platformların popülaritesiyle birlikte selfie çekmek, sadece bir eğlence aracı olmaktan çıkıp adeta bir yaşam tarzı haline geldi. Ancak, bu popüler eğilim sadece güzellik ve özgüvenle dolu pozlarla sınırlı değil; aynı zamanda fiziki ve sanal olarak bir dizi tehlike […]