SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

İran’da Meydana Gelen Bell 212 Helikopter Kazasının Kodları

Yayınlanma:
ABONE OL

1 Şubat 1979 tarihinde, Ayetullah Humeyni’nin İran’a dönüşüyle kurulan İran İslam Cumhuriyeti, dünyayı etkileyen bölgesel konjonktürde derin değişikliklerin gerçekleşmesine domino etkisi yarattı.

#image_title

1979 yılında SSCB Afganistan’ı işgal etti ve bu işgal İleride, SSCB’nin dağlamasına yol açtı ve New York’taki İkiz Kulelere yapılan saldırının faili olan ve daha sonra El-Kaide, Ceyşul-İslam, Irak-Şam Ordusu ve DAİŞ gibi acımasız terör örgütlerinin çıkış temelini sağlayan Taliban Harekatı’nı dünya ile tanıştırdı, 1979 yılında Saddam, Irak Başbakanı General Ahmet Hasan Bekir’i azil ederek yerine geçti ve 8 yılı süren Irak-İran Savaşını 1980 yılında başlattı.

Ayni yılda Saddam, Türkmen liderlerini idam ederek, Irak Türkmenlerinin siyasi, ekonomi ve sosyal yapısında bugüne dek devam eden derin tahribat yarattı. 1981 yılında, dönemin ABD başkanı Ronald Reagan’a suikast düzenlendi. George Town Hastanesi’nde Reagan’a ilk müdahaleyi yapan Nörolog Necmettin Kerim, Saddam sonrası dönemde Kerkük valisi oldu. Reagan’ın suikast girişiminden hemen sonra ABD, tamamen körfez bölgesine yerleşti. 1990 yılında Saddam’ın Kuveyt’i işgal etmesiyle birlikte körfeze yerleşen ABD, bölgedeki varlığını meşrulaştırdı. Başka bir değişle, bugüne kadar bölgemizdeki savaşlar, devlet dışı aktörlerin yarattığı gerilimler, çatışmaların temelinde, 1979 yılında İran’da meydana gelen değişiklik yatmaktadır. Yani, İran’da ortaya çıkan herhangi bir değişikliğin, dünyayı etkileyen değişikliklerin anahtarıdır.

19 Mayıs 2024 tarihinde, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ı taşıyan 1979 yılında ABD’den alınan ve daha sonra modifiye edilen Bell 212 helikopterin düşmesi sonucu vefat ettiler.

Sorulması gereken sorular, 50 yıldan beri ABD tarafından İran’a yönelik uygulanan silah teknolojisi ambargosunun olduğu ortadayken modası geçmiş bu helikopter, neden kullanıldı?

İran’ın Rus, Çin ve Kuzey Kore ile olan askeri, ekonomi anlaşmalarına rağmen ve Reisi’nin bütün gezilerinde kullandığı Rus yapımı gelişmiş Mill serisi helikopteri, bu gezide neden kullanılmadı?

300 drone, füze İsrail’e gönderme kapasitesine sahip olan ülke, cumhurbaşkanı ve dışişleri bakanını taşıyan helikopterin düştüğü noktayı 15 saat sonra bulması da , çok düşündürücüdür.

Dolayısıyla, İran’da ortaya çıkan önemli gelişmenin, bölgemizdeki zuhuri kuvvetle muhtemel olan büyük değişikliklerin habercisi olma potansiyeli bir tarafa dursun, Henry Kissinger’ın uluslararası ilişkilere kazandırdığı  “domino etkisi”  yaratacağı kaçınılmazdır.

Yani, Reisi’yi taşıyan helikopterin düşmesi/ domino taşının devrilmesiyle birlikte sırasıyla yakınlarındaki taşların devrilmeleri/ yakın coğrafyamızda medyana gelecek bazı sistemlerin değişmesinin ortaya çıkış temeline dayalı zincirleme olaylarını tetikleyecektir.

 

Dolayısıyla, bölgemizdeki süregelen olay/ gelişmelere Tahran veya Gazze penceresinden bakarak duygusallık içeren edebiyat ile ambalajlanan siyaset yapmakla değil, reel politik ve gerçekler üzerinde siyasi hamleler ile çıkış stratejisi yakalanabilir. Aksi takdirde, oyun kurucusu olduğunu zan ederken, karanlık koridorlardaki güç oyunların piyonları haline gelinir.

author avatar
Hicran KAZANCI
1995 yılında kurulan Irak Türkmen Cephesi (ITC)’nın kuruluşunda yer alan Kazancı, Türkiye’de eğitim gören Türkmen öğrencilerini bir çatı altında toplamak amacıyla Ankara Merkezli ITC Türkmeneli Öğrenci Birliğinin kurulmasında aktif rol aldı ve 1997 yılında kurulan Türkmeneli Öğrenci Birliğinin genel sekreterliğini yaptı.1997-2004 yıllarında, Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilciliğinde, eğitim sorumlu olarak görev alan kazancı, Türkiye’deki bazı resmi kurumların yeminli tercümanlığı yaptı. 2004’te Ankara’da kurulan Türkiye Ulusal Stratejik Araştırmaları Merkezi (TUSAM)’da Ortadoğu Masası Başkanlığı yaptı, Cumhuriyet Gazetesi ile TUSAM’ın ortak çalışmaları sonucu haftalık olarak yayımlanan Cumhuriyet Stratejisinde Ortadoğu ile ilgili 100’ün üzerinde yayınlanmış makaleleri bulunmaktadır.2005-2008 yıllarında, Kerkük merkezli ITC’nin Enformasyon, dışilişkiler koordinatörü ve başkanlık danışmanlığı görevini üstlenen Kazancı, 2008 yılında Washington’da gerçekleşen 6 aylık eğitim programına katıldı. ITC Dışilişkiler koordinatörü olan kazancı, 2010 yılında Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilci görevine atandı. 2011 yılında, ITC Dış ilişkilerinden Sorumlu Yürütme Kurulu üyeliğine seçilen kazancı, ABD/Boston’da gerçekleşen 3 aylık yoğun eğitim programına katıldı.ITC Türkiye Temsilci ve ITC Yürütme Kurulu görevini 2019 yılına kadar aktif bir şekilde yürüten kazancı, Irak Siyasi Partiler Kanununa göre ITC’nin hale resmî kurucu üyesidir.Dr. Hicran Kazancı aktif görevi boyunca Irak Türkmen meselesini Washington, Boston, New York, Lahey, Oxford, Brüksel gibi batılı kentlerde anlatmak için bir çok başarılara imza attı.

İlgili Haberler

Genel
15 Haziran 2024
Meteoroloji’den SARI KOD! O İller İçin Peş Peşe Uyarı

15 Haziran için Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son raporlarına göre, Türkiye’nin birçok bölgesinde sağanak ve kuvvetli rüzgar bekleniyor. Özellikle Karadeniz Bölgesi’nde olumsuz hava koşulları etkili olacak. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 15 Haziran’a dair hava durumu raporunu yayımladı. İstanbul başta olmak üzere, birçok şehirde sağanak yağışların yanı sıra kuvvetli rüzgarların da etkili olması bekleniyor. Hava sıcaklıklarının bazı bölgelerde […]

Genel
15 Haziran 2024
Survivor 2024 Finaline Çakarlı Araçla Giden Yarışmacılara Ceza! Bakan Yerlikaya “Gereği Yapıldı” Dedi

Eski Survivor yarışmacıları Survivor finaline usulsüz çakar kullanarak gittiler; İçişleri Bakanı Yerlikaya, sürücüye ceza kesildiğini duyurdu. Survivor All Star 2024’ün muhteşem finali, eski yarışmacıların çakarlı araç kullanarak etkinliğe katılması nedeniyle gölgede kaldı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın müdahalesiyle, trafikte usulsüz üstünlük sağlama girişimi sert bir şekilde cezalandırıldı. ÇAKARLI ARAÇ KULLANIMINA TEPKİLER BÜYÜYOR Survivor’ın dün geceki finaline, […]

Genel
14 Haziran 2024
Marmaris Belediye binasının yerindeki kaçak inşaat mühürlendi

Belediyenin kendine ait yerin inşaatı kaçak çıkan Marmaris belediyesi yapılan kaçak inşaat çalışmasını durdurdu. Muğla’da Marmaris Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü ekipleri, inşaat ruhsatı olmadan yapılan çalışma nedeniyle Marmaris Belediyesi’nin yıkılan eski hizmet binasının yerinde yürütülen inşaatı durdurdu. Bunlar yaşanırken Marmaris belediye başkanı Acar Ünlü ile ilgili olarak kendine ait dubleks evin de kaçak olduğuna […]

Genel
14 Haziran 2024
10 katı zam gelecek! Son dakika açıklandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı düğmeye bastı. Yurt dışı çıkış harcına da zam geliyor. Üstelik tam 10 katı artacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi ve harçlar konusunda düğmeye bastı. Temmuz ayı için sayılı günler kalırken peş peşe zam haberleri de gelmeye devam ediyor. Ekonomi Gazetesi tarafından derlenen habere göre yurt dışı çıkış harcı da zamlardan nasibini […]