SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

İşte Uzlaştırma Kurulu Kararları:Türkiye Kamu Sen Sendikacılık Yapıyor

Yayınlanma:
ABONE OL
İşte Uzlaştırma Kurulu Kararları:Türkiye Kamu Sen Sendikacılık Yapıyor

Türkiye Kamu-Sen, her yıl olduğu gibi bu yıl da son derece ciddi ve titiz bir çalışma yürüterek taleplerini belirlemiş, kamu görevlileri arasında yaptığı anketlerle ve tabanın sesini dinleyerek oluşturduğu gündemle kamu görevlilerinin sorunlarını çözecek önerilerini hazırlamıştır.

Belirlediğimiz mali taleplerimizin maaşlara yansıması, kamu görevlilerinin tamamı için geçmiş dönem kayıplarının karşılanması ve 2011 yılının maaş artışlarıyla birlikte aylık 310 TL düzeyinde olmuştur. Bu rakam son derece makul, mantıklı ve istenildiğinde karşılanabilecek ve kamu görevlilerinin temel ekonomik sorunlarını çözebilecek düzeydedir. Oysa masada memurları temsil eden diğer konfederasyon, tüm kamu görevlileri için talep ettiği artış miktarını sınırlı tutunca, pazarlıkların en alt seviyeden başlamasını sağlamış ve siyasi iradenin kendisine verdiği öncelikli görevi yerine getirmiştir.

Bizim 310 TL’lik talebimize karşılık, Kamu İşveren Kurulu’nun diğer konfederasyonu da arkasına alarak sunduğu öneri, tüm çalışanlar için yalnızca %4+%4’lük bir artış olmuştur. Ayrıca yaklaşık 850 bin memur ve 1 milyon 800 bin emeklinin maaşlarına yansımayan ek ödemeye 80 TL artış, 2 milyon 200 bin memurun yararlanamadığı aile yardımının 20+20 TL artması ve daha önce kaldırılan toplu görüşme priminin üç aylık 45 lira olarak hayata geçirilmesi önerilmiştir.

Türkiye Kamu-Sen olarak daha önce de belirttiğimiz gibi ek ödemeler “eşit işe eşit ücret” ilkesini hayata geçirmek için bir araçtır ve bunların maaş artışlarından bağımsız şekilde verilmesi gerekmektedir. Nitekim bu durum zaten 2008 yılında Sayın Başbakan tarafından da açıklanmış ve imza altına alınmıştır. Üstelik tam 800 bin çalışan ve 1,8 milyon emekli de bu ödemeyi alamamaktadır. Dolayısıyla ek ödeme önerisinin bir maaş artışı gibi kabul edilmesi mümkün değildir. Bu ancak kamu görevlileri için bir iyileştirme değil, bir harçlık niteliği taşımaktadır.

Türkiye Kamu-Sen’in Topla Görüşme masasında karşı tarafa en son teklifi,  tümüne  %  4 + % 4 maaş artışı, aile yardımı 15 +15, toplu görüşme primi 15 lira, ek ödeme en az 50 lira, taban aylığı 30 +30 olmuştur. Türkiye Kamu-Sen olarak bizler de son bir teklif ve iyi niyetimizin göstergesi olarak, Kamu İşveren Kurulunun teklifinin üzerine ek olarak, seyyanen artış talebimizi 25 TL’ye çektiğimizi ifade ettik.

Ancak bu denli düşük teklifimiz dahi siyasi irade nezdinde karşılık bulmamış ve 2010 yılı toplu görüşmeleri bizim açımızdan uzlaşmazlıkla sona ermiştir.

Kamu İşveren Kurulu yetkililerinin Türkiye Kamu-Sen’in üzerinde önemle durduğu, tüm kamu görevlilerinin maaşlarına yansıyacak ve emekli maaşlarına eklenecek olan seyyanen artış talebimizi ısrarla reddetmelerindeki mantığı anlamak mümkün olmamıştır.

Toplu görüşme masasında kamu çalışanlarının menfaatleri doğrultusunda karar çıkmadığı için Kamu İşveren Kurulu ile uzlaşmayan Türkiye Kamu-Sen olarak 1 Eylül 2010 tarihinde Uzlaştırma Kurulu’na başvurduk. Uzlaştırma Kurulu Türkiye Kamu-Sen’in tekliflerini haklı bularak memur maaşlarına 2011 yılının ilk altı ayı için taban ücret zammının 16 TL, ikinci altı ayı için 22 TL olmasını önerdi.

Kamu çalışanlarının menfaati doğrultusunda hareket eden Türkiye Kamu-Sen’in Uzlaştırma Kurulunun vermiş olduğu kararla ne kadar haklı olduğu bir kez daha ortaya çıktı.

Toplu görüşme masasında taban aylığı konusunda ısrar eden ancak siyasi iradenin uzlaşmaz tavrıyla karşı karşıya kalan Konfederasyonumuzun tüm çabalarına rağmen, sözde memurları temsil eden malum sendikanın imza atması nedeniyle pazarlık süreci sıkıntıya girmişti. Hukuki şartları zorlayan ve kamu çalışanları için her türlü yasal yolu deneyen Türkiye Kamu-Sen yapılan zamların tüm kesime yansıması konusunda haklı çıkmıştır.

Uzlaştırma Kurulu kararında şu ifadelere yer verilmiştir:

1-  Kamu görevlilerinin aylık ve ücretlerinde 2011 yılının birinci 6 aylık döneminde %4 ve ikinci 6 aylık döneminde %4, oranında artış olacak şekilde zam yapılması,

2- 375 sayılı KHK’nin ek 3. maddesi uyarınca yapılan ek ödemenin Ocak 2011 tarihinden itibaren 80 TL arttırılması,

3- Eş için ödenmekte olan mevcut aile yardımı ödeneğinin 2011 yılının birinci yarısında 20 TL ve ikinci yarısında 20 TL arttırılması ve aile yardımı ödeneğinin sözleşmeli personele de verilmesi,

4- Yılın her bir yarısı için gerçekleşen enflasyon oranının anılan dönemlerde yapılan artış oranını aşması halinde gerçekleşen enflasyon oranı ile söz konusu artış oranı arasındaki farkın ilk altı aylık için 01.07.2011, inci altı aylık ay için ise 01.01.2012 tarihinden geçerli olacak şekilde kamu görevlilerinin aylık ve ücretlerine enflasyon farkı olarak yansıtılması önerisinde bulunmuştur.

Kurulumuzca, yukarıda belirtilen anayasal, yasal ve mali gerekçelerle 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununun 35. maddesi gereğince, Kamu İşveren Kurulu ile Memur-Sen Konfederasyonu arasında varılan ve yukarıda belirtilen 4 maddelik anlaşmaya ilaveten memurların 2011 yılı ilk altı aylık taban aylıklarına aylık 16 TL artış, ikinci altı aylık dönem için 22 TL artış yapılması gerektiğine 04.09.2010 tarihinde oy birliği ile karar verilmiştir.

Görülmektedir ki malum sendika eğer anlaşma yapmamış olsaydı, kamu çalışanlarının daha yüksek maaş almaları için pazarlık yolu açılmış olurdu! Şimdi malum sendika,  temsil ettiklerini ve koruduklarını iddia ettikleri kamu çalışanlarına hesap vermelidir!

Türkiye Kamu-Sen

İstanbul İl Başkanı

Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan

author avatar
M. Hanifi Bostan

İlgili Haberler

Genel
14 Mart 2024
Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler

TEHLİKENİN EŞİĞİNDE BİR FOTOĞRAF Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler Günümüzde sosyal medyanın ve çevrimiçi platformların popülaritesiyle birlikte selfie çekmek, sadece bir eğlence aracı olmaktan çıkıp adeta bir yaşam tarzı haline geldi. Ancak, bu popüler eğilim sadece güzellik ve özgüvenle dolu pozlarla sınırlı değil; aynı zamanda fiziki ve sanal olarak bir dizi tehlike […]

Dünyadan
07 Mart 2024
Kazancı, “Kerkük’teki Türkmenleri azınlık durumuna düşüren o imzalar”

Kerkük’teki Türkmenlerin Güneşte Eriyen Dondurma Misali Durumuna Düşürülmesinin Altında yatan imzalar. 03.03.2018 tarihli bu yazı,  2018 yılında Irak’ta gerçekleşecek Parlamento seçiminden tam bir ay önceki tarihi teşkil ediyor. Söz konusu yazıda,  dönemin ITC Başkanı Erşat Salihi ve dönemin ITC başkan yardımcısı Hasan Turan’ın (dönemin ITC yönetiminin bilgisi olmadan) katılımıyla Kürt ve Araplardan oluşan “Kerkük Komisyon”, […]

Dünyadan
25 Şubat 2024
Hicran Kazancı, “Bir Ağacı, Sapı O Ağacın Dalından Yapılan Baltayla Keserler”

12 Mayıs 2018 tarihinde, Irak’ta gerçekleşen parlamento seçimine, Kerkük noktasında Erşat Salihi başkanlığındaki Irak Türkmen Cephesi (ITC) Kerkük Türkmen Cephesi Listesi adı altında seçime katıldı. Listedeki 2.aday, ITC yardımcısı Hasan Turan idi. Netice, Kerkük genelinde 1 milletvekili ITC kazandı. Başka bir ifade ile, Kerkük’teki ITC’nin etkisi tamamen kırıldı ve Kerkük üzerindeki inisiyatifi rakip partilere altın […]

Basında Kartal
17 Şubat 2024
Kartal halkının tercihi kim olacak?

Kartal’da adayların seçmeni etkileyecek en önemli projesi hiç kuşkusuz Kentsel Dönüşüm vaadleri olacaktır. Zira adayların seçmeni ikna edebilecek en etkili proje vaadi, barınma konusunda yapılması gerekenler binaların yenilenmesi yani depreme dayanıklı sağlam binalarda yaşama arzusu olacak. Kartal’ın komşu ilçelere oranla imar ve şehirleşme konusunda geri kalması Kartal halkını hem çok üzüyor, hemde bu seferki yerel […]