SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel

Yorgan Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Uzmanından İpuçları

Yayınlanma:
ABONE OL

Konforlu uykunun sağlık açısından önemi bilinir. Deliksiz ve konforlu uyku için en önemli unsur; yatak, yorgan ve yastık seçimidir. Konforlu uyku deneyimini yaşamak ve uzun vadede rahatlıkla kullanabileceğiniz yorganı seçebilmek için bu konuda temel noktalar göz ardı edilmemelidir. Doğru yorgan için bir standarttan bahsetmek mümkün değildir. Uyku sırasındaki rahatlığa göre kendinize uygun olan yorgan, en doğru yorgandır.

Yorganın Dolgu Malzemesi

İncelendiğinde farklı dolgu malzemeleriyle üretilen yorgan modelleri görmek mümkündür. Bu kadar çeşit olması kafa karıştırıcı olabilir. Yorgan dolgu malzemelerini tanımak, yorgan seçimi sürecinde destekleyici olur. Kaliteli uykunun uzmanı Yataş Bedding, farklı dolgu malzemeleriyle ürettiği yorganlar sayesinde birçok tercihe yanıt verir. Yorgan dolgu malzemeleri farklı etkilete sahip olduğu için uyku sırasındaki beklentiye göre seçim yapmak gerekir.

  • Pamuk, yastık ve yorganlarda sıkça tercih edilen bir dolgu malzemesidir. Orta ağırlıkta yorgan kullanmayı tercih edenler için ideal bir seçenektir. Pamuğun nefes alabilir yapıda olması, cilt için zararsız olması pamuklu yorgan tercih etmek için en önemli nedenlerdir. Pamuk dolgulu yorganlar ile sağlıklı bir uyku bir mümkün olur.
  • Nesiller boyunca varlığını koruyan yün yorganlar, çok eski zamanlardan bu yana kullanılır. Dolgu malzemesi yün olan yorganlar; var olan ısıyı muhafaza ederken uyku alanındaki nemi düzenler. Doğal olması sebebiyle çokça tercih edilse de alerji sorunu olan kişiler için önerilmez.
  • Alerji riski yüne göre daha az olan kaz tüyü, yorgan dolgu malzemesi olarak kullanılır. Rahatlığı, hafifliği ve sıcak tutması sebebiyle rahat bir uyku vadeder. Kaz tüyü yorganlarda fiyat, diğer dolgu malzemelerine göre bir miktar daha yüksek olduğu için daha lüks bir seçenek olduğu söylenebilir.

Elyaf, pek önerilmese de yorgan dolgusunda en çok kullanılan malzemedir. Uygun fiyatlı olması ve hipoalerjenik olması tercih sebebidir. Diğer dolgu malzemeleriyle üretilen yorganlara göre nefes alabilirliği düşüktür ama elyaf dolgunun kaplaması pamuklu kumaştan tercih edilirse uyku kalitesini artırır. Ayrıca Yataş Bedding nano elyaf dolgulu yorganlarıyla kaz tüyü rahatlığında alerjiden uzak bir uyku deneyimi yaşayabilirsiniz.

Yorganın Ağırlığı ve Kalınlığı

Ağır yorganla rahat uyuyabilen insanlar için hafif dokulu yorganlar kalitesiz, uykuya neden olur. Aksi durumda da kaliteli bir uyku ortamı oluşmaz. Tamamen kişinin tercihine göre yorgan ağırlığı tercih edilmelidir. Uyku sırasında aşırı hareket etmeyen, ağır bir yorganla daha deliksiz ve rahat uyuyan kişiler yoğun dolgulu ve alerji durumu söz konusu değilse yün veya pamuk dolgulu yorganlar tercih edebilir. Uyku esnasında çok hareket eden, hafif bir yorganla daha rahat uyuyan kişiler kaz tüyü veya elyaf dolgulu yorgan modellerini tercih edebilir.

Yorgan ağırlığının seçiminde bir diğer etken, iklimsel özelliklerdir. Sıcak bölgelerde ağır ve kalın yorganlar, uyku kalitesini düşürebilir. Kış mevsiminde ağır ve kalın yorganlar, yaz mevsiminde hafif dolgulu ince yorganlar kullanılabilir. Yorgan ağırlığı ve kalınlığı konusunda seçim yaparken kişisel konfor temelinde diğer tüm etkenler değerlendirilmelidir.

Hipoalerjenik ve Alerji Dostu Yorganlar

Alerji problemi yaşayan kişiler için uyku malzemesi seçimi ekstra önemli bir konudur. Uygun malzemelerle üretilmiş yorgan, yastık ve yatak seçilmediğinde alerji belirtilerinde artış görülür. Alerjik bünyeler için yorganın dolgu malzemesi, kaplama malzemesi ve bakım kolaylığı önemlidir. Sık yıkanabilir ve kurutulabilir olması gerekir. Alerjisi olanlar hipoalerjenik dolgu malzemeleri olan sentetik elyaf, nano elyaf ve doğal bambu dolgulu yorganları tercih edebilirler. Yorgan kaplamasında ise pamuklu kumaş ile mikrofiber kumaş en doğrusudur.

Yorganın Boyutu

Alacağınız yorganın boyutunun yatağınızla uyumlu olması gerekir. Çift kişilik yataklarda genellikle çift kişilik yorganlar kullanılır. Ayrı yorganlarda uyumayı tercih eden çiftler için tek kişilik iki ayrı yorgan kullanımı da mümkündür. Çift kişilik yatakların boyutuna göre çift kişilik yorganların da boyutu değişebilir. Standart çift kişilik yorganlar veya battal boy çift kişilik yorganlar kullanılabilir.

Tek kişilik yataklar için genellikle tek kişilik yorganlar tercih edilse de kişisel tercih olarak büyük yorganla uyumak, uyku kalitesini artırıyorsa yatak tek kişilik olsa bile yorgan çift kişilik boyutlarda tercih edilebilir.

Bakım ve Temizlik

Temizliği ve bakımı sıkça yapılması gerekirken genellikle ertelenen malzemeler yorganlardır. Yorganların bakımı ve temizliği, sağlık açısından önem arz ettiğinden aldığınız yorganın bakım talimatlarını özenle uygulamak gerekir.

Yorganların bakım ve temizliğinde dolgu malzemesi, kaplama malzemesi konularına dikkat edilmelidir. Her dolgu malzemesi aynı biçimde temizlenemeyeceği için yorgan aldığınızda yıkama ve kurutmayla ilgili bilgileri dikkatle okumak gerekir. Bakımı ve temizliği kolay bir yorgan tercih etmek istiyorsanız Yataş Bedding yorgan modellerini inceleyerek yıkanabilir özellik detayı bulunan yorgan modellerini inceleyebilirsiniz.

Yıkanabilir özelliği bulunan yorganlar arasından kişisel tercihlerinize uygun dolgu malzemesi, boyut ve ağırlık detaylarına göre tercihinizi yapabilirsiniz. Doğru yorgan seçimi ile kaliteli ve konforlu bir uyku için Yataş Bedding’i ziyaret etmeyi unutmayın.

İlgili Haberler

Genel
07 Temmuz 2024
Hemen Bakın Kazıklanmayın! Sahte Zeytinyağını Şıp Diye Anlamanın Gizli Formülü Ortaya Çıktı

Sağlık deposu zeytinyağının sahteleri piyasada çok yaygın. O nedenle de sahte zeytinyağını anlamanın yolları merak ediliyor. İşte o yöntemler… Mutfakların vazgeçilmez temelli gıda ürünlerinden biri olan zeytinyağının piyasada çok sayıda sahtesi bulunuyor. Bu nedenle vatandaşlar tonla para ödedikleri zeytinyağının orijinalini anlamak sahtesini ayırt etmek için çeşitli yolları araştırıyor. Peki sahte zeytinyağı nasıl anlaşılır? Sahte zeytinyağını […]

Genel
07 Temmuz 2024
Hazırlıklı Olun! Tüm Türkiye İçin 8 Temmuz Uyarı Yapıldı: Günlerce Durmayacak

Son dakika haberi. 8 Temmuz uyarısı tüm Türkiye için yapıldı. Çok kuvvetli gök gürültülü sağanak yağış geliyor. Yarın başlıyor günlerce devam edecek. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından son dakika hava durumu tahmin raporu yayınlandı. 8 Temmuz itibariyle Türkiye genelinde yeni bir yağışlı hava etkisini gösterecek. Meteorolojiden yapılan açıklamaya göre, 8 Temmuz’da başlayacak yağışlar özellikle Trabzon ve […]

Genel
07 Temmuz 2024
Migros’tan Çılgın Fırsatlar! Kırmızı Et İndirimi 3 gün sürecek

Migros’ta 3 gün sürecek dev indirim fırsatları başladı. Mangallık ve ızgaralık kırmızı fiyatları düştü. İşte Migros’un yeni indirimli ürün listesi… Migros Market Temmuz ayı başından beri yaptığı indirim fırsatlarına yenilerini eklemeye devam ediyor. Bu defa Migros’ta kırmızı et indirimi var. Migros’un yeni fiyat listesinde Mangallık ve ızgaralık et ürünlerinin fiyatları düştü. Yeni Migros indiriminde fiyatlar […]

Basında Kartal
06 Temmuz 2024
Kartal’da Gençler İçin Bilim, Mühendislik ve Teknoloji Yaz Kampı

Kartal Belediyesi ve TMMOB Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından hayata geçirilen Makina Hangar-Kartal Bilim, Mühendislik ve Teknoloji Merkezi, yaz boyunca düzenlenen yaz kampı ile çocukları 21. yüzyılın yeterlilik ve yetkinlikleri ile buluşturuyor. Kartal Belediyesi, TMMOB Makine Mühendisleri İstanbul Şubesi, İstanbul Gedik Üniversitesi, Veli-Der (Öğrenci Veli Derneği) ve FESTO iş birliği ile gerçekleştirilen yaz kampında […]