Bir vergi de onlara! Motokuryeler artık vergi ödeyecek

Yayın: 13:30 - 13.06.2024
Güncelleme: 13:30 - 13.06.2024

#image_title

Moto kuryelere vergi geliyor. 2025’ten itibaren gelirler vergilendirilecek.

Pandemiyle birlikte hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen moto kuryeler, yeni bir vergi düzenlemesiyle karşı karşıya. 2025 yılı başından itibaren gelirlerini banka aracılığıyla vergilendirecekler.

Türkiye’de hızla büyüyen moto kurye sektörü, artık yeni bir vergi düzenlemesiyle yüz yüze. Pandemi sürecinde önemi artan ve binlerce kişiye istihdam sağlayan bu alanda, özellikle kendi hesabına çalışan kuryeler için gelir vergisi uygulaması getiriliyor.

VERGİ DÜZENLEMESİNİN DETAYLARI

Hükümetin hazırladığı torba yasa taslağına göre, moto kuryelerin gelirleri artık gelir vergisi kapsamına alınacak. Basitleştirilmiş bir vergilendirme yöntemi olan stopaj sistemi ile kuryeler, banka hesapları üzerinden yapılan ödemelerde %15 oranında gelir vergisi kesintisine tabi olacaklar.

YENİ SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

Moto kuryeler, Türkiye’deki bir bankada özel bir hesap açmak zorunda kalacak ve tüm gelirlerini bu hesap üzerinden alacaklar. Bankalar, hesaplara yapılan her ödeme için %15 oranında gelir vergisi kesintisi yapacak ve bu tutarı doğrudan vergi dairesine aktaracaklar.

NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?

Bu yeni vergi düzenlemesi, 1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla yürürlüğe girecek. Bu düzenleme, moto kuryeler için vergilendirme sürecini basitleştirmeyi ve devletin bu alanda daha etkin bir denetim yapabilmesini amaçlıyor.

kader gun
Exit mobile version