SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Ekonomi

Mecliste 2. EYT onaylandı! 1.6 Milyon Kişiye Erken Emeklilik Müjdesi

Yayınlanma:
ABONE OL

TBMM bayram sonrası mesaiye başlıyor. Yoğun gündem içinde 2. EYT’de var. Bu kapsamda 1.6 milyon kişiye erken emeklilik fırsatı geliyor.

TBMM Kurban Bayramı’nın akabinde yoğun bir gündemle mesaiye başlıyor. Torba yasa maddeleri meclis gündemine gelecek ve birçok kişiyi ilgilendiren düzenlemeler hayata geçmeye başlayacak. Mecliste bayramın ardından görüşülecek düzenlemeler arasında ev hanımlarına prim desteği ve bağ-kurlulara prim indirimi var. 2. EYT olarak adlandırılan yeni düzenlemede son durum belli oldu. Bu düzenleme ile birlikte 1.6 milyon küçük esnaf erken emeklilik fırsatı elde edecek. Peki TBMM prim indirimi son durum ne? Ev hanımlarına Erken emeklilik ne zaman çıkacak?

EV HANIMLARINA PRİM DESTEĞİ DÜZENLEMESİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın genel seçimlerin ardından verdiği talimat doğrultusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından ev hanımları için prim desteği düzenlemesi hazırlanmıştı. Bu düzenleme kapsamında ev hanımları isteğe bağlı sigorta primlerini yatırmaları halinde devletten 3’te 1 destek alacak. Yani devlet ev hanımlarının Sigorta primlerinin 3’te 1’ini karşılayacak.

Eğer Temmuz ayında asgari ücrete zam yapılmazsa en düşük isteğe bağlı sigorta primi 6 bin 400 lira 80 kuruş olarak ödenecek nokta bu primin 2 bin 133 lira 60 kuruşluk bölümü devlet tarafından karşılanacak. Ev hanımları ise ayda 4 bin 267 lira 20 kuruş ödeme yaparak emekli olma hakkına sahip olacak.

Ev hanımları ile ilgili olarak farklı düzenlemelerde gündemde. İsteğe bağlı sigorta yaptırarak emeklilik için adım atan ev hanımlarına çocuk sayısına göre yaş indirimi uygulanması da konuşuluyor.

BAĞ-KURLULARA PRİM İNDİRİMİ SON DAKİKA

TBMM’de görüşülmesi heyecanla beklenen diğer bir düzenleme ise bağ-kurlulara prim indirimi. Bu düzenleme ile birlikte SSK ve BAĞ-KUR prim eşitlemesi yapılacak. Yani bağ-kurlularda emeklilik için aranan 9000 gün prim sayısı 1800 gün düşecek ve 7200 gün olarak uygulanacak.

Uzun zamandan beri merakla beklenen düzenlemenin hayata geçmesi durumunda bağ-kur’lu küçük esnaf 5 yıl erken emekli olma fırsatına sahip olacak. Düzenlemeden faydalanması beklenen kişi sayısı ise 1.6 milyon olarak açıklandı. Diğer yandan bu düzenleme Sadece küçük esnafı kapsayacak ve sigorta girişinin 8 Eylül 1999 öncesi olması şartı aranacak. TBMM’de oylanacak olan düzenleme hayata geçerse küçük esnaf EYT kapsamına girecek nokta bu sebeple düzenleme 2. EYT olarak adlandırılıyor.

MİNİ 2. EYT NE ZAMAN ÇIKACAK?

Kurban Bayramı tatilinin sona ermesinin ardından mecliste de yoğun bir günden başlayacak. Torba yasa maddeleri arasında yer alan ev hanımlarına erken emeklilik ve 2.EYT düzenlemesi de görüşülecek maddeler arasında bulunuyor. Bu düzenlemelerin görüşmelerinin ay sonuna kadar tamamlanması ve Milyonlarca kişi için erken emeklilik hayallerinin gerçek olması bekleniyor.

author avatar
Merve Aydın

İlgili Haberler

Ekonomi
05 Temmuz 2024
SSK, BAĞ-KUR, 4C Zamlı Emekli Maaşı Sorgulama Ekranı! E-Devlet Kök Maaş Bilgisi

SSK BAĞ-KUR 4c emeklisi ne kadar zamlı maaş alacağını merak ediyor. E-devlet emekli maaşı sorgulama ekranı açıldı. İşte e-devlet kök maaş bilgisi sorgulama ekranı… Temmuz 2024 emekli maaşı zammı 3 Temmuz’da netleşti. Ancak hala muallakta olan bazı konular var. Milyonlarca emekli şu anda ne kadar maaş alacağını bilmiyor. Bunun sebebi ise kök maaş hesaplarının yapılamıyor […]

Ekonomi
04 Temmuz 2024
Emeklilere Maaş Farkı Müjdesi! TAHSİS NO’ya Göre Ödeme Günleri Belli Oldu

Emeklileri bayram ettirecek Son dakika haberi. Maaş farkı ödemesi yapılacak. Tahsis numarasına göre emekliye ödeme tarihleri belli oldu. 3 Temmuz’da TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verileri ile birlikte emekli maaşları belli oldu. SSK ve Bağkur emeklisine gelen zam oranı %24.73 olarak gerçekleşti. Ayrıca emeklilere maaş farkı ödemesi yapılacağı da açıklandı. Peki emekliye maaş farkı ne zaman […]

Ekonomi
04 Temmuz 2024
SGK, Bağ-Kur 4A 4B 4C Zamlı Emekli Maaşı LİSTESİ! Maaş Hesaplama Sil Baştan Değişti

SGK, Bağ-Kur 4A 4B 4C zamlı emekli maaşı hesaplama değişti. İşte yeni oranlar ve yeni zamlı maaşlar… Temmuz ayı geldiğinde milyonlarca emekli ve memur, maaşlarına yapılacak zam oranını ve en düşük emekli maaşının ne kadar olacağını merak ediyor. TÜİK’in açıklayacağı Haziran ayı enflasyon rakamları, emekli maaş zamlarının netleşmesine yardımcı olacak. İşte emekli maaşı zam hesaplama […]

Ekonomi
04 Temmuz 2024
Kuruşu Kuruşuna ZAMLI Maaş Listesi! SSK, Bağ-Kur, 4C Emeklisi Hepsi Belli Oldu

SSK ve Bağkur‘lu emekliye %24.73 zam sonrası kuruşu kuruşuna zamlı maaş listesi ortaya çıktı. Türkiye istatistik kurumu tarafından açıklanan enflasyon rakamlarıyla birlikte milyonlarca emeklinin zam oranları değişti. Emekliler zamlı maaşlarını temmuz ayı itibari ile almaya başlıyor. Ancak bir çok emekli daha ne kadar maaş alacağını bilmiyor. İlave zam gelecek mi gelmeyecek mi tartışmaları da bir […]