Geliri asgari ücret seviyesinin altında kalan ailelere “vatandaşlık maaşı” dönemi başlıyor. 2026’da pilot illerde uygulanacak modelle her haneye en az asgari ücret düzeyinde gelir güvencesi sağlanacak. Fark ücretleri devlet tarafından karşılanacak.
Türkiye’nin sosyal destek sisteminde kapsamlı bir dönüşüm başlıyor. AK Parti’nin seçim vaatleri arasında yer alan “vatandaşlık maaşı” projesi için çalışmalar hızlanırken, Gelir Tamamlayıcı Aile Destek Sistemi kapsamında geliştirilen modelin 2026 yılında pilot illerde devreye alınacağı açıklandı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından yürütülen çalışma, tüm hanelere asgari ücret seviyesinde gelir güvencesi sağlamayı hedefliyor.
Yeni sistemle birlikte yıllık bir gelir sınırı belirlenecek. Bu sınır asgari ücret veya yoksulluk sınırı gibi kriterlere göre hesaplanacak. Ailenin toplam geliri bu sınırın altında kalıyorsa devlet aradaki farkı “vatandaşlık maaşı” olarak ödeyecek.
Örnek:
Belirlenen sınır: 20.000 TL
Ailenin geliri: 16.000 TL
Devlet her ay 4.000 TL destek ödeyecek.
Geliri hiç olmayan ailelere ise, iş gücüne katılana kadar sınır tutarında maaş bağlanacak.
Sistem yalnızca maddi destek vermekle sınırlı değil.
Ailelerde çalışabilir durumda olan bireyler için:
İş bulma desteği
Mesleki yönlendirme
İstihdam teşvikleri
gibi ek programlar devreye alınacak. Amaç, hanelerin kalıcı şekilde gelir seviyesini yükseltmesi.
2026’DA PİLOT DÖNEM BAŞLIYOR
Cumhurbaşkanlığı’nın 2026 Yılı Programı’na göre vatandaşlık maaşı ilk olarak belirlenen pilot illerde uygulanacak. Pilot uygulamanın sonuçları değerlendirildikten sonra:
Bu adım, sosyal yardımların aile odaklı ve daha sürdürülebilir bir modele dönüştürülmesini amaçlıyor.
Model özetle şu adımlarla hayata geçirilecek:
Yıllık bir gelir seviyesi belirlenecek.
Geliri bu seviyenin altında kalanlara fark maaşı ödenecek.
Ailede hiç çalışan yoksa, bir birey iş bulana kadar maaş bağlanacak.
Uygulama önce pilot illerde başlayacak, ardından tüm ülkeye yayılacak.
Vatandaşlık maaşı benzeri bir öneri daha önce MHP tarafından da gündeme getirilmişti.
Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı açıklamada, hane geliri ile belirlenen refah seviyesi arasındaki farkın her ay ailelere yatırılması gerektiğini belirtmişti.
Kaynak: Haber Merkezi