MENÜ ☰
Esentepe Avrupa Konutları
Kartal Gazetesi » Dünyadan » Papa 14. Leo: “Vatikan, Rusya–Ukrayna Barış Görüşmelerine Ev Sahipliği Yapmaya Hazır”

Papa 14. Leo: “Vatikan, Rusya–Ukrayna Barış Görüşmelerine Ev Sahipliği Yapmaya Hazır”



Rusya–Ukrayna Savaşı’na ilişkin değerlendirmelerde bulunan Papa 14. Leo, Vatikan’ın daha önce reddedilen müzakere ev sahipliği teklifini bir kez daha yineleyerek “Adil ve kalıcı barış için kapımız açık” mesajı verdi.

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş üçüncü yılını geride bırakırken, uluslararası arenada diplomasi trafiği hız kesmeden sürüyor. Bu kapsamda Papa 14. Leo’nun son açıklaması, barış arayışına yeni bir boyut kattı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile görüşen Papa, Vatikan’ın müzakerelere ev sahipliği yapmaya hâlâ hazır olduğunu belirtti.

ZELENSKİY İLE GÖRÜŞME: “ATEŞKES VE KAÇIRILAN ÇOCUKLAR GÜNDEMDEYDİ”

Castel Gandolfo’daki konutundan gazetecilere konuşan Papa Leo, Zelenskiy ile yaptığı görüşmede savaşın insani boyutlarının öne çıktığını söyledi. Papa, özellikle kaçırılan Ukraynalı çocukların geri dönüşü konusunda Kilise’nin nasıl bir rol üstlenebileceğinin detaylı şekilde ele alındığını ifade etti.

“TEKLİF ETTİK, KABUL GÖRMEDİ; ANCAK BİZ HAZIRIZ”

Papa 14. Leo, Vatikan’ın daha önce defalarca Rusya–Ukrayna müzakerelerine ev sahipliği yapmayı önerdiğini ancak bu tekliflerin şu ana kadar kabul edilmediğini hatırlattı. Buna rağmen kararlılıklarını koruduklarını belirterek şu ifadeyi kullandı:

“Vatikan, görüşmeler için uygun zemin ve fırsat sunmaya hazır. Barış için çabalamaktan vazgeçmedik; adil ve kalıcı bir çözüm için çalışmaya devam edeceğiz.”

PAPA’NIN UKRAYNA DAVETİYLE İLGİLİ AÇIKLAMASI

Zelenskiy’nin kendisini Ukrayna’ya davet ettiğini doğrulayan Papa, ziyaretin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği konusunda temkinli konuştu:

“Gitmeyi umut ediyorum ancak bunun ne zaman olacağını söylemek güç. Bu konularda gerçekçi olmalıyız.”

“BARIŞTA AVRUPA’NIN ROLÜ KRİTİK”

Açıklamalarının devamında Avrupa’nın barış sürecindeki önemine vurgu yapan Papa Leo, isim vermeden ABD yönetimine göndermede bulunarak kıtanın daha etkin bir diplomatik duruş sergilemesi gerektiğini dile getirdi.

Papa, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Avrupa’nın birlik içinde hareket etmesi şart. Kıtayı sürece dahil etmeden barışa ulaşmaya çalışmak gerçekçi değil. Savaş Avrupa’da yaşanıyor ve güvenlik garantileri de bu gerçekliğin bir parçası olmalı. Avrupa’nın ortak çözümler üretmesi için büyük bir fırsat olduğuna inanıyorum.”

Kaynak: Haber Merkezi

📆 10 Aralık 2025 Çarşamba 13:30   ·   💬 0 yorum   ·  
Esentepe Avrupa Konutları

KARTAL'DA HAVA

İSTANBUL

BLOG

YENİ SAYI
Kayakla Atlama Olimpiyat Sporcusu Milli Kayakçı Fatih Arda İplikçioğlu’nun kayak takımları kayboldu

YAZARLAR

RÖPORTAJLAR

BAĞLANTILAR