MENÜ ☰
Esentepe Avrupa Konutları
Kartal Gazetesi » Toplum » Van’da Define Talanı: Urartulara Ait Oda Mezarları Kaçak Kazıyla Yok Edildi

Van’da Define Talanı: Urartulara Ait Oda Mezarları Kaçak Kazıyla Yok Edildi



Van’ın Tuşba ilçesinde Urartu dönemine ait yaklaşık 2 bin 800 yıllık nekropol alanı, definecilerin hedefi hâline geldi. Mezar odalarının taş kapakları kırıldı, iş makineleriyle yapılan kaçak kazı izleri tespit edildi.

Kalecik Mahallesi’ndeki 1600 metrekarelik arkeolojik alanda 2 bin 475 dikili taş, 25 mezar odası ve taş halkalardan oluşan tarihi düzen büyük ölçüde zarar gördü. Uzmanlar, koruma altına alınmayan bölgenin dünyanın en önemli nekropollerinden biri olabileceğini belirtiyor.

2 BİN 800 YILLIK NEKROPOL ALANI TAHRİP EDİLDİ

Tuşba ilçesine bağlı Kalecik Mahallesi’nde yer alan, Urartu uygarlığının izlerini taşıyan geniş nekropol alanı defineciler tarafından ciddi şekilde tahrip edildi. Alanın farklı noktalarında bulunan mezar odalarının taş kapaklarının kırıldığı, çevrede ise iş makineleriyle kazı yapıldığını gösteren derin izlere rastlandığı bildirildi.

Bu yapılar, matematiksel bir düzenle yerleştirilmiş binlerce dikili taş ve mezar odalarından oluşan nadir bir kültürel miras niteliği taşıyordu.

“YAKLAŞIK 3 BİN YILLIK BİR TARİH YOK OLUYOR”

Bölgede 25 yıldır profesyonel tur rehberliği yapan Engin Pişkin, Kalecik’in Urartular için stratejik bir merkez olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Burası Urartuların üçüncü büyük kalesi olan Kalecik Kalesi’nin eteklerinde, onların en önemli nekropollerinden biri. Yaklaşık 3 bin yıllık bir tarihten söz ediyoruz. Göbeklitepe’deki bulgular nasıl tarihin akışını değiştirdiyse, bu bölgede de benzer derecede önemli veriler var. Ancak en ufak bir koruma önlemi bile alınmamış. Defineciler kimi yerlerde iş makineleriyle kazı yapmış. Bu alan birinci derece sit statüsünde ve dünyada eşi yok.”

“VAN’IN GÖBEKLİTEPE’Sİ TURİZME KAZANDIRILMALI”

Arkeolojik alanın korunmasının Van için büyük önem taşıdığını belirten Pişkin, bölgenin tanıtım eksikliğine dikkat çekerek şöyle konuştu:

“Burası adeta Van’ın Göbeklitepe’si. Ne bir tanıtım levhası var ne de koruma. Tarlalar sürülmüş, mezar odalarının bir kısmı tarlaların kenarında kalmış durumda. Urartular için ölü gömme gelenekleri çok önemliydi ve bu gelenek Selçuklu’dan Roma’ya kadar birçok kültürde devam etti. Van Gölü Havzası bu geleneğin merkezidir. Bu alanın mutlaka incelenmesi, korunması ve turizme kazandırılması gerekiyor.”

“VAN, URARTULARIN BAŞKENTİYDİ”

Pişkin, bölgede daha önce sınırlı bilimsel çalışmalar yapıldığını ancak bunun yeterli olmadığını aktararak şöyle devam etti:

“Van Gölü’nün güneyindeyiz, hemen kuzeyde Selçuklu Mezarlığı var. Bu havza ölü gömme kültürü bakımından dünyanın en değerli bölgelerinden biri. Urartular, Hazar Denizi’nden Musul’a, Malatya’dan Karadeniz’e kadar uzanan geniş bir coğrafyada hüküm sürdü ve Van bu büyük uygarlığın başkentiydi. Kalecik’teki mezar odaları yüksek statülü kişilere ait. Dikili taşların tek tek incelenmesi ve alanın acilen koruma altına alınması gerekiyor.”

Kaynak: Haber Merkezi

Galeri
📆 11 Aralık 2025 Perşembe 18:30   ·   💬 0 yorum   ·  
Esentepe Avrupa Konutları

KARTAL'DA HAVA

İSTANBUL

BLOG

YENİ SAYI
Kayakla Atlama Olimpiyat Sporcusu Milli Kayakçı Fatih Arda İplikçioğlu’nun kayak takımları kayboldu

YAZARLAR

RÖPORTAJLAR

BAĞLANTILAR