Yeni yıla günler kala gözler yeniden hava tahminlerine çevrildi. Türkiye genelinde bu kış mevsiminin beklenen kar yağışını getirmemesi, vatandaşların “Yılbaşında kar yağacak mı?” sorusunu daha da sık sormasına neden oldu. Son meteorolojik modellemeler ise kutuplardan kaynaklanan güçlü bir soğuk hava dalgasının bölgeye doğru hareket ettiğine işaret ediyor.
Sosyal medyada hava durumu analizleriyle bilinen Hava Forum, yayımladığı son değerlendirmede, Kuzey Kutbu merkezli soğuk hava dalgasının önümüzdeki günlerde yön belirleyeceğini duyurdu. Paylaşılan bilgilere göre, bu sistemin Avrupa’yı etkileme olasılığı yüzde 65 olarak hesaplanırken, Türkiye için kar ihtimali yüzde 35 seviyesinde bulunuyor.
Uzmanlara göre, atmosferdeki küçük yön değişimleri bile sistemin kaderini belirleyebiliyor. Soğuk hava dalgasının Balkanlar üzerinden ilerlemesi durumunda Türkiye’de özellikle Marmara ve Karadeniz bölgelerinde kar yağışı ihtimali artacak. Aksi senaryoda ise soğuk hava ağırlıklı olarak Orta ve Batı Avrupa’da etkili olacak.
Bu yıl kış mevsiminin önceki yıllara kıyasla daha ılık geçmesi, kar yağışlarını geciktirirken, yılbaşı öncesi oluşabilecek kısa süreli soğuk hava atağı dikkatle izleniyor.
Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı’ndan Meteoroloji Mühendisi Adil Tek, Marmara Bölgesi için tarih vererek önemli bir uyarıda bulundu. Tek, ay sonuna doğru sıcaklıklarda belirgin bir düşüş beklediklerini belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Marmara Bölgesi’nde 28 Aralık ile 2 Ocak tarihleri arasında soğuk hava etkisini artırabilir. Mevcut tahminlerimiz, bu süreçte İstanbul ve çevresinde yer yer yoğun kar yağışına işaret ediyor. Ancak bu etki 4–5 günlük bir periyotla sınırlı kalabilir. Sonrasında sıcaklıkların yeniden yükselmesi bekleniyor.”
Uzmanlar, olası kar yağışının kalıcı olmayacağına dikkat çekiyor. Özellikle yılbaşına denk gelebilecek kısa süreli bir soğuk hava atağının ardından, ocak ayının ilk günlerinde sıcaklıkların yeniden mevsim normallerinin üzerine çıkabileceği belirtiliyor.
Meteorolojik gelişmelerin önümüzdeki günlerde daha netleşmesi beklenirken, yetkililer vatandaşların resmi tahminleri ve güncel uyarıları takip etmeleri gerektiğini vurguluyor.
Kaynak: Haber Merkezi