Björk, Donald Trump’ın Grönland’a yönelik “ulusal güvenlik” gerekçeli ilhak söylemlerine sert sözlerle karşı çıktı. Sosyal medya üzerinden Grönlandlılara seslenen sanatçı, Danimarka dönemindeki uygulamaları hatırlatarak “bir zalimden kurtulup diğerine düşmeyin” mesajı verdi.
Trump yönetimi, Greenland’ın ABD için stratejik önem taşıdığını savunarak ilhak ihtimalini gündeme getirdi. “Güzellikle olmazsa zorla” iması, Kuzey Avrupa’da diplomatik gerilimi tırmandırdı. Danimarka ve Grönland yönetimleri ise talepleri kesin bir dille reddetti.
Björk, açıklamasında Denmark’ın 1966–1970 yılları arasında uyguladığı ve “Spiral Kampanyası” olarak bilinen programı hatırlattı. Bu süreçte aralarında 12 yaşındaki çocukların da bulunduğu 4 bin 500’den fazla Grönlandlı kadına rızaları dışında doğum kontrol cihazı takıldığını vurguladı.
Sanatçı, Iceland’ın 1944’te Danimarka’dan ayrılarak kimliğini koruduğunu örnek gösterdi. İzlandaca bir atasözüne atıf yapan Björk, Grönland’ın sömürgecilikten kurtulurken başka bir gücün kontrolüne girmemesi gerektiğini ifade etti.
Björk, “Diliniz ve kültürünüz için en doğru yol bağımsızlıktır” diyerek Grönland halkına açık çağrıda bulundu. Sömürgecilik deneyimlerinin hâlâ derin yaralar bıraktığını belirten sanatçı, kararın Grönlandlılara ait olduğunu vurguladı.
Washington, bölgede Rusya ve Çin varlığının arttığını öne sürerek Grönland’ı “vazgeçilmez bir kale” olarak tanımlıyor. Danimarka ve Grönland hükümetleri ise “satılık değiliz” mesajını yineleyerek ilhak söylemlerine kapıyı kapatıyor.
Kaynak: Haber Merkezi