SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

CUMHURİYET KİMİN CUMHURİYETİ?

Yayınlanma:
ABONE OL
CUMHURİYET KİMİN CUMHURİYETİ?

Cumhuriyet Bayramı ile ilgili köşe yazılarını, haberleri okuyorum ve bir yazarın Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “Cumhuriyet herkesindir” sözüne karşı çıkıyor olması çok garibime gidiyor. Ne yani cumhuriyet hepimizin değil mi?

Üstelik yazarımız bunu bu yıl katıldığı bir Cumhuriyet Balosunda katılımcıları ve yaşananları anlatırken söylüyor ve “Başbakan burada olsaydı Cumhuriyet kimin Cumhuriyetidir anlardı” diyor.

Önceleri çok zorlanmama rağmen artık bu zihniyeti çok iyi anlıyorum. Bunlar; halkla halay çekmeyen ama her türlü batı kökenli dansı iyi kıvıran, ninelerin elleriyle çalkaladığı ayranın tadını bilmeyen ama şarabın kaç türünün olduğunu, hangi kadehle hangi içkinin içileceğini çok iyi bilen, Bach, Beethoven ile kendinden geçen ama bir tane türküyü sonuna kadar dinleyemeyen kişilerdir. Bunlar kendi milletinin dini ve milli değerleri dâhil bütün değerlerini önemsememekle de bir iş yaptıklarını sanırlar.

Yine bunlar Cumhuriyet balolarının laikliğin teminatı olduğunu iddia eden, Senfoni orkestrasını dinledikten sonra işte Çağdaş Türkiye diye haykıran, köylüye, kentliye bırakın demokrasiyi, cumhuriyeti bile çok gören insanlardır ki bunlar kendileri gibi olmayan, kendileri gibi düşünmeyen, kendileri gibi yaşamayan herkesi “öteki” ilan eden, bir bakıma topluma asıl bölücülüğü yerleştiren zihniyetlerdir.

Onlara göre bu Cumhuriyet bu halkın, işçinin, fakirin, işsizin, doktorun, mühendisin, öğrencinin cumhuriyeti değil kendilerine göre belirledikleri elit bir tabakanın ve ne yazık ki bürokrasiye göre de şehrin ileri gelenlerinin cumhuriyetidir.

Bu zihniyeti ve bakış açısını anlayabilmek için Erzurum’da birkaç yıl önce yaşanan bir olaydan bahsedelim; Birkaç yıl önce Erzurum’da bir dernek tarafından verilen bir Cumhuriyet Balosuna hemen hiç kimsenin katılmamasını Erzurum’da Cumhuriyet aleyhtarlığı gibi göstermeye çalışanlar yine bu kişilerdi. Hâlbuki bu akli evveller düşünemediler ki; Erzurum Atatürk’ü milletvekili yapmış, Cumhuriyetin temellerini atmış hatta cumhuriyeti kurmuş, vatanın kurtulması için kanımızın son damlasına kadar savaş vermiştir.

Mesele baloya gelince; Erzurum veya Anadolu’nun hemen her şehri, yabancı elçilikler, konsolosluklar aracılığıyla ülkemize dayatılan, başka bir kültürün değeri olarak ülkemize giren ve adına balo denen olayı kendisine yabancı görmüştür. Mesela Erzurum’a da balo kültürünü getirmeye çalışan, ilk baloyu yapan o dönemlerde Mahallebaşı semtinde bulunan bir Amerikan okuludur dolayısıyla Amerikan Konsolosluğudur. Bu sebeple Erzurumlu bunu sömürgecilik gibi görmüş ve bu sebeple balo denince aklına hiç hoş şeyler gelmemiştir.

Burada acı olan ve hepimizi üzmesi ve düşündürmesi gereken; Cumhuriyet denince akla ilk gelen şeyin huzur, mutluluk, eşitlik adalet, halkın kendi kendini yönetmesi değil balo, resepsiyon ve özellikle Erzurum’da bir caddenin akla gelmesidir.

Bu arada şunu da hiç kimse unutmasın ki Cumhuriyet elden gidiyor, laiklik elden gidiyor diyenlerin, demokrasinin her ikisinden de önemli olduğunu hiç dile getirmemeleri ve demokrasiye laiklik kadar bile sahip çıkmamaları manidardır. Çünkü gerçek demokrasi gelirse bu tabakanın rantı, gücü ve saltanatı sona erecektir.

En iyisi bizler Cumhuriyet Caddesinde yürüyelim, onlar Cumhuriyet Balolarında kadeh tokuştursun, eğlensin, bir diğerleri Cumhuriyet resepsiyonlarında kendilerince elit ve değerli kabul ettiklerini ağırlasın.

Yok, daha neler halk egemen olacakmış, kendini yönetecekmiş komik hem de çok komik.

Bu arada; Cumhuriyet Caddesi’nde yürüyenler, siz hiç Cumhuriyet balosuna veya resepsiyonuna davet aldınız mı?

AHMET BERHAN YILMAZ

author avatar
Ahmet Berhan Yılmaz

İlgili Haberler

Dünyadan
09 Nisan 2024
Irak’ın Sahipsiz (Üçüncü) Unsuru; Türkmenler

Irak, farklı etnik ve mezhep gruplarından oluşan değişik oluşumların bir arada yaşadığı bir ülkedir. Tipik Ortadoğu ülkesi olan Irak’ta yaşayan farklı etnik-mezheplere mensup olan her bir toplumun kaderi, arkasında olan farklı ülkelerin desteğine bağlıdır. Tipik Ortadoğu ülkesi demenin de anlamı budur. Örneğin, Iraklı Kürtlerin arkasında ABD ve bazı batılı ülkelerin desteği var, Iraklı  Şiilerin arkasında […]

Dünyadan
30 Mart 2024
Zararın Neresinden Dönersen Kârdır

2017 yılında Türkmen “stratejisinde” köklü bir değişim yapıldı. Yani, 1995 yılından 2017 yılına kadar olan süre içerisinde yapılanların tümü bir tarafa bırakılarak yeni bir döneme geçildi. Başka bir değişle, sil baştan başlamak oyunu misali Türkmen siyasi harekatındaki ortak akıl ve istişarenin egemen olduğu dönemin kapatıldığı bir dönem olarak Türkmen siyasi tarihine geçti. Değişen bu “strateji” […]

Nerden Tutarsan Elinde Kalır
Dünyadan
22 Mart 2024
Nerden Tutarsan Elinde Kalır

Ferhat Sengaw, beynini, kalemini, iradesini dış mihraklara kiralayan, onların maşası olup talimatları doğrultusunda Iraklı Türkmenlerin tarihine, varlığına ve geleceğine düşünür kisvesi altında medya aracılığıyla hakaret eden sünepe ve pespaye bir Iraklı Kürt yazarıdır. Yukarıda bahsi geçen sünepeye, Hasan Turan başkanlığındaki ITC imzalı verilen cevap “Iraklı oluşumların arasındaki kardeşliği bozmaya yönelik yalan içerikli açıklamaları kınıyor, mahkemeye […]

Genel
14 Mart 2024
Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler

TEHLİKENİN EŞİĞİNDE BİR FOTOĞRAF Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler Günümüzde sosyal medyanın ve çevrimiçi platformların popülaritesiyle birlikte selfie çekmek, sadece bir eğlence aracı olmaktan çıkıp adeta bir yaşam tarzı haline geldi. Ancak, bu popüler eğilim sadece güzellik ve özgüvenle dolu pozlarla sınırlı değil; aynı zamanda fiziki ve sanal olarak bir dizi tehlike […]