MENÜ ☰
Esentepe Avrupa Konutları
Kartal Gazetesi » Teknoloji, Dünyadan, Toplum » Ev kameraları güvenlik açığı alarmı: 120 bin cihaz ele geçirildi

Ev kameraları güvenlik açığı alarmı: 120 bin cihaz ele geçirildi



Güney Kore’de 120 bin IP kameranın hacklenmesi büyük bir mahremiyet skandalına dönüştü. Saldırganların cinsel içerikli görüntüleri kripto para karşılığı sattığı ortaya çıktı. Türkiye’de de yaygın kullanılan aynı kamera modellerinde benzer güvenlik açıklarının bulunduğu bildirildi.

Güney Kore’de binlerce ev ve iş yerinin güvenlik kameralarının hacklenmesi, küresel çapta büyük bir mahremiyet krizine dönüştü. İnternet bağlantılı IP kameraların ele geçirilmesiyle saldırganlar, kullanıcıların özel yaşamlarına ait cinsel içerikli görüntülere erişti ve bunları para karşılığı internette satışa çıkardı. Olayla ilgili dört şüpheli tutuklanırken soruşturma Türkiye dahil birçok ülkeyi yakından ilgilendiren güvenlik risklerini ortaya koydu.

BASİT ŞİFRELERLE SIZDILAR: TÜRKİYE’DE DE KULLANILAN MODELLER RİSKTE

Güney Kore polisi, saldırganların Türkiye’de de yaygın kullanılan kamera modellerindeki güvenlik açıklarından ve kullanıcıların belirlediği zayıf şifrelerden yararlanarak sistemlere eriştiğini açıkladı. Tutuklanan şüphelilerin birbirlerinden bağımsız hareket ettiği ve farklı kameraları hedef aldığı belirtildi.

EKONOMİK IP KAMERALARDA BÜYÜK TEHLİKE

Evlerde, iş yerlerinde, spor salonlarında ve hatta bebek–evcil hayvan takibinde yaygın kullanılan IP kameralar, internete bağlı olmaları nedeniyle siber saldırılara açık bir yapıya sahip. Özellikle daha ucuz modellerde güvenlik seviyesi düşük olduğundan hacklenme riski daha yüksek.

120 BİN KAMERA ELE GEÇİRİLDİ

Soruşturma kapsamında elde edilen bilgiler skandalın boyutunu gözler önüne seriyor:

  • Hacklenen kameralar arasında özel konutlar,
  • Spor salonları,
  • Bir kadın doğum kliniği

de bulunuyor.

BBC’nin aktardığına göre saldırganlardan biri:

  • 63 bin kameraya erişti,
  • 545 cinsel içerikli videoyu çaldı,
  • Bu görüntüleri 12.235 dolarlık kripto varlık karşılığında sattı.

Başka bir şüphelinin ise:

  • 70 bin kameraya sızdığı,
  • 648 videoyu satışa sunduğu

belirtildi.

Polis, iki şüphelinin geçen yıl yasa dışı kamera görüntülerinin paylaşıldığı bir sitedeki videoların yüzde 62’sinden sorumlu olduğunu açıkladı.

SADECE HACKLEYENLER DEĞİL: SATIN ALANLAR DA GÖZALTINDA

Soruşturma kapsamında, görüntüleri satın aldığı tespit edilen üç kişinin de gözaltına alınması dikkat çekti. Söz konusu yasa dışı internet sitesinin kapatılması için işlemler başlatıldı.

YETKİLİLERDEN ACİL UYARI: “ŞİFRELERİNİZİ DEĞİŞTİRİN”

Yetkililer, hacklenen kamera sahiplerine ulaşıp:

  • Şifrelerini hemen değiştirmeleri,
  • Karmaşık ve güçlü parolalar kullanmaları,
  • Varsayılan şifrelerin kesinlikle korunmaması,
  • Kamera yazılımlarının düzenli olarak güncellenmesi

konusunda acil uyarılarda bulundu.

Kaynak: Haber Merkezi

Galeri
📆 02 Aralık 2025 Salı 17:30   ·   💬 0 yorum   ·  
Esentepe Avrupa Konutları

KARTAL'DA HAVA

İSTANBUL

BLOG

YENİ SAYI
Kayakla Atlama Olimpiyat Sporcusu Milli Kayakçı Fatih Arda İplikçioğlu’nun kayak takımları kayboldu

YAZARLAR

RÖPORTAJLAR

BAĞLANTILAR