ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’da düzenlenen ve iki saatten uzun süren kabine toplantısı sonrasında uyuşturucu ticaretine karşı sert bir mücadele dönemi başlatıldığını duyurdu. Kara operasyonlarının genişletileceğini belirten Trump, ülkeye uyuşturucu gönderen herkesin nerede bulunursa bulunsun askeri hedef haline gelebileceğini söyledi.
Kabine toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Trump, uyuşturucu şebekelerine yönelik operasyonların kapsamının artırılacağını belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Belirli bir ülkeden ya da herhangi bir yerden gelmeleri fark etmez. Kim olursa ülkemize uyuşturucu satan herkes saldırıya uğrayabilir.”
Trump, istihbarat birimlerinin bu kişilerin konumlarını bildiğini ve operasyonların “çok yakında başlayacağını” dile getirdi.
Uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadelede en sert mesajını Venezuela üzerinden veren Trump,
“O gemilerin ortadan kaldırılmasını istiyorum. Gerekirse yalnızca denizde değil, Venezuela topraklarına da saldırı yapacağız”
dedi.
Venezuela’nın “hapishanelerini boşaltarak suçluları ABD’ye gönderdiğini” öne süren Trump, uyuşturucu satıcıları, bağımlılar ve “istenmeyen kişilerin” kasıtlı olarak ülkeye yönlendirildiğini iddia etti.
Rusya-Ukrayna savaşına da değinen Trump, barış görüşmeleri konusunda umutlu olduğunu söyleyerek,
“Dokuzuncu savaşı sona erdirmeyi umuyorum. Her savaş için Nobel Barış Ödülü almalıyım ama açgözlü olmak istemiyorum”
ifadelerini kullandı.
Kendisine yönelik Nobel adaylıklarının çokluğuna dikkat çeken Trump,
“Neredeyse 100 ülke tarafından aday gösterildim ama ödülü alamadım. Sorun değil, birçok hayat kurtardım”
dedi.
Trump, İran’ın nükleer kapasitesinin düşürülmesinin bölgedeki güç dinamiklerini değiştirdiğini savunarak,
“İran korku faktörü açısından çok geriledi. Artık Orta Doğu’nun zorbaları değiller. Irak da çok farklı bir yer haline geldi”
dedi.
ABD’li iş insanı Elon Musk ile ilişkisine dair soruyu yanıtlayan Trump,
“Tekrar arkadaş olup olmadığımızı bilmiyorum ama sanırım iyi anlaşıyoruz. Herkesi elektrikli araba almaya zorunlu kılmadığım için aramızda gerginlik olmuş olabilir”
şeklinde konuştu.
Savunma Bakanı Pete Hegseth, Karayipler’deki anti-narkotik operasyonlarda büyük ilerleme kaydedildiğini söyleyerek,
“Şu anda saldırı düzenleyecek tekne bulmakta zorlanıyoruz, bu nedenle kısa bir ara verdik”
ifadelerini kullandı.
Kaynak: Haber Merkezi