SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Heyecan bitti

Yayınlanma:
ABONE OL
Heyecan bitti

Milli Eğitim’in “e-okul” uygulaması ile karne heyecanı sona erdi.

“e-okul” öncesi öğretmenler, not defteri tutardı. Dönem içinde yapılan yazılı ve sözlü sınav sonuçları bu not defterine yazılır. Dönem sonunda da notlar, listeler halinde okul idaresine verilir, oradan da karnelere geçerdi. Yazılı ve sözlü notlarını öğrenciler bilse de okula gitmeyen, çocuğun aldığı notları bir kenara yazmayan veliler, çocukların; yazılı ve sözlü notlarını bilmezlerdi.

Yazılıdan iki alan öğrenci, anne ve babasına beş aldığını söyler, karne gününe kadar bu oyununu sürdürürdü. Anne ve babasını kandıran öğrenci, büyük anne ve büyük babasını kandırmaz mı? Haylaz öğrenciler; kendisinden başlamak üzere çevresinde ne kadar insan varsa her birini yanıltır, karne gününe kadar gününü gün ederdi.

Ya şimdi? “e-okul” geldi. Notlar internete girdi. Yalan söyleyemez. Kimseyi kandıramazsınız. Yaz, TC kimlik numaranı bütün bilgiler ekranda. Bugün çocuğunuz yazılı mı oldu? Üç gün sonra çocuğunuzun aldığı notu bilgisayar ekranında görebilirsiniz. Okula gitmeye, idareci ve öğretmen ile görüşmeye gerek yok. Tıkla “e-okulu” çocuk ile ilgili tüm bilgiler karşınızda. Ne çocuk sizi kandırabilir, ne arkadaşları sizi yanıltabilir. Kötü mü oldu? Hayır. Çocuğun tüm bilgileri tüm çıplaklığı ve tüm ayrıntısı ile internette.

Peki!… Yazılı notu biliniyor, sözlü notu biliniyorsa karne heyecanı olur mu? Olmaz. Anne notları biliyor: Baba notları biliyor. Öğrenci notları biliyorsa karne heyecanı ortadan kalkar. Notları evden takip eden anneye hangi öğrenci “Anne ben takdir aldım” “Anne ben teşekkür aldım.” diyebilir? Notlar önceden biliniyorsa heyecan olur mu?

Tüm değerlerimizi yok eden teknoloji şimdide karne heyecanımızı yok etti. Takdir ve teşekkür belgesini ellerinde sallayan çocuklar, neşe içinde evlerine koşmayacak. Çocuklar, babalarından harçlık alamayacak. Anneler, pasta ve börek yapmayacak. Büyük baba torununa bir öpücük konduramayacak. Çünkü notları hepimiz biliyoruz. İşte bilgisayar. İşte “e-okul”. Aç bilgisayarı, gir “e-okula” tüm notlar karşında.

Sözün özü bir değerimizi daha kaybettik. Teknoloji bir duygumuzu daha yok etti. Öğrencinin, öğretmeninden karne alması sırasındaki duygu tarihe gömüldü. Ya öğrenciler arasındaki şakalaşma, çocukların şamatası, yollarda atılan naralar, evde bağıra basılan çocuk sahnesi? Hepsi “e-okul” ile birlikte kayboldu. Ve biz bir kere daha teknolojiye yenildik.

Karne aldığımız bugün; iki ile beş, 45 ile 100 arasında hiçbir fark yok. 2’de geçiyor 5’de geçiyor. Karnenizde bir olan dersiniz yoksa öğrenci, olarak siz yaşadınız, ama anne ve babadan başlamak üzere kardeşler, anne ve baba tarafından büyükler ve hatta komşular kaybetti. Oyuncakçılar, pastahaneler, lokantalar, giyim mağazaları hep kaybetti. Karne üzerinde not değiştirmek, çamaşır suyu, fotokopi ile montaj sona erdi. Sahte karne yapmak. Anne babayı kandırmak bitti.

Şimdi e-okul var. Ne çocuklar, komşulara hava atacak, ne biz. Ne büyüklerimizi ziyaret edeceğiz. Ne küçükler bize gelip karnelerini gösterecek. e-okulla birlikte karne heyecanı sona erdi.

Yaşasın “e-okul”.

author avatar
Mustafa Telli

İlgili Haberler

Dünyadan
09 Nisan 2024
Irak’ın Sahipsiz (Üçüncü) Unsuru; Türkmenler

Irak, farklı etnik ve mezhep gruplarından oluşan değişik oluşumların bir arada yaşadığı bir ülkedir. Tipik Ortadoğu ülkesi olan Irak’ta yaşayan farklı etnik-mezheplere mensup olan her bir toplumun kaderi, arkasında olan farklı ülkelerin desteğine bağlıdır. Tipik Ortadoğu ülkesi demenin de anlamı budur. Örneğin, Iraklı Kürtlerin arkasında ABD ve bazı batılı ülkelerin desteği var, Iraklı  Şiilerin arkasında […]

Dünyadan
30 Mart 2024
Zararın Neresinden Dönersen Kârdır

2017 yılında Türkmen “stratejisinde” köklü bir değişim yapıldı. Yani, 1995 yılından 2017 yılına kadar olan süre içerisinde yapılanların tümü bir tarafa bırakılarak yeni bir döneme geçildi. Başka bir değişle, sil baştan başlamak oyunu misali Türkmen siyasi harekatındaki ortak akıl ve istişarenin egemen olduğu dönemin kapatıldığı bir dönem olarak Türkmen siyasi tarihine geçti. Değişen bu “strateji” […]

Nerden Tutarsan Elinde Kalır
Dünyadan
22 Mart 2024
Nerden Tutarsan Elinde Kalır

Ferhat Sengaw, beynini, kalemini, iradesini dış mihraklara kiralayan, onların maşası olup talimatları doğrultusunda Iraklı Türkmenlerin tarihine, varlığına ve geleceğine düşünür kisvesi altında medya aracılığıyla hakaret eden sünepe ve pespaye bir Iraklı Kürt yazarıdır. Yukarıda bahsi geçen sünepeye, Hasan Turan başkanlığındaki ITC imzalı verilen cevap “Iraklı oluşumların arasındaki kardeşliği bozmaya yönelik yalan içerikli açıklamaları kınıyor, mahkemeye […]

Genel
14 Mart 2024
Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler

TEHLİKENİN EŞİĞİNDE BİR FOTOĞRAF Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler Günümüzde sosyal medyanın ve çevrimiçi platformların popülaritesiyle birlikte selfie çekmek, sadece bir eğlence aracı olmaktan çıkıp adeta bir yaşam tarzı haline geldi. Ancak, bu popüler eğilim sadece güzellik ve özgüvenle dolu pozlarla sınırlı değil; aynı zamanda fiziki ve sanal olarak bir dizi tehlike […]