Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halis Süleyman, mide kanserini tedavi edebilen bir çalışma gerçekleştirdi. Doç.Dr. Süleyman’ın buluşu Türkiye ve Dünya bilim çevrelerinde büyük yankı buldu.
Selim Karahan’ın Haberine göre, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halis Süleyman, mide kanserini tedavi edebilen bir çalışma gerçekleştirdi. İnsanlarda uygulanabilmesi için klinik çalışma yapılması gerektiğini belirten Süleyman, çalışmasında vücudun kansere karşı direncini artırdıklarını söyledi.
Doç. Dr. Halis Süleyman ve 5 öğretim üyesinin kanserin tedavisine yönelik çalışmaları 4 yıl sürdü. Sonunda başarılı sonuç alan bilim adamları, mide kanseri hastalarını tedavi edebilecek sonuca ulaştı.
Laboratuar ortamında yapılan çalışma ile hayvanlarda mide kanseri dokusu oluşturularak, adrenalin düzeyi vücuttan uzaklaştırılmış hayvanlarda anti kanser aktivite gösterdiği tespit edildi. Bunun kendileri için ‘mide kanserini tedavi edebilecek önemli sonuç’ olduğunu ifade eden Süleyman, sonucun insanlar üzerinde uygulanabilmesi için klinik çalışma yapılması gerektiğine dikkat çekti. Yaptıkları deneyde özet olarak kansere karşı vücudun direncini artırmaya çalıştıklarını dile getiren Süleyman, “Bu çalışma ile mide kanserine karşı vücudun direnç mekanizmasını artırdık. Destek olunursa klinik çalışma yaparak insanların tedavi edilmesini de sağlayabiliriz. Diğer kanserlerin tedavisi içinde uygulanabilir. Çalışmamızın hakkını koruyabilmek amacıyla patent başvurusunda bulunduk ve kabul edildi.” dedi.
Öte yandan çalışma Amerika’nın ünlü International Fournal Of Cancer dergisinde yayınlandı. Süleyman, derginin şefinin çalışmanın kapsamlı bir şekilde kapaktan yayınlanması için kendileriyle de görüştüğünü kaydetti.
(www.erzurumajans.com)
İlgili Haberler
Tükoder, Sağlık sistemi yeniden kamusal bir yapıya dönüşsün
BAĞIMLILIKLA MÜCADELENİN NEFERLERİ: YEŞİLAY GÖNÜLLÜLERİ
Kartal’da Bağımlılıkla Mücadele Çalıştayı Düzenledi
Eyüpsultan’da Alzheimer Günü’ne özel etkinlik
Maymun çiçeği salgınında en çok kimler risk altında? İlacı ve tedavisi yok
Maymun Çiçeği Nasıl Bulaşır? İşte Belirtileri