SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Liselerde ders geçme

Yayınlanma:
ABONE OL
Liselerde ders geçme

Milli Eğitim Bakanlığı, radikal kararlar alıyor. Bu kararlardan biri de “Ders geçme sistemi”

Ders geçme sistemi ne?

Mevcut sistem, “Sınıf geçme sistemi”. Hepimizin bildiği gibi sınıf geçme sisteminde: Öğrenciler gördükleri derslerin tamamından başarılı olmak zorunda. 12 ders gören öğrenci, 12 dersten de başarılı olursa, bir üst sınıfa geçiyor. Başarısız olursa aynı sınıfı bir daha okuyor.

 

Ders geçme sisteminde ise: Öğrenciler, başarılı not aldığı dersten üst sınıfa geçerken, başarısız olduğu dersi tekrarlıyor. Meselâ 9. Sınıfta Edebiyattan geçtiniz, Matematikten kaldınız. Seneye Edebiyat dersinde 10. Sınıf dersine, Matematik dersinde 9. Sınıf dersine gireceksiniz.

 

Biraz karışık gibi gözükse de sistem bu ve bu sistem yeni değil. 90 yıllarda Turgut Özal, döneminde Hasan Celal Güzel ve Avni Akyol’un Milli Eğitim Banlığı yaptığı yıllarda: “Ders Geçme”, “Kredi” ve “Basamaklı Kur” sistemi:  adlarıyla uygulandı.  O gün de “Yeni, Güzel” dendi. Güzel duygularla da yola çıkıldı. Ama sistem, başarı değil, başarısızlık getirdi.  “Yeterli alt yapı yok” diyen bakanlık, sistemi çöpe atıp, yeniden eski sınıf geçme sistemine döndü.

 

Dört beş sene kadar uygulanan, “Ders Geçme Sisteminde”:

1-Bazı derslerde öğrenci sayıları 5’e inerken, bazı derslerde 100’e çıktı.

2-Çalışkan çocuklar; bir sınıfa, çalışmayan, çocuklar; başka bir sınıfa toplanınca: öğrenciler, “tembeller” ve “çalışkanlar” diye ikiye bölündü.

3-Öğrencilerin, başarı ve devamsızlığı takip edilemez hale geldi.

4-Okullar başıboş çocuklarla doldu. Okul disiplinini bozuldu.

5-Bu sene geçemezsem, seneye geçerim mantığı; çalışmayan bir toplum oluşturdu.

6-Muhtemel af beklentisi öğrencileri, tembelleştirdi.

7-Yılsonunda çalışan da, çalışmayan da sınıf geçince çalışanlar kendilerini “kandırılmış” hissetti.

 

Başarısız olan bu sistemi yeniden denemeye ne gerek var? Başarı istiyorsanız? çözüm seviye guruplarında.

Üniversite girişte olduğu gibi dördüncü sınıfa ortak bir sınav yapalım.  Sınavda: 2 alanı: çıraklık eğitime, 3 alanı: meslek lisesine, 4 alanı: teknik okula, 5 alanı: Anadolu lisesine gönderim olsun bitsin.

Herkes için kolay, basit ve uygulanabilir.

Öğrenciler: bilgi, beceri, kabiliyet ve isteklerine göre okula gider. Devlet ihtiyacına öğrenci alır. Para ve öğrenci savurganlığı sona erer, heba olan yıllar bize kalır.

Ne dersiniz?

Mustafa Telli

author avatar
Mustafa Telli

İlgili Haberler

Dünyadan
09 Nisan 2024
Irak’ın Sahipsiz (Üçüncü) Unsuru; Türkmenler

Irak, farklı etnik ve mezhep gruplarından oluşan değişik oluşumların bir arada yaşadığı bir ülkedir. Tipik Ortadoğu ülkesi olan Irak’ta yaşayan farklı etnik-mezheplere mensup olan her bir toplumun kaderi, arkasında olan farklı ülkelerin desteğine bağlıdır. Tipik Ortadoğu ülkesi demenin de anlamı budur. Örneğin, Iraklı Kürtlerin arkasında ABD ve bazı batılı ülkelerin desteği var, Iraklı  Şiilerin arkasında […]

Dünyadan
30 Mart 2024
Zararın Neresinden Dönersen Kârdır

2017 yılında Türkmen “stratejisinde” köklü bir değişim yapıldı. Yani, 1995 yılından 2017 yılına kadar olan süre içerisinde yapılanların tümü bir tarafa bırakılarak yeni bir döneme geçildi. Başka bir değişle, sil baştan başlamak oyunu misali Türkmen siyasi harekatındaki ortak akıl ve istişarenin egemen olduğu dönemin kapatıldığı bir dönem olarak Türkmen siyasi tarihine geçti. Değişen bu “strateji” […]

Nerden Tutarsan Elinde Kalır
Dünyadan
22 Mart 2024
Nerden Tutarsan Elinde Kalır

Ferhat Sengaw, beynini, kalemini, iradesini dış mihraklara kiralayan, onların maşası olup talimatları doğrultusunda Iraklı Türkmenlerin tarihine, varlığına ve geleceğine düşünür kisvesi altında medya aracılığıyla hakaret eden sünepe ve pespaye bir Iraklı Kürt yazarıdır. Yukarıda bahsi geçen sünepeye, Hasan Turan başkanlığındaki ITC imzalı verilen cevap “Iraklı oluşumların arasındaki kardeşliği bozmaya yönelik yalan içerikli açıklamaları kınıyor, mahkemeye […]

Genel
14 Mart 2024
Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler

TEHLİKENİN EŞİĞİNDE BİR FOTOĞRAF Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler Günümüzde sosyal medyanın ve çevrimiçi platformların popülaritesiyle birlikte selfie çekmek, sadece bir eğlence aracı olmaktan çıkıp adeta bir yaşam tarzı haline geldi. Ancak, bu popüler eğilim sadece güzellik ve özgüvenle dolu pozlarla sınırlı değil; aynı zamanda fiziki ve sanal olarak bir dizi tehlike […]