SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

İnternet’in tarihçesini biliyor muydunuz?

Yayınlanma:
ABONE OL

Bilgisayar, tablet, akıllı telefon ve birçoğu hayatımıza internetin girişi sayesinde dahil oldu. Peki internetin tarihçesini bir de bizden okumaya ne dersiniz?

 

 
İnternet dünya çapında yaygın olan ve sürekli büyüyen bir iletişim ağıdır. Üretilen bilgiyi saklama, paylaşma istekleri sonucunda çıkmış olan bu teknolojiyi İstanbul Ajansı okurları için araştırdık. Bilgi internet aracılığıyla kolay, ucuz, hızlı ve güvenli bir şekilde erişilir hale gelmiştir. Kısacası internet parmağınızın ucundaki tuşa basarak bir tıkla dev bir kütüphaneyi ayağınıza getirir.

 

İnternet sayesinde evden alışveriş, bankacılık hizmetleri, radyo-televizyon yayınları, günlük gazete servisleri vb. gibi uygulamaları hayatınıza dahil edebilirsiniz.

İnternetin tarihçesi nedir?

MİT (Massachusetts Institute of Technology)’den J.C.R Licklider, 1962 yılında bilgisayarların global şebekesini önerdiği ve sosyal etkileşimlerin kayıtlı ilk tanımını yaptığı, “kısa notlar serisi” çalışmasını yayınladı. Aynı yılın sonunda, Licklider ilk başkanı olduğu DARPA’ya girdi.

MIT’den Leonard Kleinrock İnternet bağlantısının temelini biçimlendirmek için paket anahtarlar teorisini geliştirdi. MIT’den Lavvrence Roberts 1965 yılında çevirmeli Roberts 1966 yılında DARPA’ya katıldı ve ARPANET için kendi planını hazırladı. Burada ismi geçen ve geçmeyen vizyonerler ilk İnternet’in kurucuları oldu.

ABD Savunma Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan ARPA adlı kurum, 1969 yılında ARPANET adlı bir bilgisayar ağı kurdu. Amaç, herhangi bir nükleer savaş durumunda hiç kesintiye uğramayacak bir iletişim mekanizması geliştirmekti.

1969 yılında ARPA kuruldu ve İnternet kavramı olarak kullanılmaya başlandı. ARPA başlangıçta 4 ayrı üniversitedeki ana bilgisayarlarla bağlantı halindeydi. Birkaç yıl içinde çok sayıda kurum (çok sayıda araştırma enstitüsü ve üniversite) aşamalı olarak ARPA’ya bağlandı.

1972 yılında, Ray Tomlinson tarafından elektronik posta ARPAnet’e uyumlaştırıldı. Kullanıcı adı ve adresini birleştirmek için, birçok sembol arasından “@” sembolünü seçti.

Kütüphane katalogları dışında, ilk İnternet indeksi 1989 yılında yaratıldı. Peter Deutxch ve onun ekibi, Montreal McGill Üniversitesi’nde Ftp dosyalan için “archie” adıyla anılan bir arşivleyici yarattı.

1991 yılında, Minnesota Üniversitesi’nde ilk gerçek kullanıcı dostu İnternet ara yüzü geliştirildi. 1989 yılında Tim Berners ve ekibi, Avrupa Parça Fiziği Laboratuvarı’nda bilgi dağıtımı için Cern adıyla bilinen yeni bir protokol önerdi. Bu protokol 1991 yılında günümüzde de yaygın olarak kullanılan www (World Wide Web) adını aldı. www, hipertextlere (bağlantı yaratan kelimeler) dayalı bir İnternet protokolüdür.

 

1993 yılında, İnternet tarihi açısından çok ileri bir gelişme olarak görülen, ilk grafiğe dayalı tarayıcı Mosaic, Mare Andreessen ve ekibi tarafından geliştirildi. Andreesen daha sonra, Microsoft’un Internet Explorer’i geliştirmesine kadar en popüler grafik tipi tarayıcı ve servis sağlayıcı olarak bilinen Netscape firmasına katıldı.

Delphi, abonelerine İnternet üzerinden ulusal çapta ticarî işlemler yapma olanağı sunan ilk işletmedir. Delphi, Haziran 1992’de bir e-posta bağlantısı ile hizmete açıldı ve aynı yılın sonlarında tam İnternet hizmeti vermeye başladı. 1995 yılında, Ulusal Bilim Vakfı’nın İnternet omurgasına yönelik sponsorluğuna son verdiğinde ticarî kullanımdaki hileli sınırlamalar kalktı ve tüm aktörler ticarî şebekeye güven duydular. AOL, Prodigy, Compuserve İnternet’e katıldılar. Böylece, internetin ticarî kullanımı genişledi.

Microsoft’un tarayıcı ve İnternet servis sağlayıcı pazarına tam olarak girmesi, ticarete dayalı İnternet’in sınırlarının gelişmesinde başlıca rolü oynamıştır. 1998 yılında, Microsoft’un Windows 98 sürümü işletim sistemi, İnternet tarayıcısı ile masa üstü kişisel bilgisayarlara iyi entegre oldu. Bu sayede, İnternet çok hızlı yayılmaya başladı. Microsoft’un başarısı o kadar yüksek oldu ki, ABD mahkemeleri rekabeti düzenlemek için Microsoft’un faaliyetlerini ayırarak küçültme kararı aldı.

Türkiye’de internetin kullanımı ne zaman başladı?

Türkiye’de, internet kullanımı ilk olarak ODTÜ’de Nisan 1993 tarihinde kullanılmaya başlandı.

1994’te Ege Üniversitesi, 1995’te Bilkent Üniversitesi, 1996’da ise, Boğaziçi Üniversitesi ve İTÜ, internet bağlantılarını gerçekleştirdi.

1996 yılında TÜRK TELEKOM’un katkılarıyla TURNET kullanılmaya başlanmış, 1997 yılında akademik merkezlerin internet bağlantısını sağlayan ULAKNET ile üniversiteler birbiri ile bağlantılı hale gelerek internet kullanmaya devam etmişlerdir. 1999 yılında ticari ağ altyapısındaki değişimlerle beraber TURNET yerini TTNET isimli yeni oluşuma devretmiştir. İnternette bulunan web sayfalarının uzantı ismi edu, com, mil, gov, org ve net’tir.

 

İnternette hangi zorluklarla karşılaşırız?

-İnternet’te yayınlanan bilgilerin veya alıntı yapılan kaynağın güvenirliği ve doğruluğu açısından bazı kaygılar var; çünkü web üzerinde yayınlanan bilgiler için herhangi bir denetim mekanizması yok.

-Bilgiye erişilen Internet adresi veya bilgi içeriği, sık sık değişebiliyor. Ziyaret edilen bir sayfa ikinci kez ziyaret edilmek istendiğinde sayfanın adresinin değiştiği, yayından kaldırıldığı ya da başka bir ortamda yayınlanmaya başlandığı gerçeği ile karşılaşılabiliyor.

-İnternet üzerinde hemen herkes istediği bilgiyi sunabiliyor. Bu nedenle, doğru ve güvenilir bilgiye ulaşabilmek için bilgi kaynağının yetkinliği ve yazarın deneyimi büyük önem taşıyor.

-İnternet üzerinde, bazı durumlarda saldırgan ve karalayıcı yayınlara rastlanabilir. Bu tarz kötü kullanımlar, iletişimin istenmeyen bir hâl almasına neden olabilir.

-İnternetten elde edilen bilginin güvenilirliği doğruluk ve kesinlik, yazarların belirtilmesi, hedeflerin belirtilmesi, bilgilerin güncel tutulması ve bilgilerin doğru olarak görüntülenebilmesine bağlıdır.

İstanbul Ajansı

İlgili Haberler

Genel
25 Nisan 2024
Tam 44 il için kritik uyarı! Kapıyı camı sıkı sıkı kapatın

Tam 44 il için kritik uyarı! Kapıyı camı sıkı sıkı kapatın! Meteorolojiden 44 il için kritik uyarı geldi. Sarı kodlu uyarıda toz taşınımı ve kuvvetli Rüzgar olacağı bildirildi. Tedbirinizi alın, camı kapıyı sıkı sıkı kapatın. Son dakika haberine göre Meteoroloji Genel Müdürlüğü Türkiye’nin 44 ili için sarı kodlu uyarı yaptı. Meteorolojiden yapılan uyarıda top taşınımı […]

Genel
25 Nisan 2024
Kuruçeşme’de ünlü mekanda şok olay! Garson kıza cinsel saldırı

İstanbul Beşiktaş’ta Kuruçeşme’de bulunan ünlü bir mekanda yaşanan olay Türkiye’nin gündemine oturdu. İddiaya göre işletmenin müdürü 47 yaşındaki Mecit A. Garson Selvihan Z.’ye cinsel saldırıda bulundu. İstanbul Kuruçeşme’de bulunan ünlü bir işletmede yaşanan cinsel saldırı olayı gündeme bomba gibi düştü. Kasım ayında meydana gelen olayda işletmenin 47 yaşındaki müdürü Mecit A.’nın 33 yaşındaki garson Selvihan […]

Genel
25 Nisan 2024
Meteorloji’den uyarı! 44 il için sarı kodlu uyarı verdi

Meteoroloji uyardı. 44 ile için Meteoroloji’den sarı kodlu uyarı geldi. “ Göz gözü görmeyecek” uyarısı. İşte detaylar… Meteoroloji Genel Müdürlüğü, çöl tozu için 44 ile sarı kodlu uyarıda bulundu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kuzey Afrika’dan gelen ve gelecek günlerde ülkemizde de etkisini gösterecek çöl tozları için uyardı. Meteoroloji’den 44 il için sarı kodlu uyarı geldi. Kuzey […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Öğrenci Ecem bir günlüğüne Kartal İlçe Milli Eğitim Müdürü oldu

İlçe Millî Eğitim Müdürü Mustafa KIRAÇ, müdürlük makam koltuğunu “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” sebebiyle Kartal Eğe Sanayi İlkokulu öğrencisi Ecem VURAL’a devretti. Ecem VURAL, müdürlük makamına oturması ardından okullarda hayata geçirmek istediği projeleri anlattı. Okul öğrenci meclisi ile gerçekleştirmek istediği projeleri anlatan Ecem VURAL’ı dinleyen İlçe Millî Eğitim Müdürü Mustafa KIRAÇ: paylaştığı […]