SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

KARTAL’IN ATIKLARI ANELDOĞA’YA EMANET

Yayınlanma:
ABONE OL

Dünyada her yıl 20-50 milyon ton, Türkiye’de 300bin ton elektronik atık çıkıyor.

 

Bunun yanında hammadde kaynaklarından;çinkonun 20 yıl, kurşunun 22 yıl, bakırın 30 yıl, petrolün 40 yıl, doğalgazın50 yıl, kromun 127 yıl içinde tükeneceği hesaplanıyor. İşte bu nedenleelektronik atıkların geri dönüştürülerek, ikincil hammadde olarak kullanılmasıbüyük önem taşıyor.

 

AnelDoğa, elektrikli ve elektronik atık, ömrünütamamlamış araç, hurda metal işleme, tehlikeli ve tehlikesiz atık geri kazanımı,ömrünü tamamlamış lastik, akü ve tehlikeli atık ara depolama ve atık yönetimialanlarında faaliyet gösteriyor. Üsküdar Belediyesi ile geri dönüşümçalışmaları yürüten AnelDoğa, şimdi de Kartal Belediyesi ile yeni bir protokolimzaladı. Protokol çerçevesinde çevre konusunda farkındalığı ve bilinciarttırarak elektrikli ve elektronik atıkların geri dönüştürülmesi ve bireylerindaha az enerji harcayan yeni teknolojik ürünlere yönlendirilmesi amaçlanıyor.

 

“Sürdürülebilir yeşil bir çevre” sloganıyla yola çıkan projeyle evlerdentoplanacak atıkların geri dönüşüme kazandırılmasıyla atık miktarının azaltılması,doğal kaynakların korunması, ekonomiye katkı sağlanması ve enerji tasarrufu hedefleniyor.

 

Sokak sokak toplanacak

AnelDoğa proje kapsamında Kartal ilçesinde dahaönceden duyurulacak toplama tarihlerinde sokak sokak, mahalle mahalle gezerek,ilçe sakinlerinin kullanmadıkları elektrikli ve elektronik atıkları toplayacak.Toplanan atıklar, sürdürülebilir yeşil bir çevre için AnelDoğa tesislerindegeri dönüşüm ile ekonomiye kazandırılacak.

Atıkların geri dönüştürülmesinin yanı sıra AnelDoğa,Kartal sakinlerini elektrikli ve elektronik atıkların geri dönüştürülmesikonusunda bilinçlendirmek amacıyla çeşitli organizasyonlar ve etkinlikler de düzenleyecek.

Rakamlarla geri dönüşüm:

  • Geri kazanılmış metalden; 1 ton alüminyum yapmak için gereken enerji, cevherden çıkartılacak alüminyum için harcanan enerjinin sadece yüzde 4’üdür.
  • Bakır bileşimlerin geri kazanılması için gereken enerji, bakırın madenden çıkartılması için gereken enerjinin sadece yüzde 13’üdür.
  • Bir cep telefon üretiminde 75 kg, bir bilgisayar üretiminde ise bin 500 kg atık ortaya çıkar.

Atıkların ikincil hammadde olarak kullanılmasınınyanı sıra, bu atıkların çevreye verdikleri zararlar da kritik noktada. Örnekolarak;

  • 1 CRT televizyon tüpünün içinde2-4 kg kurşun bulunmaktadır.
  • 10 gram kurşun, 25.000 ton toprağı 200.000 litre suyu kirletmektedir.
  • 1 cep telefonu, pili ile birlikte içerdiği kadmiyum, kurşun, berilyumgibi toksik maddeler ile 800.000 litre suyu kirletmektedir.

Ayrıntılı bilgi için www.aneldoga.comadresini ziyaret edebilirsiniz.

İlgili Haberler

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Başkan Gökhan Yüksel, Cevizlideki Balkon Çökmesiyle Alakalı İncelemelerde Bulundu

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, geçtiğimiz gün Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’nde ani çökme sonucu yıkılan balkonun bulunduğu bölgeyi ziyaret etti. Ziyarette, Başkan Gökhan Yüksel incelemeler yaparak, yapılan çalışmaları kontrol etti. Ekipler, en kısa sürede olay yerine geçti Olay, geçtiğimiz gün Kartal Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’ndeki 5 katlı bir binada gerçekleşti. Binanın birinci katındaki balkon, büyük […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı admin See Full Bio

Basında Kartal
22 Nisan 2024
Başkan Gökhan Yüksel’den 23 Nisan Mesajı

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısı ile bir kutlama mesajı yayımladı. Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in yayımladığı mesajında şu ifadeler yer aldı: “Türkiye Büyük Millet Meclisi’mizin açılışının 104’üncü yılını milletçe birlik ve beraberlik içinde kutlamanın gurur, mutluluk ve coşkusunu yaşıyoruz. Tarihimizde önemli bir dönüm noktası olan 23 Nisan […]

Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi
Eğitim
20 Nisan 2024
Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi

Ülkemiz Bağımlılıkla Mücadele Seferberliği kapsamında, İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde uyuşturucu kullanımı, bağımlılığı ve tedavi yöntemleri konularında Prof. Dr. Nevzat TARHAN ile birlikte Kurum Psikologu Nurdan EYÜPREİSOĞLU’nun moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide Prof. Dr. Nevzat TARHAN,  bağımlılık nedir, kişiyi madde kullanmaya iten nedenler nelerdir, bağımlı bir bireyin tedavisi nasıl olmalıdır, bağımlı bir birey ile nasıl […]