SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

İSTANBUL YAŞAM MALİYETİNDE 99. SIRADA

Yayınlanma:
ABONE OL

Global piyasaların lider insan kaynakları yönetim danışmanlığı firması Mercer’in beş kıtada 207 şehri kapsayan 2015 yılı Yaşam Maliyeti Araştırması sonuçları açıklandı. 2015 yılında dünyanın en pahalı şehri geçen yılki yerini koruyan Luanda olurken, ikinci sırada Hong Kong yer aldı. Yaşam maliyeti en düşük şehir Bişkek olurken, geçtiğimiz yıl 135. sırada yer alan İstanbul, bu yıl 99. sıraya yükseldi. Avrupa şehirlerinin de geçmiş yıllara göre yaşam maliyeti yükseldi.

 

Tüm dünyada 40’tan fazla ülkede 25 binin üzerinde müşterisine hizmet veren lider insan kaynakları yönetim danışmanlığı firması Mercer’ın her yıl gerçekleştirdiği en önemli araştırmalarından biri olan ‘Yaşam Maliyeti Araştırması’ sonuçlandı. Yurtdışındaki çalışanlara ödenecek ücretler konusunda hükümetler ve çokuluslu şirketlere rehberlik eden ‘Mercer Yaşam Maliyeti Araştırması’, beş kıtada 207 şehirde gerçekleştirildi. Mercer Yaşam Maliyeti Araştırması, özellikle küresel çapta iş yapan şirketlerin mobil iş gücünü yönetme stratejilerini belirleme aşamasında en önemli referanslarından biri olarak görülüyor.

Kilit mobil çalışanlarını firmada tutmak için yurtdışına atamalarda ücretlendirmelerini doğru ve etkin kurgulamak isteyen firmalar, mobil çalışanlarına atandıkları ülkede yaşam maliyetlerini karşılayacak şekilde ücret ve ödenek sağlamak, diğer yan hakları ve imkanları doğru planlamak için Mercer Yaşam Maliyeti Endeksi’ni referans alıyorlar. 100 puana sahip New York’un baz alındığı Mercer Yaşam Maliyeti Araştırması’nda data toplama evresinde dünyada yaşanan doğal afetler, ekonomik ve politik dalgalanmalar, döviz kurlarındaki hareketlilik, enflasyon ve konaklama ücretlerinde olan dalgalanmalar da dikkate alınıyor.

Dünya şampiyonu Luanda

Her şehirde konut, ulaşım, yiyecek, giyim, ev eşyası ve eğlence dahil olmak üzere 200’den fazla kalemin karşılaştırmalı maliyetlerinin ölçüldüğü araştırma sonuçlarına göre, 2015 yılının en pahalı şehri Luanda, yaşam maliyeti en düşük şehir ise Bişkek oldu. Luanda, son sıradaki Bişkek’ten üç kat daha pahalı bir şehir olarak dikkat çekti. Luanda’nın ardından Hong Kong ve Zürih en pahalı şirketler olarak sıralandı. Dördüncü olan Singapur geçen seneki sıralamasını korurken, Cenevre bir sıra yükseldi. Şangay ise geçtiğimiz yıla göre dört sıra yükselerek yaşam maliyeti listesinde altıncı oldu. Geçtiğimiz yıl aynı araştırmada 135. sırada yer alan İstanbul ise, listede 99. sıraya yerleşerek, yaşam maliyeti açısından geçen yıla göre daha ‘pahalı’ bir şehir olarak listedeki yerini aldı.

New York hala Amerika’nın en pahalı şehri

Amerikan dolarının değer kazanmasıyla Amerika’da birçok şehrin sıralamada yükselmesi araştırmanın dikkat çekici sonuçlarından birisi oldu. Araştırmada 16. sırada yer alan New York, Amerika’nın en pahalı şehri olmaya devam ederken, 26 basamak yükselen Los Angeles 36’ıncı, 37 basamak birden yükselen San Francisco ise 37’inci sırada yer aldı. Geçen sene 92’nci sırada bulunan Washington ise, 50. sırada kendisine yer buldu.

Avrupa şehirleri yine ilk 10’da: İsviçre 3 şehir ile dikkat çekiyor

Yaşam Maliyeti Araştırması’nın 2015 sonuçlarına göre, Zürih Avrupa’daki en pahalı şehir unvanını aldı. İsviçre şehirlerinden Cenevre beşinci sırada yer alırken, Bern ise dokuzuncu basamakta yer aldı. İsviçre frangının Euro karşısında güçlenmesiyle İsviçre şehirleri listede yukarı basamaklara tırmandı. Rus rublesinin aşırı değer kaybı, düşük petrol fiyatları, Ukrayna’da yaşanan kriz ve Batı’nın yaptırımları Rus şehirlerini sıralamada gerilere itti. Moskova 41 sıra gerileyerek 50. sırada yer alırken, St Petersburg ise 117 basamak geriledi ve 152. sırada yer alarak, daha ucuz şehirler arasına katıldı.

Asya Pasifik’te Hong Kong en pahalı şehir

Bu sene Asya Pasifik Bölgesi sıralamada beş şehir ilk 10’da yer aldı. Hong Kong dünyanın en pahalı ikinci şehri olurken, Singapur dördüncü, Şangay altıncı, Pekin yedinci ve Seul sekizinci olarak sıralandı. Çin para birimi Yuan’ın yükselişiyle konut, ulaşım, yiyecek, giyim gibi farklı ihtiyaç kalemlerinde görülen fiyat artışının yanı sıra yoğun talebe karşın kısıtlı konaklama imkanları bu kıtada pahalılığın artışını etkileyen faktörler arasında yer aldı. Japonya şehirleri ise Japon Yeni’nin dolar karşısında değer kaybetmesi sonucu sıralamada geriledi.

Dubai, Ortadoğu’nun en pahalısı

Genel olarak expat (yurtdışı görevlendirme) dünyası olarak bilinen Ortadoğu’da, en pahalı şehir unvanını listede 23’üncü sırada yer alan Dubai elde etti. Abu Dhabi 33’üncü sırada yer alırken, 151’inci sırada yer alan Cidde, Orta Doğu’nun en ucuz şehri oldu. Özellikle kira fiyatlarının artışa geçmesi Dubai ve Abu Dhabi’nin yukarıya tırmanmasına neden oldu.

Dinçer Güleyin: “Hızlı yükselişin temel sebebi yüksek enflasyon”

Mercer Türkiye Genel Müdürü Dinçer Güleyin, 2015 yılında yaşam maliyeti olarak geçtiğimiz yıla göre 36 basamak yükselen ve pahalı şehirler arasında ilk 100’de yer alan İstanbul’un hızlı yükselişinin temel sebepleri arasında yükselen enflasyon oranı olduğunu söyledi. Kısa bir süre önce gerçekleştirilen 2015 Genel Seçimleri’nden kaynaklanan belirsizlik ortamının piyasalara etkisine de dikkat çeken Güleyin şöyle devam etti: “Yaşanan belirsizlik Türk Lirası’nda gerçekleşen değer kaybına paralel olarak, İstanbul başta olmak üzere Türkiye’de özellikle büyük şehirlerde bir yaşam maliyeti artışına sebep oldu. Mart 2014 ve araştırmanın yapıldığı Mart 2015 tarihleri karşılaştırıldığında Türk Lirası, dolar karşısında yaklaşık yüzde 20 değer kaybetti. Tüm bunların yanı sıra İstanbul merkez olmak üzere son yıllarda artan yabancı sermaye akışının da bu yöndeki hareketlenmeye sebep olduğu göze çarpıyor.”

 

Mercer Yaşam Maliyeti Araştırması – Global Sıralama (2015)

 

SıralamaŞehirÜlke
20152014
11LuandaAngola
23Hong KongHong Kong
35Zurihİsviçre
44SingapurSingapur
56Cenevreİsviçre
610ŞangayÇin
711PekinÇin
814SeulGüney Kore
98Bernİsviçre
102N’DjamenaÇad

 

İlgili Haberler

Genel
26 Nisan 2024
Ticaret Bakanlığı’ndan IBAN Kiralama İlanlarına Karşı Uyarı

Ticaret Bakanlığı son dakika uyarısı yayınladı. IBAN kiralayanlar yandı. İşte detaylar… Ticaret Bakanlığı, vatandaşları IBAN kiralama ilanları ve sosyal mühendislik dolandırıcılığına karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı. Bakanlık, bu tür eylemlerin Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Kanunu kapsamında suç teşkil ettiğini belirtti. Ticaret Bakanlığı, sosyal medya platformları ve çeşitli online ilan siteleri üzerinden yapılan IBAN kiralama teklifleriyle […]

Basında Kartal
26 Nisan 2024
Kartal Belediyesi Kreş Öğrencileri Maltepe Üniversitesi’ne Konuk Oldu

Kartal Belediyesi Kreş Müdürlüğü 6 yaş öğrencileri ve Kalben Derneği’nin (Korunma Altında Yetişen Gençler ve Koruyucu Aile Derneği) katılımı ile Marmara Eğitim Köyü Maltepe Üniversitesi’nde “23 Nisan Çocuk Şenliği” yapıldı. İstanbul Marmara Eğitim Kurumları Vakfı (İMEV), Maltepe Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Programı, Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği ve Mediha Engizer Mesleki Teknik Anadolu Lisesi  Çocuk […]

Avrupa Birliği
26 Nisan 2024
Galataport İstanbul’a Avrupa Birliği’nden Ödül!

Galataport İstanbul, inşaattan işletme dönemine uzanan çalışmalarında sergilediği çevre dostu yaklaşımla ödülleri arasına bir yenisini ekledi. Dünyadaki okyanus ve denizleri kurtarmayı hedefleyen BlueMissionMed Koordinasyon ve Destek Hareketi, Galataport İstanbul ekibinin faaliyetlerini “Çevreye Duyarlı Girişimci ve Kişilik” ödülüyle taçlandırdı. İstanbul’un dünyaya denizden açılan kapısı Galataport İstanbul, geniş ödül yelpazesine bir yenisini daha ekledi. İnovatif projeleri ve […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB Başkanı İmamoğlu, 23 Nisan’da Koltuğunu Ali Selim Metli’ye Devretti

BAŞKANI METLİ’DEN İLK TALİMATLAR: OKULLARA ÖĞRENCİ DOLAPLARI YAPILSIN, HER OKULDA YEMEKHANE OLSUN İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 104’üncü yıldönümünde koltuğunu, ilkokul 3. sınıf öğrencisi Ali Selim Metli’ye devretti. Başkan Metli’nin ilk talimatları, “Bütün okullarda öğrenci dolapları yapılmasını istiyorum. Çünkü, çantalarımızı taşımakta zorlanıyoruz. Bir de okullarımızda yemekhaneler olmasını istiyoruz. Bize […]