TÜRKİYE’DE DEMOKRASİ BİLGİ’DE TARTIŞILDI
İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından 18 Haziran 2015 tarihinde “Türkiye ve Demokrasiyi Yeniden Düşünmek” adlı panel düzenlendi. Seçim sonrası Türkiye’nin girdiği yeni döneme ve demokrasi gündemine ilişkin değerlendirmelerin yapıldığı etkinlikte, sorunların yanı sıra çözüm önerileri de konuşuldu.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi ile Hukuk Fakültesi’nin beraber düzenlediği “Türkiye ve Demokrasiyi Yeniden Düşünmek” panelinde hukuk, insan hakları, katılım, sosyal eşitsizlik başlıkları üzerinden Türkiye değerlendirmesi yapıldı.
Moderatörlüğünü İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aydın Uğur’un yaptığı panele, İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Koç Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Çarkoğlu ve AİHM Eski Yüksek Yargıcı, Eski Milletvekili Dr. Rıza Türmen katıldı.
Panelin açılış konuşmasını da yapan İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aydın Uğur, “7 Haziran seçimlerinin ardından Türkiye’nin girdiği yeni dönemi değerlendirmek için bir araya geldik. Kutuplaşmanın üst seviyesine geldik diyebiliriz. Bu seçimler Türkiye’ye yeni bir dönem açıyor. Umarım dönemin ardından Türkiye normalleşmeye başlar” dedi.
“Güçsüzlerin Gücü: Türkiye’de İnsan Hakları” kitabının yazarı AİHM Eski Yüksek Yargıcı, Eski Milletvekili Dr. Rıza Türmen, “Küreselleşme öncesi ulusçuluk anlayışından uzaklaşmak gerekmektedir. Birçok açıdan ulus devletlerin gerçek dünya ile ilgisi kalmadı” dedi. Temsili demokrasinin sonuçlarına da değinen Rıza Türmen, “Temsili demokrasi, çoğunlukçu rejimlerde farklılıklara izin vermez. Farklılıklar, kimliğe, kimlikler de siyasete dönüşmekte” dedi.
Bağımsızlık, egemenlik, demokrasi gibi kavramların değiştiğini söyleyen AİHM Eski Yüksek Yargıcı Dr. Türmen Ortadoğu’da, Batı’da ve Türkiye’de yaşanan hareketlenmeleri değerlendirdi. Türmen, “Hareketlerin kaynakları ve sonlandıkları yerler aynı olmasa da ortak noktaları bulunuyor. Yunanistan’da SYRİZA, İspanya’da Podemos gibi örnekler dünyanın farklı yerlerinde yeni denemeler olduğunu gösteriyor” dedi.
Üç fakülte dekanının katıldığı panel, Koç Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Çarkoğlu’nun ve Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu’nun konuşması ile devam etti. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu anayasal durum ve yasaların birbirine olan ilişkisinden, yargı ve siyaset arasındaki ilişkiden bahsetti.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turgut Tarhanlı ise panelin son konuşmasını yaptı. Konuşmasına güç kavramı hakkında alıntılar yaparak başlayan Tarhanlı, yasaların üstünün çizildiğini ve idari tasarrufların yasaların önüne geçtiğini belirtti.
İlgili Haberler
Başkan Yüksel, Kartal’da o bölgeyi akıllı bir kent yapmayı planlıyoruz
Kerkük’ün Türk kimliği değiştiriliyor!
Kartal Belediyesi kreşlerinde “Yes To Science” bilimsel eğitim projesi uygulanıyor
AYGAD Basının Problemlerini Gündeme Getirdi
Kayıt Dışı Korsan Çalışan Elektrikçilere Dikkat Edin
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) Montaj Başvuruları Erişime Açıldı!