SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Türkiye’de Demokrasi

Yayınlanma:
ABONE OL

TÜRKİYE’DE DEMOKRASİ BİLGİ’DE TARTIŞILDI

İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından 18 Haziran 2015 tarihinde “Türkiye ve Demokrasiyi Yeniden Düşünmek” adlı panel düzenlendi. Seçim sonrası Türkiye’nin girdiği yeni döneme ve demokrasi gündemine ilişkin değerlendirmelerin yapıldığı etkinlikte, sorunların yanı sıra çözüm önerileri de konuşuldu.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi ile Hukuk Fakültesi’nin beraber düzenlediği “Türkiye ve Demokrasiyi Yeniden Düşünmek” panelinde hukuk, insan hakları, katılım, sosyal eşitsizlik başlıkları üzerinden Türkiye değerlendirmesi yapıldı.

Moderatörlüğünü İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aydın Uğur’un yaptığı panele, İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Koç Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Çarkoğlu ve AİHM Eski Yüksek Yargıcı, Eski Milletvekili Dr. Rıza Türmen katıldı.

Panelin açılış konuşmasını da yapan İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aydın Uğur, “7 Haziran seçimlerinin ardından Türkiye’nin girdiği yeni dönemi değerlendirmek için bir araya geldik. Kutuplaşmanın üst seviyesine geldik diyebiliriz. Bu seçimler Türkiye’ye yeni bir dönem açıyor. Umarım dönemin ardından Türkiye normalleşmeye başlar” dedi.

“Güçsüzlerin Gücü: Türkiye’de İnsan Hakları” kitabının yazarı AİHM Eski Yüksek Yargıcı, Eski Milletvekili Dr. Rıza Türmen, “Küreselleşme öncesi ulusçuluk anlayışından uzaklaşmak gerekmektedir. Birçok açıdan ulus devletlerin gerçek dünya ile ilgisi kalmadı” dedi. Temsili demokrasinin sonuçlarına da değinen Rıza Türmen, “Temsili demokrasi, çoğunlukçu rejimlerde farklılıklara izin vermez. Farklılıklar, kimliğe, kimlikler de siyasete dönüşmekte” dedi.

Bağımsızlık, egemenlik, demokrasi gibi kavramların değiştiğini söyleyen AİHM Eski Yüksek Yargıcı Dr. Türmen Ortadoğu’da, Batı’da ve Türkiye’de yaşanan hareketlenmeleri değerlendirdi. Türmen, “Hareketlerin kaynakları ve sonlandıkları yerler aynı olmasa da ortak noktaları bulunuyor. Yunanistan’da SYRİZA, İspanya’da Podemos gibi örnekler dünyanın farklı yerlerinde yeni denemeler olduğunu gösteriyor” dedi.

Üç fakülte dekanının katıldığı panel, Koç Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Çarkoğlu’nun ve Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu’nun konuşması ile devam etti. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu anayasal durum ve yasaların birbirine olan ilişkisinden, yargı ve siyaset arasındaki ilişkiden bahsetti.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turgut Tarhanlı ise panelin son konuşmasını yaptı. Konuşmasına güç kavramı hakkında alıntılar yaparak başlayan Tarhanlı, yasaların üstünün çizildiğini ve idari tasarrufların yasaların önüne geçtiğini belirtti.

İlgili Haberler

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Kartal Belediyesi Çocuk Meclisi 23 Nisan’ı Kutladı

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in öncülüğünde kurulan Çocuk Meclisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağanı olan bu özel günü kutlayan minik meclis üyeleri, günün anlam ve önemine de vurgu yaptı. Kartal Belediyesi Çocuk Meclis üyelerine Başkan Gökhan Yüksel tarafından başarı belgesi takdim edildi. Kartal Belediyesi Meclis Salonu’nda […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Başkan Gökhan Yüksel, Cevizlideki Balkon Çökmesiyle Alakalı İncelemelerde Bulundu

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, geçtiğimiz gün Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’nde ani çökme sonucu yıkılan balkonun bulunduğu bölgeyi ziyaret etti. Ziyarette, Başkan Gökhan Yüksel incelemeler yaparak, yapılan çalışmaları kontrol etti. Ekipler, en kısa sürede olay yerine geçti Olay, geçtiğimiz gün Kartal Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’ndeki 5 katlı bir binada gerçekleşti. Binanın birinci katındaki balkon, büyük […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı admin See Full Bio

Basında Kartal
22 Nisan 2024
Başkan Gökhan Yüksel’den 23 Nisan Mesajı

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısı ile bir kutlama mesajı yayımladı. Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in yayımladığı mesajında şu ifadeler yer aldı: “Türkiye Büyük Millet Meclisi’mizin açılışının 104’üncü yılını milletçe birlik ve beraberlik içinde kutlamanın gurur, mutluluk ve coşkusunu yaşıyoruz. Tarihimizde önemli bir dönüm noktası olan 23 Nisan […]