Yeryüzü Pazarı’nın İstanbul’daki ilk adayı Şile doğal ürünler pazarı açıldı..
57 köyden taptaze ürünler Şile Doğal Ürünler Pazarı’nda
Uluslararası ve halk destekli bir örgütlenme olan SlowFood tarafından desteklenen ve mevsimsel, yöresel ve sürdürülebilir tarım metodları ile üretilmiş doğal ürünlerin uluslararası adresi olan Yeryüzü Pazarı’nın İstanbul’daki ilk adayı Şile Doğal Ürünler Pazarı açıldı. İstanbul’un en geniş orman ve tarım alanına sahip olan Şile’nin 57 köyünde yerel halkın ürettiği, tamamen doğal ürünlerin yer aldığı pazar, hem tamamen doğal ve nitelikli ürünleri tezgahlara çıkaracak hem de dünyanın dört bir yanından gelecek üreticilere ev sahipliği yapacak.
Beslenmeyi bir sanat haline getiren ve yerel mutfakların unutulup yerine tek tip beslenme modelini getiren anlayışa karşıçıkanlar tarafından başlatılan SlowFood hareketinin İstanbul’daki ilk temeli Şile’de atıldı. SlowFood’un iyi, temiz ve adil ilkelerine uygun ürünlerin satıldığı Pazar yerleri olarak dünyaya yayılan Yeryüzü Pazarı’nın İstanbul’daki ilk adayıolan Şile Doğal Ürünler Pazarı açıldı.Açılış törenine Şile Kaymakamı Salih Yüce ve çok sayıda davetli katıldı.
Şile Kaymakamı Salih Yüce konuşmasında Türkiye’nin değil Dünyanın en güzel ilçesi Şile olarak biz İstanbul’un havasını temizliyoruz,doğal su kaynaklarını sağlıyoruz,yetmedi çöpünü de temizliyoruz ama şimdi kimyasal katılmadan tamamen doğal,organik olarak üretemeye Şile olarak talibiz ve bunun ilk adımını bu gün attık ancak yetiştiricilerden ricam Dünyada 45. Olmak için sonbaharda bir imtihan sizi bekliyor,bu nedenle çok çalışacaksınız ben buna inanıyorum dedi.
Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu, yer yüzü pazarı olarak Dünyada 44 tane olan ve 45.sine talip olduğumuz oluşumun temelini atıyoruz dedi. “İstanbul’un en değerli ve verimli toprakları olan Şile’yi hak ettiği yere taşımak amacıyla attığımız adımların meyvelerini toplamaya başlıyoruz. Şile İstanbul’un en geniş orman ve tarım alanına sahip. Bu verimliliği değerlendirmek, hem köylümüze destek olmak hem ilçemizin değerine değer katmak üzere 57 köyümüzde yerel halkla bir araya geldik. Onlara projemizden, SlowFood’dan, Yeryüzü Pazarı’ndan ve hem kendileri hem de ilçemiz ekonomisine katkısından bahsettik. Onların da desteğini alarak ilerledik ve Şile SlowFood Palamut Birliği desteğiyle bugün pazarımızı açtık. Köylülerimiz ve üreticilerimiz başta olmak üzere tüm İstanbulluya hayırlı olmasını dilerim” dedi.
Ulaşılabilir fiyatlarla herkes pazardan faydalanacak
Doğal ürünlere hızla geri dönüş olduğuna dikkat çeken Tabakoğlu, “Tüm dünyada insanlar artık doğal ve kaliteli beslenmenin önemini kavradı ve bu alanda ciddi adımlar atmaya başladı. Zincirleme bir reaksiyon başladı. Biz de SlowFood ilkeleri çerçevesinde mevsiminde, yöresel ve geleceğe dönük metotlarla tarım yapacağız. Üretimlerimizi ulaşılabilir fiyatlarla pazarımızda tüm doğal ürün sevenler, damak zevkine değer verenlerle buluşturacağız. Şile Doğal Ürünler Pazarı’mız ile İstanbul’un ilk “Yeryüzü Pazarı” olmaya aday olduk. En kısa zamanda ilk Yeryüzü Pazarı olacağız” dedi.Ayrıca doğal ürünler pazarında bulunan orijinal Şile Bezinin dokunmasıyla ilgili bilgiler veren Başkan Tabakoğlu Şile Bezini koklayarak taklitlerinden sakınınız diyerek Şile Bezinin artık tescilli bir bez olduğunu söyledi.Şile’nin toprak yapısı ve yörede dört mevsimin yaşandığına dikkat çeken Başkan Can Tabakoğlu Şile de yetişen tüm ürünler ve köylümüzün kendi yetişdirdiği ürünler aracısız şekilde yani kabzımal vs gibi kişilerin arada olmadığı insanımızın kendi yetiştirdiği ürünün kendisi pazarlayacak dedi.
Şile ve bölgesinde üretilen doğal kestane balı ve polenler hakkında da bilgiler aktaran Belediye Başkanı Can Tabakoğlu bir ara kestane balını koklarken oruçlu olduğunu hatırladı ve aman ha orucu sakatlıyorduk az daha demesi üzerine basın mensuplarıyla başkan arasında esprili anlar yaşandı.
Şile Turizm Kültür ve Tanıtma Dernek Başkanı Tümay İmamoğlu’da Şile Doğal Ürünler Pazarının, İstanbul’un ilk Yeryüzü Pazarına dönüşmesinin öyküsü ise şöyle dedi; öncelikle Slow Food hareketi Şile’ye bağlı 57 köydeki yerel üreticiye anlatıldı. Şile Belediyesi, Şile İlçe Gıda Hayvancılık ve Tarım Müdürlüğü ve Slow Food Şile Palamut Birliği üyelerinden oluşan bir komisyon üreticiyi bilgilendirerek yeryüzü pazarının temellerini attı. Bu bağlamda Türkiye’nin ilk Yeryüzü Pazarı olan Foça’nın deneyimleri üreticilere aktarıldı dedi. Ayrıca Şile İlçe Gıda Hayvancılık ve Tarım Müdürlüğü’nde görevli ziraat mühendisi, gıda mühendisi, veterinerlerle birlikte üreticiler tarlalarında, bahçelerinde ziyaret edildi. Üreticiler Çiftçi Kayıt Sistemi ağının içerisine alındı. Her üreticinin hangi ürünü, ne kadar üreteceği dönemsel olarak belirlendi ve üreticiler pazarda hangi tezgahlarda bulunacaklarının kararını aldılar. Üreticinin hevesi, heyecanı ve inancı mevcut doğal ürünler pazarı alanına sığılamayacağının göstergesi oldu ve Şile Belediyesi’nin konuya sahip çıkması ile yepyeni bir pazar alanı için çalışmalara başlandı ve bu gün açılışını yapıyoruz dedi.
Yapılan resmi açılışın ardından yoğun katılım olması nedeniyle tezgahlardaki ürünler adeta yok sattı.
İlgili Haberler
Başkan Yüksel, Kartal’da o bölgeyi akıllı bir kent yapmayı planlıyoruz
Kerkük’ün Türk kimliği değiştiriliyor!
Kartal Belediyesi kreşlerinde “Yes To Science” bilimsel eğitim projesi uygulanıyor
AYGAD Basının Problemlerini Gündeme Getirdi
Kayıt Dışı Korsan Çalışan Elektrikçilere Dikkat Edin
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) Montaj Başvuruları Erişime Açıldı!