SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

​Beyin hastalıkları en ileri yöntemlerle araştırılıyor

Yayınlanma:
ABONE OL

ABD’de 2013 yılında Başkan Obama tarafından başlatılan Beyin İnisiyatifi Hareketi ve İnsan Beyni Projesi’nin Türkiye’deki ortağı Üsküdar Üniversitesi, bu yöndeki çalışmalarına devam ediyor. Üsküdar Üniversitesi’nin beyin hastalıkları alanında araştırmalar yaptığını belirten Doç. Dr. Barış Metin, “Üniversitemiz bünyesindeki nörobilim laboratuvarlarında nörolojik ve psikiyatrik hastalıklarda en ileri yöntemler kullanılarak beyin görüntüleme çalışmaları yapılırken; moleküler biyoloji laboratuvarlarında beyin hastalıklarının hücresel ve moleküler düzeyde nedenleri araştırılmaktadır” diye konuştu.

 

Üsküdar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve NPİSTANBUL Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Barış Metin, “Beyin İnisiyatifi Hareketi ve İnsan Beyni Projesi kapsamında Üsküdar Üniversitesi çatısı altında devam eden çalışmaları anlattı.

Beynimizin bilgi işleyen büyük bir bilgisayara benzetilebileceğini belirten Doç. Dr. Metin, şu anda var olan bilgisayarların kapasitesinin çok üstünde işler yapabildiğini söyledi.

Doç. Dr. Metin, beyin ve beyin hastalıklarıyla ilgili halen bilinmeyen pek çok nokta bulunduğunu belirterek şunları söyledi:

“Temel olarak beynimiz 100 milyar nörondan oluşmaktadır ve bu nöronlar kendi aralarında 100 trilyon bağlantı yapmaktadır. Bütün bu sistemi günümüz bilgisayar teknolojisiyle kurmaya kalksaydık ortaya çıkacak makina bir futbol sahası büyüklüğünde olurdu. Oysa beynimiz aynı işi çok efektif biçimde yapan ve kafatasımızın içine sığan bir organdır. Bizim duygu, düşünce, fikir, his dediğimiz kavramların gizi de bu nöronlarda ve nöronların kendi aralarında kurduğu bağlantılarda saklıdır.

Beynin yapısıyla ilgili bugün bildiğimiz şeyler çoğunlukla 20. yüzyılda keşfedilmiştir. Özellikle 1924’te Hans Berger’in Elektroansefalografi Teknolojisini hayata geçirmesi ve 70’lerde ve 80’lerde tomografi ve manyetik rezonans gibi teknolojik yeniliklerin kullanıma girmesi en önemli kilometre taşları olarak sayılabilir. Bu gelişmelerin etkisi sadece beyin yapısı ve hastalıkların oluş mekanizmasını anlama olmamıştır aynı zamanda yeni tedavi yöntemlerinin de gelişmesine yol açmışlardır.

Keşfedilen yöntemler hastaların hayat kalitesinde önemli değişiklikler yaratmış olmasına karşın halen gidilmesi gereken çok fazla yol vardır. Örneğin Alzheimer ve Parkinson gibi özellikle yaşlanan nüfusu etkileyen hastalıkların hala kesin tedavileri yoktur. Ayrıca şizofreni gibi psikiyatrik hastalıkların tedavisinde kullanılan etkin ilaçlar olmasına karşın bu tedavilerin daha fazla geliştirilmeye ihtiyacı vardır. Bütün bu veriler beyin hastalıkları üzerine çok daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu göstermektedir. Bu araştırmaların da ilk adımı beynin yapısını daha iyi anlamak olacaktır.

ABD’de 2013 yılında başlatılan Beyin İnisiyatifi Hareketi ve İnsan Beyni Projesi, temel olarak beynin ve nöronların işleyişini anlamak için yenilikçi teknolojinin kullanılmasını ve bu yolla beyni etkileyen şizofreni, Alzheimer, Parkinson, depresyon gibi hastalıkların daha iyi anlaşılmasını hedeflemektedir.”

Üsküdar Üniversitesi’nin beyin alanındaki çalışmaları

Üniversite olarak 16 uzmandan oluşan heyet ile 8-10 Nisan tarihleri arasında Miami’de düzenlenecek Beyin Haritalama ve Tedavi Derneği’nin (SBMT) 13’üncüsünü düzenlediği toplantıya sunumlarıyla katılacaklarını belirten Metin bu kapsamda önemli araştırmalar yaptıklarını kaydetti.

“Üsküdar Üniversitesi, davranış bilimleri ve sağlık alanlarında tematik olması dolayısıyla beyin araştırmalarına önemli yatırımlar yapmaktadır ve bu alanda ülkemizde öncü olmayı hedeflemektedir. Örnek vermek gerekirse üniversite bünyesindeki nörobilim laboratuvarlarında nörolojik ve psikiyatrik hastalıklarda fonksiyonel manyetik rezonans ve kantitatif elektroansefalografi gibi ileri yöntemler kullanılarak beyin görüntüleme çalışmaları yapılmakta, moleküler biyoloji laboratuvarları beyin hastalıklarının hücresel ve moleküler düzeyde nedenleri araştırılmaktadır. Ayrıca nöropsikofarmakoloji laboratuvarında beyin hastalıklarının tedavisinde yeni ilaçların geliştirilmesi üzerine çalışmalar sürmekte, farmakogenetik laboratuvarı ise tedavide genetik farklılıklar nedeniyle ortaya çıkan zorlukları araştırarak kişiye özel tedavi yaklaşımlarının geliştirilmesini amaçlamaktadır.”

İlgili Haberler

Genel
18 Nisan 2024
AKOM’dan kritik uyarı! İstanbul dahil 16 ilde…

İstanbul ve batı bölgeleri için şiddetli yağış ve fırtına uyarısı! İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), İstanbul başta olmak üzere yurdun batı bölgelerinde beklenen şiddetli gök gürültülü sağanaklar ve sıcaklık düşüşleri konusunda vatandaşları uyardı. Kıyı Ege ve Batı Karadeniz bölgelerinde de etkili olacak yağışlar için hazırlıklı olunması gerektiği belirtildi. İSTANBUL’DA BEKLENEN HAVA DURUMU AKOM, […]

Genel
17 Nisan 2024
Bu ikili çok güçlü! Sarımsak Limon karışımı her derde deva

Damar sağlığından romatizma ağrılarına, doğal bir çözüm olan sarımsak ve limon kürü, sağlık sorunlarınıza karşı güçlü bir destek sağlıyor. Sarımsak ve limon, tek başlarına harikalar yaratan iki doğal besin. Bu iki güçlü malzeme birleşince, sağlık üzerindeki faydaları ikiye katlanıyor. DOĞAL DAMAR AÇICI OLARAK LİMON VE SARIMSAK: Dolaşım sistemini destekleyen ve damar sağlığı üzerinde olumlu etkiler […]

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik, Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]

Genel
16 Nisan 2024
Suyun içine birkaç damla aseton damlatın! Öyle bir işe yarıyor ki

Yer silme suyuna birkaç damla aseton eklenince, parkeler gıcır gıcır oluyor. Ev temizliğine devrim yaratacak o yöntem bulundu. Ev temizliğinde yeni bir yöntem keşfedildi! Aseton, genellikle tırnaklardaki ojeyi çıkarmak için kullanılan bir madde olarak bilinse de, parkeleri temizlemede de etkili olabiliyor. İşte bu kullanımın detayları… Aseton, asidik yapısı ile bilinen bir kimyasal madde. Tırnaklardan oje […]