SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

İSKİ’NİN 2015 FALİYET RAPORU KABUL EDİLDİ

Yayınlanma:
ABONE OL

1 milyar 77 milyon metreküplük hacmiyle Melen Suyu’nun su bakımından İstanbul’un sigortası olduğunu ifade eden İSKİ Genel Müdürü Dursun Atilla Altay, “DSİ tarafından yapımına başlanan ve İstanbul’un uzun vadeli su ihtiyacını karşılayacak olan Melen Barajı’nın inşası sürüyor. Melen Barajı’nın 2016 yılında tamamlanmasıyla şehrin su kaynaklarını iki katına çıkarmış olacağız” diye konuştu.

 

 

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Mayıs ayı Toplantısı’nın 4. birleşimi Büyükşehir Belediyesi’nin Saraçhane’deki binasında yapıldı. Toplantıda İSKİ 1. Olağan Genel Kurulu yapıldı. Toplantıda konuşma yapan Altay, Türkiye’nin en büyük su ve kanalizasyon idaresinin İSKİ olduğunun altını çizerek, hizmete aldığı tesislerden, alanında getirdiği uygulamalara, kullandığı teknolojiden en basit abonelik işlemine kadar, büyük sorumluluk içinde çalıştıklarını ifade etti. İbni Haldun’un ‘coğrafya kaderdir’ sözünü bir kez daha hatırlatan Altay, geleceğin gündeminin su olmasının da ülkenin kaderi olduğunu söyledi.

İSKİ’nin, şehrin gelecek tahminlerine dair doğruluk ve tutarlılığının gerçekleştiğini görmenin özgüveniyle yatırımlarını hayata geçirmekte olduklarını vurgulayan Altay, “Nüfusu 15 milyonu aşan İstanbulumuzda günde ortalama 3 milyon metreküpe yakın su tüketilmek. İstanbul’un su ihtiyacı da sürekli artmakta” dedi. Altay konuşmasını şöyle sürdürdü: “Şehrimizin su yönetiminin taşıdığı risk ise kuraklıktır. Bütün dünyayı etkileyen iklim değişikliği, yağış rejimlerini etkilemekte uzun süreli kuraklık ya da ani ve yoğun yağışlar şeklinde belirliyor. Kuraklığın alışıldığı üzere yedi yılda bir değil ardışık yaşanma ihtimaline karşı bugünden tedbir alınması gerekiyor ve bu tedbirin adı Melen’dir. 1 milyar 77 milyon metreküplük hacmiyle Melen Suyu İstanbul’un suyunun sigortasıdır. DSİ tarafından yapımına başlanan ve İstanbul’un uzun vadeli su ihtiyacını karşılayacak olan Melen Barajı’nın inşası sürüyor. Melen Barajı’nın 2016 yılında tamamlanmasıyla şehrin su kaynaklarını iki katına çıkarmış olacağız.”

-Melen Barajı-
Melen Barajı’ndan temin edilen sudan maksimum düzeyde faydalanabilmek için Melen 3. aşama kapsamında, 3 metre çapında, 162 kilometre uzunluğunda isale hattına başladıklarını dile getiren Altay, “Bu isale hattımızın 105 kilometresinin borularını temin ettik, inşaatına başladık. Bu kapsamda yaklaşık 50 bin 200 metre boru döşedik. Diğer taraftan 30 bin metreküplük su deposu, terfi merkezi ve boru hattının ihalesini sürdürmekteyiz. Melen suyunun Avrupa yakası su temini sistemine entegrasyonunun sağlanması için 4 m çapında tünel içerisine 3 metre çapında çelik boru ile toplam 39 kilometre TBM yöntemi ile Kağıthane – Münzevi – Altınşehir– Bahçelievler – Sefaköy hattında içmesuyu tüneli yapılmasını planlamaktayız” diye konuştu.

Şehrin susuz bırakmamak için geleceğe yönelik su temin projelerine devam ettiklerini anlatan Altay, Asya yakasında İsaköy (Osmangazi) ve Sungurlu Barajlarını, Avrupa Yakasında ise Istrancalar’da yeni su kaynaklarını hizmete almak için çalışmalarını sürdürmekte olduğunu söyledi. Altay sözlerini şöyle sürdürdü:
“Rezve Deresi’nden (Mutlu Dere) yıllık 235 milyon metreküp su almayı planlıyoruz. Bu kapsamda, oradaki eşsiz tabiata zarar vermemek için 4 metre çapında 41 kilometre uzunluğunda bir tünelle suyu taşıyacağız. Zemin etüdü çalışmaları devam eden projemizin tamamlanmasıyla inşaat ihalesine çıkacağız. İstanbullulara su ulaştırmak için çeşitli ilçelerde su depoları inşa ediyoruz. Su deposu kapasitesinde 1 milyon 544 bin 580 metreküpe ulaştık. Toplam 158 bin metreküp hacminde su depolarının inşaat çalışmalarına devam ediyoruz. Ömerli İçmesuyu Arıtma Tesisi’nde bulunan Emirli 2. Kademe İçmesuyu Arıtma Tesisi 500 bin metreküp/gün kapasiteye göre projelendirildi ve inşaat ihalesi süreci devam ediyor. Aynı şekilde 400 bin metreküp/gün İkitelli 3. Kademe İçmesuyu Arıtma Tesisi projesi tamamlanmış olup inşaat ihalesine en yakın zamanda başlanılacak. Ayrıca, 1.150.000 metreküp/gün olarak kapasitesi planlanan Cumhuriyet 2. Kademe İçmesuyu Arıtma Tesisinin de proje ihale süreci başlatıldı.”

-Online Klor Sistemi-
Altay yeni, online klor ölçüm sistemini hayata geçirmek istediklerine dikkati çekerek, arıtma tesisinin besleme bölgesindeki depolar ve her depo için şebekenin son noktasına yakın kritik noktalarda klor ölçümleri gerçekleştireceklerini anlattı. Altay şu açıklamalarda bulundu: “Böylelikle şebeke ağı boyunca homojen klor değeri sağlayarak tüketicide tat ve koku memnuniyetini en yüksek seviyede tutmak istiyoruz. Bu amaçla gerektiğinde tesis çıkışındaki klor düşürülecek ya da şebekede klorun hedeflenen değerde sağlanamadığı depolarda ilave klorlama yapılacak. İkitelli su besleme bölgesinde pilot uygulama başarılı olarak yürütülüyor. Projemizi İstanbul geneline uygulamak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Su havzalarını korumaya yönelik faaliyetlerimiz çerçevesinde mutlak koruma alanlarını kamulaştırıyoruz. Kamulaştırma oranımız su havzalarında 2004 yılında yüzde 9 iken, 2016 yılı nisan sonu itibariyle yüzde 68 seviyesine yükseldi. Planlarımız çerçevesinde ise sene sonunda bu oran yüzde 72 seviyesine ulaşacak.”

– Kaçak Su Kullanımı-
İstanbul’da Avrupa ortalamasının üstünde kayıp kaçak oranı mevcut olduğuna dikkati çeken Altay, projede şehre verilen su ile faturalandırılan suyun gerçek oranlarının net olarak ölçülebilmesini hedeflediklerini belirtti. Altay, şunları söyledi: “Çalışmalarımıza pilot bölge olarak Sultanbeyli ve Sancaktepe Yenidoğan bölgesi ile başladık. Debimetre alanları oluşturarak kayıp kaçak durumunu tespit edip müdahale ettik. Sultanbeyli ve Sancaktepe’de yaptığımız bu çalışma sonucunda bölgesel bazda kayıp kaçak oranında yaklaşık yüzde 10 ila 20 arasında azalmalar olduğunu belirledik. Bütün İstanbul geneline uygulamak istediğimiz bu sistemle şubelerdeki yöneticilerimiz, debimetre ölçüm alanlarından gelen ve otomatik güncellenen verilerle kayıp kaçak oranlarını inceleyip saha çalışmalarını daha doğru tespitlerle yapabilecek. Bu uygulamamızı İstanbul genelinde yaygınlaştıracağız.”

Altay, diğer bir projelerinin ise terfi merkezlerimizin entegrasyonu ile ilgili olduğunu ifade ederek, terfi merkezleri arasında bir otomasyon sistemi kurmayı ve bu sistemi SCADA ile entegre hale getirmeyi planladıklarını vurguladı.

– İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi-
İleri biyolojik atıksu arıtma tesislerinin çıkış suyu, park bahçe alanlarının sulanmasında ve sanayide kullanılabilmekte olduğunu söyleyen Altay, ileri biyolojikatıksu arıtma tesislerinin bu özelliğinin, tesis çıkış sularının aynı zamanda yeni bir su kaynağı olarak kullanılması anlamına gelmekte olduğunu ve bu tesislerde aynı zamanda enerji üretildiğini aktardı. Altay, şunları kaydetti: “Arıtmanın rutin aşamalarından sonra yakıt olarak kullanılabilen katı nihai ürün ve biyogaz elde ediyoruz. Hem enerji üretmesi hem de mor şebeke sistemi dediğimiz arıtılmış atıksuyun yeniden kullanılabilmesi, ileri biyolojik tesislerimizin çevre bakımından ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyoruz. Paşaköy İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nden 18 milyon 467 bin metreküp olmak üzere geçen yıl İstanbul’daki ileri biyolojik atıksu arıtma tesislerinden yaklaşık 21 milyon 438 bin metreküp geri dönüşüm suyu elde edildi. Bu rakam İstanbul genelinde tüketilen 1 haftalık su miktarına eşdeğer.”

Yatırım programı dahilinde Büyükçekmece’deki ön arıtma tesisini ileri biyolojik hale dönüştürdüklerini dile getiren Altay, inşaatı tamamlanmış olan Büyükçekmece İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisinin Büyükçekmece ve Çatalca İlçelerinde 500 bin nüfusa hizmet vereceğini ayrıca, Silivri, Selimpaşa ve Çanta İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesislerinin inşaatlarına da hızla devam ettiklerini kaydetti.

Altay, atıksu arıtma tesislerinden çıkan çamurların nasıl değerlendirileceği konusunda da çamur master eylem planı hazırlandığını ifade ederek, bu eylem planı doğrultusunda arıtma tesislerinden çıkacak çamurların bertarafına yönelik tesislerin kurulması ile alakalı ÇED ve ihale süreci faaliyetlerine başlayacağını belirtti. Altay, “Bugüne kadar köylere 883 kilometre atıksu şebekesi ve 2000 km’yi aşkın içmesuyu şebekesi inşa ettik. Köylerimizde 63 adet atıksu arıtma tesisi ile hizmet vermeye devam ediyoruz. İstanbulumuzun köyleri için 26 yeni tesisimizi de planladık Atıksu arıtma tesislerimizin yapımına devam ederken, bir yandan da şehirden topladığımız atıksuları arıtma tesislerine ulaştıracak devasa atıksu tünellerinin inşasını sürdürüyoruz” diye konuştu.

– Derelerin Risk Haritası-
Sel baskınlarının sebep olduğu kayıp ve zararların önlenmesi için öncelikli olarak yerleşim alanlarından geçen derelerde taşkın risk haritaları çıkardıklarını belirten Altay, bu haritalara göre sel baskınına sebep olan noktaları belirlediklerini ve dere ıslah çalışmaları gerçekleştirdiklerini söyledi. Altay, “2015 yılında 22 kilometre, 2016 yılı ilk dört ayında 5 kilometre dere ıslahı yaptık. Yıl sonuna kadar inşallah 15 kilometre daha dere ıslahı yapacağız. 2004 yılından bugüne İSKİ olarak 110 kilometre dere ıslahı gerçekleştirdik. Bugüne kadar Büyükşehir Belediyesi ile birlikte İstanbul’da toplam 460 kilometre dere ıslahı gerçekleştirdik” dedi.

– Güneş Santralleri-
Avrupa yakasında ve Anadolu yakasındaki barajlara, arıtma tesislerine ve isale hatlarına yakın bölgelerde araştırmalar yaptıklarını ifade eden Altay, Melen suyunu İstanbul’a ulaştırmak için 189 kilometre uzunluğunda bir isale hattı inşa ettiklerini, şimdi de hattın güvenliği için yapılaşmaya kapalı olan bu alanda rüzgar enerjisi elde etmek için değerlendirmek istediklerini vurguladı. Altay, şunları söyledi: “Yani İSKİ olarak inşallah hem Melen’den su taşımış hem de bu hat üzerinde enerji üreterek ülkemize katkı sağlamış olacağız. Melenle birlikte Istrancalar ve Darlık’ta da enerji ölçüm işi ihale edilmiştir. Tesislerimizde bulunan havuzların üzerleri, çatılar ve çevredeki uygun arazilerden de güneş enerjisi elde etmek için çalışmalar yürütüyoruz. Yakında İkitelli Arıtma Tesislerimizde güneş ışınımı ölçümleri tamamlanacaktır. Bu ölçüm sonuçları ile tesislerimizin güneş enerjisi potansiyelini öğreneceğiz ve buna göre güneş santralleri kuracağız. İSKİ olarak artık yüzer güneş enerjisi sistemleri üzerine de çalışmalara başlamak istiyoruz. Yüzer güneş enerjisi sistemleriyle hem üstü kapatıldığı için su kaynağında buharlaşma azalmakta hem de güneş enerjisi panelleriyle enerji üretilmektedir. Biz şimdi bu teknolojinin İstanbul’un su kaynaklarında uygulanabilirliğini ölçmek ve fayda maliyet analizleri yapmak için çalışmalara başladık ve ihale aşamasına geldik.”

– Mikrokirleticiler Belirlenecek-
Su kalitesine yönelik projeleriyle ilgili bilgi veren Altay, su kalitesine yönelik diğer projelerin ise mikrokirleticilerle ilgili olduğunu söyledi. Altay, şu açıklamalarda bulundu: “Mikrokirleticiler, organik iz element veya metallerin genel adı olup, su kaynaklarını ve sudaki canlı hayatını olumsuz etkiliyor. Mevcut arıtma sistemleri ile kısmen arıtılan veya hiç arıtılmadan alıcı ortama verilen bu kirleticiler su kaynaklarının, denizlerin ve yer altı sularının kirlenmesine neden oluyor. İdaremiz, TÜBİTAK ile gerçekleştireceği proje ile mikrokirleticilerin çevre ve insan sağlığı üzerinde oluşturabileceği potansiyel risklerin tespitine dair bilimsel veriler elde edecek. Bu çalışmanın daha önce ülkemizde bu ölçekte yapılmayan bir çalışma olduğunu ayrıca belirtmek isterim. Bu projemiz çerçevesinde, atıksu arıtma tesislerinde “Öncelikli Madde” profillerini belirlemek için dokuz ayrı istasyonda izleme yapmaktayız. Projenin ilk altı aylık çalışma sürecini bitirdik, Ocak 2017 itibarıyla da  tamamlamayı hedefliyoruz.”

Geçtiğimiz yıl yapılan yatırımlarından da bahseden Altay, sözlerini şöyle tamamladı: “2015 yılı yatırım tutarımız 1 milyar 690 milyon 637 bin lira tutarındaki yatırım öngörümüzün 1 milyar 518 milyon 457 bin 997 TL’sini gerçekleştirdik. Yani yaklaşık yüzde 90 oranında bir gerçekleşme sağlamış olduk. Bu gerçekleşme oranı şunu göstermektedir, biz İSKİ olarak gerçekçi, uygulanabilir, İstanbulumuzun ihtiyaçları çerçevesinde yatırımlar gerçekleştiriyoruz. Bu yıl ise toplam 1 milyar 567 milyon 531 bin 750 TL tutarında yatırım yapmayı planlıyoruz.”

Konuşmanın ardından İSKİ’nin 2015 yılı bilanço ve faaliyet raporu hakkında plan ve bütçe komisyon raporu oylamaya sunuldu. Rapor 135 “evet”, 52 “ret” oyuyla oy çokluğuyla kabul edildi.

 

İlgili Haberler

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Başkan Gökhan Yüksel, Cevizlideki Balkon Çökmesiyle Alakalı İncelemelerde Bulundu

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, geçtiğimiz gün Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’nde ani çökme sonucu yıkılan balkonun bulunduğu bölgeyi ziyaret etti. Ziyarette, Başkan Gökhan Yüksel incelemeler yaparak, yapılan çalışmaları kontrol etti. Ekipler, en kısa sürede olay yerine geçti Olay, geçtiğimiz gün Kartal Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’ndeki 5 katlı bir binada gerçekleşti. Binanın birinci katındaki balkon, büyük […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Admin See Full Bio

Basında Kartal
22 Nisan 2024
Başkan Gökhan Yüksel’den 23 Nisan Mesajı

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısı ile bir kutlama mesajı yayımladı. Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in yayımladığı mesajında şu ifadeler yer aldı: “Türkiye Büyük Millet Meclisi’mizin açılışının 104’üncü yılını milletçe birlik ve beraberlik içinde kutlamanın gurur, mutluluk ve coşkusunu yaşıyoruz. Tarihimizde önemli bir dönüm noktası olan 23 Nisan […]

Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi
Eğitim
20 Nisan 2024
Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi

Ülkemiz Bağımlılıkla Mücadele Seferberliği kapsamında, İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde uyuşturucu kullanımı, bağımlılığı ve tedavi yöntemleri konularında Prof. Dr. Nevzat TARHAN ile birlikte Kurum Psikologu Nurdan EYÜPREİSOĞLU’nun moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide Prof. Dr. Nevzat TARHAN,  bağımlılık nedir, kişiyi madde kullanmaya iten nedenler nelerdir, bağımlı bir bireyin tedavisi nasıl olmalıdır, bağımlı bir birey ile nasıl […]