Hacettepe Üniversitesi Tarih Enstitüsü’nden Dr. Süleyman Tüzün, Ahmet Şimşek Anadolu Lisesi konferans salonunda “Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurulması ve Mustafa Kemal Atatürk konulu konferans verdi, öğrencileri yakın tarih hakkında bilgilendirdi.
Dr. Süleyman Tüzün, Ahmet Şimşek Anadolu Lisesi Sosyal Bilimler Bölümü tarafından düzenlenen konferansta şunları söyledi; “Buraya ilk geldiğimde şaşkınlığımı gizleyemedim. Böyle kökleşmiş ve kurumsallaşmış bir okul görmek, bir eğitim yuvası görmek beni mutlu etti. Bugün çok heyecanlıyım. Eskiden öğrencim olan Tarih öğretmeni Mesut Kırkgöze’nin daveti beni gururlandırdı.
“Mücadele inkılaplarla devam etti.”
20.yy gerek Osmanlı Devleti, gerek dünya tarihi açısından önemli bir yüzyıl olmuştur. Bu yüzyıl Osmanlı Devleti’nin de kaderini belirlemiştir. Avrupalı devletler 19.yy’da Osmanlı İmparatorluğu’nu ‘Hasta Adam’ olarak nitelendirmiş ve Osmanlı topraklarını kendi aralarında paylaşmışlardır. Siyasi ve ekonomik anlamda sıkıntılı bir süreç yaşayan Osmanlı İmparatorluğu, Avrupalı devletlerin çıkar çatışmaları içerisinde varlığını 1.Cihan Harbinde sürdürmeye çalışmıştır. 1914-18 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu Almanya ile aynı blokta savaşta yer almış ve birçok cephede mücadele etmiştir. 1.Dünya Savaşından sonra Mondros Ateşkes Antlaşması ile topraklar işgal edilmiş, bu işgalden sonra Kuvay-ı Milliye hareketi doğmuştur. Mustafa Kemal Atatürk, bir lider olarak Samsun’da başlattığı ulusal mücadelesini kongrelerle ulusun geneline taşımıştır. Mustafa Kemal kongreler dışında, Kuvay-ı Milliye hareketi ile bağımsızlık ülküsünü hedef almıştır. Kapitalist devletler Anadolu Hareketini engellemek için Anadolu’daki işgallerini bir yandan genişletirken, diğer yandan da Rumları ve Ermenileri Anadolu işgallerinde kullanmıştır. 1923 yılında Lozan Barış Antlaşması ile Milli Mücadele süreci bitmiş, Mustafa Kemal liderliğinde yeni bir dönem başlamıştır. Bu seferki mücadele inkılaplarla devam edecektir. Başöğretmen olarak 1928’de, Latin Alfabesini Anadolu’yu gezerek tanıtmıştır. Mustafa Kemal için eğitim toplumun olmazsa olmazlarındandır. Bu inkılaplar Mustafa Kemal için bir çıkış yolu olarak görülmüştür. İnkılaplar sadece eğitim alanında mı yapılmıştır? Hayır, bu inkılaplar siyasi, sosyal, kültürel ve daha birçok alanda yapılmıştır. Neden mi? Yeni bir devlet kurmak yeterli değildir. Bu yeni devleti Avrupa’nın gelişmişlik seviyesine çıkarmak gerekir.”
Dr. Süleyman Tüzün ayrıca, konferansa katılan öğrencilerin sorularını da cevapladı. Etkinliğin sonunda da Sosyal Bilimler Bölüm başkanı Nevin Çömez ve Ahmet Şimşek Anadolu Lisesi Müdürü Bora Esin, katkılarından dolayı Dr. Süleyman Tüzün ‘e plaket ve çiçek verdi.
İlgili Haberler
Kerkük’ün Türk kimliği değiştiriliyor!
Kartal Belediyesi kreşlerinde “Yes To Science” bilimsel eğitim projesi uygulanıyor
AYGAD Basının Problemlerini Gündeme Getirdi
Kayıt Dışı Korsan Çalışan Elektrikçilere Dikkat Edin
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) Montaj Başvuruları Erişime Açıldı!
Kripto para Bitcoin haftaya yeni rekorlarla başladı