SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kartal Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

5 bin yıllık Tuzla İçmeleri dev yatırımla hayat buldu!

Yayınlanma:
ABONE OL
5 bin yıllık Tuzla İçmeleri   dev yatırımla hayat buldu!

Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde anlattığı, Fatih Sultan Mehmet’ten Atatürk’e kadar birçok devlet adamının şifa bulduğu tarihi Tuzla İçmeleri, 60 milyon liralık yatırımla modern bir tesise kavuştu. Tuzla İçmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Köksal Köse, 80 odalı İstanbul Medikal Termal Kaplıca Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde şifalı sulardan gelen doğal tedavi yöntemleriyle modern tıbbın imkanlarını bir araya getirdiklerini belirtti.

 

Tarihi beş bin yıl öncesine dayanan Tuzla İçmeleri’ndeki termal kaynaklar, işadamı Köksal Köse’nin çabalarıyla hakettiği değere yeniden kavuşuyor. Tuzla İçmeleri A.Ş.’nin işletme hakkını 1990’da satın alan Köksal Köse, 60 milyon liralık yatırımla Türk turizmi ve sağlık sektörüne önemli bir değer kazandırdı. İstanbul’un ilk ve tek medikal termal tesisi İstanbul Medikal Termal Kaplıca Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi, iç ve dış turizm için de ciddi bir potansiyel taşıyor.

tuzla-icmeleri

Tuzla İçmeleri A.Ş. çatısı altında kurulan İstanbul Medikal Termal, uzman doktorları ve sağlık personeliyle şifalı suların tedavi gücünü bilimsel yöntemlerle bir arada sunuyor. 80 odalı merkezde, teşhisten tedavi ve hasta takibine kadar geniş yelpazede hizmet veriliyor. Merkezde 52 standart odanın yanı sıra 16 termal oda, 8 connected  oda ve iki engelli odası ile iki de suit oda yer alıyor.

İstanbul Medikal Termal Kaplıca Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde beşi tedavi amaçlı olmak  üzere dokuz havuz bulunuyor. Boyun ve bel fıtığından şeker hastalığının yarattığı sorunlara, cilt problemlerine kadar birçok hastalığın tedavi edilebildiği merkezde ihtiyaç duyan hastalara özel şifalı su ve beslenme  kürleri uygulanarak vücudun tam anlamıyla toksinlerden arınması sağlanıyor. Tesiste ayrıca SPA ve wellness hizmetleri de veriliyor.

 

SULAR TEMİZLENDİ, HER DERDE DEVA OLDU

 

Tuzla İçmeler A.Ş. Yönetim  Kurulu Başkanı Köksal Köse, mineral yapıya sahip tarihi Tuzla İçmeleri sularının yeniden eski değerine kavuşması için uzun yıllardır hem çevre düzenlemesi hem de bilimsel anlamda çalışmalar yürüttüklerinin altını çizdi. 70 bin m2 alana sahip Tuzla İçmeleri A.Ş.’ye ait araziyi 1990 yılında 39 yaşındayken devraldığında, bölgenin doğa ile kaplı  olduğunu vurgulayan Köse, ” Bölgenin bizden önceki sahibi Kamil Abduş Bey, vefat edince 16 varisi aralarında anlaşamadığından bu değerli kaynaklar 20 yıl atıl kalmış. Biz aldığımızda şifalı sular dere taşmaları sonucu kirlenmişti. İlk iş olarak drenaj çalışmalarıyla termal kaynakları korumaya aldık. Ardından İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Bölümü’yle ortak çalışmalar yürüttük. Suların içeriği incelendi. Hastalıklar üzerindeki etkisi ölçüldü. Ortopedik sorunların tedavisinden bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine, fibromiyaljiden romatoid artrit’e,felç sonrası erken iyileşmeden sindirim sistemi ,böbrek taş ve kumlarından kısırlık tedavisine kadar su altı traksyon havuzlarında tedavi ettiğimiz bel ve boyun fıtığına kadar  birçok hastalığın tedavisinde süreci olumlu etkilediği raporlandı ” şeklinde konuştu.

 

HEM İÇİLİYOR HEM DE KAPLICA HİZMETİ VERİYOR

 

Türkiye’de 3 bin mineralli su kaynağı bulunduğunu ve bunların 200’ünün işletilebildiğini belirten Köksal Köse, sözlerini şöyle sürdürdü: ” Nitelikli durumda sadece iki tesis var. Biri İzmir-Balçova diğeri de Denizli Karaahit’te. 2 bin 104 hektarlık işletme ruhsatına sahip Tuzla İçmeleri’nin en büyük farkı ise hem içilebilir hem de kaplıca özelliği taşıyor olması. Bu tesis ise teşhis aşamasından başlayarak tedavi ve sonrasında takibe uzanan süreci içine alan bir konseptte hizmet veriyor. Yüzyıllardır bu kaynaklar içme kürü ve detoks amaçlı kullanılıyor. Balkanlar’dan birçok kişi tesisimizi ziyaret ediyor. ”

 

POTANSİYEL 200 MİLYON DOLAR

 

İstanbul Medikal Termal’in fizik-tedavi ve rehabilitasyon destekli bir hidroterapi merkezi konumunda olduğunu vurgulayan Köse, Tuzla İçmeleri’nin çok daha büyük bir yatırım potansiyeli taşıdığını ifade etti. Türk ekonomisine ve doğal zenginliklerine inandığını, bu nedenle bir işadamı olarak tercihini her zaman yatırımdan yana kullandığını söyleyen Köse, bugünkü yüksek faiz ortamı nedeniyle Tuzla İçmeleri hakkında 1990’larda yaptığı master planını adım adım hayata geçirdiğine dikkat çekti. Köse, ” 70 dönümlük bu değerli alanda biri günübirlik turizm diğeri de SPA-Wellness merkezi olmak üzere iki tesis daha kurmayı planladık. Ancak şu andaki yüksek faizler nedeniyle proje aşamaları tamamlanmış bu iki yatırımı da bekletiyorum. Bölgeye bugüne kadar 115 milyon liralık yatırım yaptık. Ancak ortam uygun olsa 33 milyon dolarlık daha yatırım yapabilecek kaynak var. Bölgedeki kaynaklar tam kapasite işletilebilse 200 milyon dolarlık yatırım ve bin kişilik istihdam potansiyeli taşıyor” şeklinde konuştu.

 

İNSAN YENİDEN DOĞMUŞ GİBİ OLUYOR

 

Tuzla İçmeleri’nin yaklaşık 5 bin yıldır şifa kaynağı olarak kullanıldığını doğrulayan tarihi belgeler bulunuyor. Daha yakın tarihi anlatan kaynaklar ise 1300’lerde Türkler’in Anadolu’ya gelmesinin ardından Rumeli’ye yapılan seferlerde  tesadüfen bölge sularının şifalı olduğunun keşfedildiğini anlatıyor. Osmanlı ordusu aylar süren sefer sırasında yola devam edemeyecek hasta atlarını Tuzla bölgesindeki otlaklarda bırakıyorlarmış. Ancak dönüşte o cılız atları diğerlerinden çok daha gürbüz buluyorlarmış. Bu durum, rahatsızlığı olan ordu mensuplarının bu bölgeden geçerken iyileştiği gözlemlenince dikkat çekmiş. Hekimler bölgedeki kaynak suyun şifalı olduğuna karar verince artık Tuzla daha önemli hale gelmiş.

İstanbul’u fetheden Osmanlı sultanı Fatih Sultan Mehmet’in de buraya büyük önem verdiği anlatılıyor kaynaklarda. Önceleri ” yunak “ daha sonra ” içmeler “ diye adlandırılan bölgenin sunduğu şifalar, Evliya Çelebi sayesinde uluslararası üne kavuşmuş. Seyahatname’leriyle tanınan Evliya Çelebi 1611’de kaleme aldığı notlarında Tuzla İçmeleri’ni söyle anlatıyor: ” İnsanlar beldelerden akın akın geliyor, çadırlar kuruyorlar. Huşu içinde sulardan içiyorlar. Öyle bir iç organ temizliği yapıyormuş ki insan sanki anasından yeni doğmuş gibi oluyormuş.”

Bölgenin ilk tesisatlandırma çalışmaları 1900’lerde başlamış. 1923’te suları Fransızlar’ın işlettiğini, o döneme ait  damacana su makbuzlarından görmek mümkün. Cumhuriyet kurulduktan sonra 1927’de Kamil Abduş Bey, termal kaynakların tüm haklarını alarak iki işadamı ve üç doktor ortaklığında Tuzla İçmeleri ve Havalisi Türk Anonim Şirketi’ni kuruyor. Bölgedeki şifalı suların işletme ruhsatına imzayı ise Mustafa Kemal Atatürk atıyor.

1929’da ağaçlandırma çalışmaları yapılan bölgeye ilk turizm tesisi 1930’da Grand Otel adıyla kuruluyor. 1935’te ise şirket ” gayrisıhhi müessese “ olarak ruhsatlandırılıyor.

Yıllarca yerli ve yabancı turistlerden büyük ilgi gören Tuzla İçmeleri’nin kaderi, 1969’da Kamil Abduş Bey vefat edince değişiyor. Abduş Bey’in 16 varisi ilgilenmeyince tesisler, 1990’da Köksal Köse satın alıncaya kadar  atıl kalıyor.

***

Köksal Köse hakkında

1951 yılında Erzurum’da doğan Köksal Köse, Haydarpaşa Erkek Sanat Enstitüsü Elektrik  Bölümü’nün ardından bugün Yıldız Teknik Üniversitesi’nin çatısı altına dahil edilen Vatan Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. Kariyerini Sümerbank Dokuma Fabrikası, Devlet Su İşleri, Türkiye Elektrik Kurumu ve PTT gibi kuruluşlarda sürdürdükten sonra,  1975’te Köktaş Mühendisliği kurarak iş hayatına atıldı.

Binden fazla  fazla konut,sanayi ve ticari mekan inşa eden Köksal Köse, daha çok İstanbul Anadolu Yakası’ndaki yatırımlarıyla tanınıyor. Maltepe ve Tuzla bölgelerinde otel ve sanayi bölgeleri inşaatlarına imza atan işadamı, Maltepe Kızılay Şubesi’nin de başkanlığını ve Türkiye kaplıcalar derneğinin yönetim kurulu üyeliği ve sektör temsilcisi olarak başkan yardımcılığını yapıyor.

İlgili Haberler