SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

SAĞLIĞIN İNCE HASTALIĞI… PERFORMANS SİSTEMİ…

Yayınlanma:
ABONE OL
SAĞLIĞIN İNCE HASTALIĞI… PERFORMANS SİSTEMİ…

Şimdilerde Sağlıkta Geri Dönüşüm Programına dönen Sağlıkta Dönüşüm Programı ile birlikte uygulamaya sokulan performans sistemi ile birlikte hastanelerde ne kadar hasta o kadar para dönemi başlamıştır. Böyle olunca da kaliteli, nitelikli hizmet alamayan, yeterince tedavi olamayan hastalar doktor, doktor, hastane, hastane gezmek durumunda kalmışlardır.

Hastalıkların tedavi edilmesi bir ekip işi iken, performans sistemi az kişiyle çok iş yapılmasını teşvik etmiş böylece sağlık hizmetleri ekip hizmeti olmaktan çıkmıştır. Tek doktorun muayene ettiği, müdahalede bulunduğu, ameliyat ettiği hasta sayısının fazlalığı ilgili hekimin daha fazla para kazanması anlamı taşıdığı için sağlık tek hekim odaklı bir yapıya dönüşmüştür. Bu durum hastaya ayrılan zamanın azalmasına yol açmış, yanlış tanı ve tedavi uygulamalarına sebep olmuştur.

Sağlık Bakanlığının ana görevi kişinin hastalıklardan korunması yani koruyucu sağlık hizmetlerini topluma sunmak, hastaları, hastalıkları, hastaneleri azaltmak ve insanların daha sağlıklı, daha kaliteli bir yaşam sürmelerini sağlamak iken ülkemizde hastaların, hastalıkların sayısını artırmakla ve bugün ileri ülkelerin çoktan terk ettiği devasa hastaneler yapmakla övünülür hale gelinmiştir.

Performans sisteminde hastalar müşteri, hastaneler işletme olarak kullanılmaktadır. Bu sebeple hastaların kendilerini ifade edebilecekleri zaman azalmış hatta yok olmuş, tetkik, teşhis ve tedavide aşırıya gidilmiş ve hastalar nitelikli tedavi olamamıştır, olamamaktadır.

Bu sistemde tamamen müşteri ve para olarak muamele gören hasta hekime çok daha kolay ulaşabilmektedir ve hizmet aldığını, tedavi olduğunu sanmaktadır. Ama tedavi edici, nitelikli, kaliteli bir sağlık hizmeti alması neredeyse imkânsız hale gelmiştir.

Performans uygulaması; hekim-hasta, hekim-hekim, hekim-yardımcı sağlık personeli, hekim-yönetici, hekim-hastane ilişkisini yerle bir etmiş ve aşırı tetkik, aşırı teşhis, aşırı tedavi, aşırı ilaç kullanımı, aşırı ameliyatlara sebep olarak hastaya, doktora, millete, ülkeye maddi, manevi, ahlaki büyük zararlara sebep olmuştur ve olmaktadır.

Bilgi notu: Sağlıkta aşırılık gereksiz, faydasız ve hatta kişiye zarar veren her türlü işlemler, uygulamalar için kullanılan bir terimdir.

Devam edecek…

author avatar
Ahmet Berhan Yılmaz

İlgili Haberler

Dünyadan
09 Nisan 2024
Irak’ın Sahipsiz (Üçüncü) Unsuru; Türkmenler

Irak, farklı etnik ve mezhep gruplarından oluşan değişik oluşumların bir arada yaşadığı bir ülkedir. Tipik Ortadoğu ülkesi olan Irak’ta yaşayan farklı etnik-mezheplere mensup olan her bir toplumun kaderi, arkasında olan farklı ülkelerin desteğine bağlıdır. Tipik Ortadoğu ülkesi demenin de anlamı budur. Örneğin, Iraklı Kürtlerin arkasında ABD ve bazı batılı ülkelerin desteği var, Iraklı  Şiilerin arkasında […]

Dünyadan
30 Mart 2024
Zararın Neresinden Dönersen Kârdır

2017 yılında Türkmen “stratejisinde” köklü bir değişim yapıldı. Yani, 1995 yılından 2017 yılına kadar olan süre içerisinde yapılanların tümü bir tarafa bırakılarak yeni bir döneme geçildi. Başka bir değişle, sil baştan başlamak oyunu misali Türkmen siyasi harekatındaki ortak akıl ve istişarenin egemen olduğu dönemin kapatıldığı bir dönem olarak Türkmen siyasi tarihine geçti. Değişen bu “strateji” […]

Nerden Tutarsan Elinde Kalır
Dünyadan
22 Mart 2024
Nerden Tutarsan Elinde Kalır

Ferhat Sengaw, beynini, kalemini, iradesini dış mihraklara kiralayan, onların maşası olup talimatları doğrultusunda Iraklı Türkmenlerin tarihine, varlığına ve geleceğine düşünür kisvesi altında medya aracılığıyla hakaret eden sünepe ve pespaye bir Iraklı Kürt yazarıdır. Yukarıda bahsi geçen sünepeye, Hasan Turan başkanlığındaki ITC imzalı verilen cevap “Iraklı oluşumların arasındaki kardeşliği bozmaya yönelik yalan içerikli açıklamaları kınıyor, mahkemeye […]

Genel
14 Mart 2024
Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler

TEHLİKENİN EŞİĞİNDE BİR FOTOĞRAF Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler Günümüzde sosyal medyanın ve çevrimiçi platformların popülaritesiyle birlikte selfie çekmek, sadece bir eğlence aracı olmaktan çıkıp adeta bir yaşam tarzı haline geldi. Ancak, bu popüler eğilim sadece güzellik ve özgüvenle dolu pozlarla sınırlı değil; aynı zamanda fiziki ve sanal olarak bir dizi tehlike […]