Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı ve Kartalspor Kulüp Başkanı Ali Apaydın, Kartalspor Kulübü binasında düzenlediği basın toplantısında, Kartalspor Stadı ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Kartal’daki yerel basın temsilcileriyle bir araya gelen Apaydın, Kartalspor’un yeni stadının yapılacağı D-100 Otoyolu kenarındaki arsanın tapusunun bir kısmının 1 Aralık 2017 tarihi itibariyle Kartal Belediyesi’ne geçtiğini vurguladı. Apaydın, Kartal Stadı’nın yerine de meydan dışında bir şey yapılmasının mümkün olmadığını, bu alanın 2006’da yapılan planlara göre meydan olmak zorunda olduğunu ve yapılacak projenin, hem Kartal hem de Büyükşehir Belediyesi’nin onayından geçmek zorunda olduğunu söyledi.
Kartalspor’un Kartal Stadı yanındaki binasında yerel basın temsilcilerini ağırlayan Kartalspor Kulüp Başkanı ve Kartal Belediye Başkan Yardımcısı Ali Apaydın, söz konusu toplantıyı, bilgi kirliliğini önlemek için düzenlediğini belirterek sözlerine başladı.
Plan değişikliği 2006 yılında yapıldı
Kartal’ın merkez planlarının ilk defa 25 Şubat 1972 yılında yapıldığını ve hali hazırda Kartal Stadı olan yerin, bu planlarda ticaret alanı olarak belirlendiğini hatırlatan Apaydın, 14 yıl ticaret alanı olarak kullanılan bu alan ile ilgili 31 Mart 1986’da yeni bir plan değişikliği yapıldığını söyledi. Yeni planda bu kez alanın spor alanı olarak ilan edildiğini belirten Apaydın, Kartal Stadı’nın da bu plan doğrultusunda Kartal Belediyesi tarafından inşa edildiğini söyledi. Bu şekilde 20 yıl spor alanı olarak kalan stat ile ilgili 2006 yılında bir plan değişikliği daha yapılarak bu kez alanın meydan olarak değiştirildiğini kaydeden Apaydın, stadın fiziksel olarak yerinde dursa bile planlara göre 12 yıl önce kaldırıldığını söyledi.
2006 yılında Kartal Belediyesi’nin yeterli bütçesinin olmaması nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yatırım Programı’na dahil edilmesini istediği 41 proje arasında, eski stadın yıkılarak yerine meydan yapılması ve yeni stadında eski Çavuşoğlu Sanayi Sitesi’nin üstündeki eski otopazarına veya Kartal Belediyesi Atölyelerinin olduğu araziye inşa edilmesi projelerinin de olduğunu belirten Apaydın, bu projelerin gerçekleşemediğini söyledi.
Yüzlerce insanın hayatını tehlikeye atamayız
Planlarda spor alanı olmaktan çıkarılarak meydan alanına dönüştürülen stat ile ilgili olarakstadın çürük olup olmadığını tespit ettirdiklerini belirten Apaydın, 31.03.2016 tarihli rapor ile stat ile ilgili olarak riskli yapı raporu alındığını belirtti. Bu rapor nedeniyle Kartalspor’un artık burada maç yapamadığını belirten Apaydın, yüzlerce insanın hayatının riske edilemeyeceğini söyledi.
Kartal Stadı yerine meydan projesi gelecek
Bulvarspor Stadı’nda maç yapabilmek için 1 Milyon TL harcama yaptıklarını sözlerine ekleyen Apaydın, Kartal Stadı’nın mülkiyeti ile ilgili bilgiler verdi. Stadın üzerinde bulunduğu alanın, 8000,70 metrekarelik kısmı Kartal Belediyesi’ne, 3149 metrekarelik kısmı ise Hazine’de olduğunu belirten Apaydın, söz konusu dükkânların da Hazine parselinde yer aldığını söyledi. Stadın yerine yapılacak meydan için plan notları olduğunu ve meydan dışında başka bir şey yapılmasının mümkün olmadığını belirten Apaydın, meydanın altına otopark yapılabileceğini ve meydanın etrafında ancak kot farkından dolayı ticaret alanları olabileceğini ancak meydan projesinin, Kartal Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi onayından geçmesinin zorunlu olduğunu söyledi. Söz konusu alanda bulunan Hazine parselinin Kartal Belediyesi mülkiyetine geçmesi için İmar Kanunu’nun ilgili maddesi gereği gerekli girişimleri başlattıklarını belirtti.
Kartal’a 12 bin 500 kişilik yeni stat
Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı ve Kartalspor Başkanı Ali Apaydın, Kartalspor’un yeni stadının inşa edileceği alan ile ilgili bilgiler verdi. Sultanbeyli’de bir firmanın 1 milyon metrekareyi aşkın arsaları için Hazine’nin; İstanbul’un 39 ilçesinde değiş tokuş yapmaya uygun Hazine arazilerini araştırdığını belirten Apaydın, bu kapsamda D-100 Otoyolu kenarındaki 56 dönümlük alanın söz konusu firmaya verildiği söyledi. Üzerinde Kartal’ın yeni stadının yapılması için yine aynı yerde 29.625 metrekarelik bir alanın ve ayrıca gölet olarak bilinen alanda başka bir park alanının ayrıldığını belirten Apaydın, söz konusu 29.625 metrekarelik alanın 9.153 metrekarelik kısmını kapsayan tapunun 01 Aralık 2017 tarihi itibariyle Kartal Belediyesi mülkiyetine geçtiğini söyledi.Üzerine stat yapılacak alanın kalan diğer kısımlarının tapusunun Kartalspor mülkiyetine verilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile protokol imzaladıklarını belirten Apaydın, Başakşehir ve Kasımpaşa Statlarını inşa eden firmadan; 12.500 kişilik bir stat, antrenman sahaları, kulüp binası gibi yapılar için söz konusu alanı projelendirmesini istediklerini söyledi. Kartalspor’un böylece yaklaşık 11 bin metrekarelik bir stattan, neredeyse 30 bin metrekarelik bir stada taşınacağını kaydeden Apaydın, bir soru üzerine, şu anda yıkılan Kartal Stadı’nın da hiçbir zaman Kartalspor’a ait olmadığını söyledi.
Toplantının soru cevap kısmında basın mensuplarını bilgilendiren Kartalspor Başkanı ve Kartal Belediye Başkan Yardımcısı Ali Apaydın, daha sonra yıkımına devam edilen Kartal Stadı’nı basın mensupları ile birlikte gezdi. Apaydın, stadın beton kalitesinin çok kötü olduğunu ve taşıyıcı demirlerin korozyona uğradığını, hali hazırda tehlike oluşturduğunu söyledi. Hazine parselindeki 21 esnaf ile de toplantı yaptığını ve süreci anlattığını kaydeden Apaydın, riskli ilan edilen yapıların yıkılmasının zorunlu olduğunu belirtti.
İlgili Haberler
Tuzla Belediye Başkanı Eren Ali Bingöl, Her Zaman Vatandaşın Yanında
Ahmet Şimşek Eğitim kurumları kaderine terk edildi
Maltepe’de ‘Başka Sinema’ gösterimleri başlıyor
CHP, hep aynı!
Hazreti Mevlana 571. Vuslat Yıldönümünde Anıldı
Uçan Türk Fatih Arda İpçioğlu Türkiye Kayakla Atlama tarihinin en iyi derecesini yaptı