Türkiye’nin dört bir yanından bal üreticilerinin İstanbullular ile buluştuğu ’Üreticiden Tüketiciye Bal ve Arı Ürünleri İstanbul Günleri’ için geri sayım başladı. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği’nin ev sahipliğinde ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının denetiminde 19-21 Ocak tarihleri arasında Harbiye Askeri Müzesi’nden beşinci kez düzenlenecek olan ’Üreticiden Tüketiciye Bal ve Arı Ürünleri İstanbul Günleri’, yine çok sayıda faydalı ve ilgi çekici etkinliğe imza atacak.
Ziya Şahin: “Dünya çam balını Türkiye’den alıyor ama sorunlar çözülmezse üretimle ilgili sorunlar yaşayacağız”
Geleneksel hale gelen ve her yıl ziyaretçi sayısını ciddi oranda artıran etkinlik öncesi bir açıklama yapan Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin, “Bal, tabiat ananın çok özel bir nimeti olmasına karşın yeterince bu üründen faydalanmıyoruz. Türkiye, dünyada çok önemli bir bal üreticisi, dünya çam balı ihtiyacının yüzde 92’i Türkiye’den sağlanıyor. Çam balı ihraç ettiğimiz tek balımız. Ancak önlem alınmazsa bu alanda da sorun yaşayacağız. 2017 yılı üretim rakamları henüz açıklanmadı ancak beklentimiz, bir önceki yılla aynı yani 106 bin tona yakın olacak. Şu anda TAB çatısı altında kayıtlı 60 bin üreticimiz var. Kovan sayımız ise 7.9 milyon. 2018 yılı için hedefimiz; kovan sayısını artırmak yerine kovan başı verimi artırmak olacak. Çünkü flora alanlarımız azalıyor, bu da kovan başına verimi düşürüyor. 2016 yılında ülkemizde kilometrekareye düşen kovan sayısı 8,5 koloniydi. Oysa kovan verimi yüksek ülkelerde bu oran 1 koloni / km2” açıklamasını yaptı.
’Ballı Günleri’de hem arıcılığın sorunlarını tartışacaklarını hem de tüketicileri bilgilendirmeye devam edeceklerini belirten Şahin, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Bildiğiniz gibi birkaç yıldır TV kanallarında bir bal furyası yaşanıyor. Ancak tüketicinin yanıltıldığını, bal üreticilerinin emeklerinin heba edildiğini görüyoruz. Bu nedenle her türlü platformu kullanarak halkımızı bilinçlendirmek istiyoruz. Alanlarında uzman isimlerin katılacağı toplantılarda, bilimsel çalışmaları kamuoyu ile paylaşacağız. Ziyaretçilerimiz merak ettikleri her türlü soruya yanıt bulabilecek. Bunun yanında TAB Tüketici Danışma ofisi oluşturuyoruz. Tüketiciler arı ürünleri hakkında bilmedikleri ya da yanlış bildiklerini öğrenebilecekler. Apiterapi konusunda bilim insanları bu ofis üzerinden danışmanlık verecekler”.
Ülkenin dört bir yanından gelen üreticiler Ege Bölgesi’nin narenciye balı, Orta Anadolu’nun kırçiçek ve geven balları, Karadeniz’in kestane ve ıhlamur balları, Doğu Anadolu’nun yüksek yayla, kekik ve geven balları, Trakya’nın Ayçiçek balını aracısız olarak satışa sunacak.
İlgili Haberler
Kerkük’ün Türk kimliği değiştiriliyor!
Kartal Belediyesi kreşlerinde “Yes To Science” bilimsel eğitim projesi uygulanıyor
AYGAD Basının Problemlerini Gündeme Getirdi
Kayıt Dışı Korsan Çalışan Elektrikçilere Dikkat Edin
Kripto para Bitcoin haftaya yeni rekorlarla başladı
Koruncuk Vakfı “Eğitime Erişim: Sivil Toplum Kuruluşlarının Etkisi” Konferansı gerçekleşti