NÜKLEER TIP NEDİR?
“Nükleer tıp, hastalıkların tanı ve tedavisinde radyoaktif maddelerin kullanımıdır.Nükleer tıp bölümlerinde hemen her organ sistemiyle ilgili hastalıklarda fonksiyon (işlev) görüntülemesi yapılmaktadır. Yapılan tanısal tetkikler tiroid, kemik, kalp, böbrek ve diğer birçok organın ve hastalığın sintigrafik görüntülenmesi olup aynı zamanda tiroid hastalıkları başta olmak üzere bazı tümör ve enflamatuvar hastalıkların tedavisi de yapılmaktadır.”
NÜKLEER TIBBIN KULLANIM ALANLARI
KALP UYGULAMALARI
NÖROLOJİK UYGULAMALAR
ONKOLOJİK UYGULAMALAR
ORTOPEDİK UYGULAMALAR
BÖBREK UYGULAMALARI
AKCİĞER UYGULAMALARI
DİĞER UYGULAMALAR
NÜKLEER TIP’TA KULLANILAN RADYOAKTİF MADDELERİN ZARARI VAR MIDIR?
“Kullanılacak radyoaktif maddelerin alerji gibi yan etkisi yoktur. Böbrek yetmezliğinde dahi güvenle kullanılabilir. Ancak egzersiz yerine ilaçla efor verilecekse tıpkı egzersiz yaptığımız zaman da olduğu gibi çarpıntı, baş ağrısı, baş dönmesi gibi çok ciddi olmayan yan etkiler ortaya çıkabilir. Şikâyetler yapılacak başka bir ilaçla giderilebilir.Verilen radyoaktif maddelerin miktarları çok az ve vücuttan atılmaları hızlı olduğu için size ve etrafınızdakilere ciddi bir zarar söz konusu değildir. Ancak verilen aktivite 24 saate yakın bir süre vücutta kaldığından 12 yaş altı çocuk ve gebelerden 2 metre mesafeyle uzak durmanızı istemekteyiz.”
“Hastanemizde de; kalp, akciğer ve guatr hastalıkları ile ilgili uygulamalar yapılmaktadır. Bölümümüzde genel amaçlı çift başlı ve kalp çekimi için özel üretilmiş çift başlı SPECT cihazları bulunmaktadır. Kalp sintigrafisi genel amaçlı cihazda 14 dakikada, kalp çekimi özel cihazda 8 dakikada yapılmaktadır. Nükleer tıpta kullanılan cihazların hepsi gama ışınını fotoğraflayan kamera gibi işlev gördüğünden radyasyon vermemektedir.”
ÇEKİME GELEN HASTALARA ÖNERİLERİMİZ
“Çekime gelirken beraberinizde bir küçük paket süt, mayonezli sandviç ve şeker hastası değilseniz küçük bir paket çikolata getiriniz. 4 saat aç olmanız gerekmektedir. Lütfen bir önceki akşamdan aç kalmayınız, çekim hazırlığımız uzun sürebildiğinden açlık süresi daha da uzayabiliyor. Bir gün öncesinde ve çekim günü çay, kahve ve kola gibi kafein içeren içecekleri içmeyiniz.Önceki tetkik ve filmlerinizi beraberinizde getiriniz, çünkü görüntülerinizi değerlendirirken önceki tetkiklerinizden de yararlanıyoruz.”
İlgili Haberler
Kerkük’ün Türk kimliği değiştiriliyor!
Kartal Belediyesi kreşlerinde “Yes To Science” bilimsel eğitim projesi uygulanıyor
AYGAD Basının Problemlerini Gündeme Getirdi
Kayıt Dışı Korsan Çalışan Elektrikçilere Dikkat Edin
Kripto para Bitcoin haftaya yeni rekorlarla başladı
Koruncuk Vakfı “Eğitime Erişim: Sivil Toplum Kuruluşlarının Etkisi” Konferansı gerçekleşti