SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kartal Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Kartal Yakacık’ta Özel Çocukların bir evi var!

Yayınlanma:
ABONE OL

DKA Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi

İnsan hayatı doğumdan ölüme kadar olan bir süreci kapsıyor. Bu süreci toplumda her birey olması gereken gelişim basamakları ile karşılayamamakta veya güçlük çekmekte. Bu basamakları olması gereken hali ile karşılayamayan bireyler özel eğitim kapsamı içerisinde değerlendirilmekte ve bu kapsamda eğitimlerine başlamaktalar. Bu gereksinimi karşılamaya yönelik Türkiye genelinde ve özellikle İstanbul’da birçok merkezde bu eğitim sağlanmakta. Bizde bu kurumlar arasında önemli bir yer tutan ve bu alanda uzman kadrosu ile kaliteli bir eğitim hizmeti sunan “DKA Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’ni “ziyaret ettik. 

“ Biz bu işe biraz farklı bakıyoruz”

Türkiye’de bu kitlenin % 10 oranında küçük bir kitlenin kapsadığını dile getiren Mehmet Ongun,” Biz bu işe biraz farklı bakıyoruz. Günümüzde bu tarz eğitim veren kurumlara ve toplumdaki ana olguya baktığımızda bu işin bakıcılık olarak algılandığını görüyoruz. Ama bizim için asla böyle bir durum söz konusu değil. Bu kurum olarak devlet destekli ve gönüllü olarak yürütüyoruz. Karşılaştığımız tüm zorluklara rağmen bu işi iyi bir şekilde yapmayı amaçlıyoruz” diyerek gerek maddi gerek manevi anlamada büyük yatırımlar yaparak bu insanları topluma kazandırmayı hedeflediklerini ifade etti. Bu eğitimin bir süreç olduğunu ve aşamalar halinde devam ettiğini belirten Ongun,“Bunu bir lokomotif gibi görmek gerekiyor. Yani basit bir dil problemi arkasında bir sürü vagon taşır. Çocukta akademik ve sosyal sıkıntılar ardı ardına yaşanmaya başlar. Ben dil ve konuşma alanında yüksek lisans yaptım. Burada bizim verdiğimiz eğitimler sayesinde bu sorunu yaşayan birçok çocuk ilkokula konuşma problemleri düzelmiş bir şekilde başladı. Çoğu kurumda dil ve konuşma terapisti dahi bulunmazken biz bu eğitimi üç terapist ile eğitim vermekteyiz” dedi.

“ Burada her çocuk ile birebir olarak ilgileniyoruz”

Ongun, ”Yaş ilerledikçe öğrenme güçleşiyor o yüzden bu eğitimleri erken yaşlarda bu çocuklara vermemiz gerekiyor. Biz buraya gelen çocuğu önce muayene ediyor ve belirli testlerden geçiriyoruz. Bu testler çerçevesinde çocuğun problemi belirleniyor. Ve o çocuğun bireysel ihtiyaç planı hazırlanıyor. Bu plan çerçevesinde haftalık, aylık ve yıllık olarak bir program hazırlanıyor. Bu program her çocuk için özel olarak hazırlanan bir program. Buna kişiye özel eğitim programı adını veriyoruz. Uygulanan eğitim sonunda çocuk üzerinde düzenli periyodlar halinde 3 ay, 6 ay ve 12 ay olarak değerlendirme ve kontroller yapılıyor. Uygulanan eğitim üzerinde çocukta herhangi bir gelişme yada ilerleme olmuyorsa uygulanan programı değiştiriyoruz” diyerek kuruma gelen ve eğitim alana her çocuk ile birebir olarak ilgilendiklerini dile getirdi.

Farklı bölgelerde 100’e yakın seminer

Özel eğitimin ülkemizde dünya ile kıyaslandığında çok uzun bir geçmişinin olduğunu belirten Ongun, ” Bu işi dünyaya öğreten bizleriz. Yüzyıllar önce dünyada bu çocukların içine cin veya şeytan kaçtığı öne sürülürken 100 yıl evvel Osmanlı döneminde bu çocuklara su ve müzik ile terapi uygulanıyordu. Biz de günümüzde bu işi en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz. Bu iş para için yapılacak bir iş değil. Ben bu yola çıkarken bu işi insanlara doğru şekilde anlatmayı amaç edindim. Ülkemize baktığımızda yeterli dil terapistinin olmadığını görüyoruz. Olmadığı için bu konudaki kaynaklar da çok sınırlı. Ben bu alanda yüksek lisans yaptım. Ve Türkiye genelinde konuyla ilgili farklı illerde eğitimler verdim.  Ve bu konuda birçok kaynak yayınladım” dedi. Günümüzde özel eğitim geldiği noktaya dair de değerlendirmelerde bulunan Ongun,”Devlet son dönemlerde bu konuda bilinçlenmiş durumda. Günümüzde bu işi okumayan ve bilmeyen insanlar bu işi yapamıyorlar. Ancak bu insanların eğitime herkesten daha fazla ihtiyacı var. Eğitimdeki sorunlar kısmen aşılsa da sosyal yaşamdaki sorunlar devam etmekte. Dünya ile kıyasladığımızda bu insanlara tanınan yaşam alanının ne kadar kısıtlı olduğunu görüyoruz” diyerek eğitimden başlayarak sosyal alanda da bu sorunların çözümüne gidilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

“DKA Dil Konuşma- Algı ve Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi” İstanbul Kartal ilçesinde bulunan başlıca merkezler arasında yer alıyor. Mehmet Bey, merkezin vizyonu ve işleyişi hakkında önemli bilgiler verdi.

“Biz çocuklarımızı hayata kazandırmak istiyoruz”

“Merkezimiz 2017 yılında kuruldu. Kurumumuz 400m2 kapalı alan ve 350m2 bahçe alanı içersinde kurulmuş bir alan. Kartal Yakacık Çarşı Mah. Gülşen Sokak Yücebelde Sitesi’nde 3 katlı müstakil bir binada hizmet vermekteyiz.

Bünyemizde 3 Dil ve Konuşma Terapisti,2 Özel Eğitim Uzmanı, 2 Çocuk Gelişim Uzmanı, 1 Fizyoterapist. 1 Duyu Bütünleme Terapisti ve 1 Odyolog ile eğitim vermekteyiz.
Kurumumuz Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olup 2 yaş üstü tüm bireylere ihtiyaç duydukları alanlarda sağlık raporu ve eğitim raporu ile ücretsiz eğitim sağlamakta. Burada toplam 90 engelli çocuğumuz var. Ve biz her birini ayrı ayrı düşünüyoruz.  15 derslik mevcut ve her sınıfın kendine özel öğretmeni var. Günlük 2 saat aylık 12 saat eğitim veriyoruz. Öğrencilerimizin yemek, ulaşım ve eğitim gibi tüm ihtiyaçlarını karşılıyoruz” dedi.  Öğrencilerin eğitim alanındaki ihtiyaçları kadar sosyal alandaki ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik de çalışmalar yaptıklarını ifade eden Ongun, “Bizler buradaki çocuklarımıza haftalık 1 saat grup eğitimi veriyoruz. Amacımız bu çocukları akranları ile bir araya getirmek. Çünkü ne kadar akran görüp etkileşim sağlarsa sosyal hayata karışmaları o kadar kolay olur. Aileler ile işbirliği içerisinde bu çocuklarımızı hayata kazandırmak istiyoruz” diyerek bu alanda farkındalık yaratmayı amaçladıklarını ifade etti.

Bir öğrenci velisinin duyguları;

Kurumda kendi oğlu eğitim alan Seda Hanım öğrenci velisi olarak kurumla ilgili düşüncelerini şöyle ifade etti. “ Benim oğluma yıllar önce konuşma bozukluğu ve disleksi teşhisi kondu. Mehmet Hocamıza ulaştık. Kendisi bize dil gelişimi anlamında çok destek oldu.  Kendileri kurum olarak bizlere çok destek oldular. Ve destek olmaya devam ediyorlar.  Konuşma bozukluğumuz neredeyse düzeldi. Kendisi alanında uzman biri ve bu kurumun bu alanda sorun yaşayan birçok çocuğa ve ailelerine derman olacağına inanıyorum” dedi.

Röportaj: Merve TOKAZ

İlgili Haberler