SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Cevizli Tekel Dayanışması, “Hazineye devredilen Tekel arazisi halka açılmalıdır”

Yayınlanma:
ABONE OL

Şehir Üniversitesi tarafından yerleşke olarak kullanılırken Halk Bankası ile olan kredi konusu ve üniversite hakkında açılan davalar neticesinde maliye hazinesine devredilen Cevizli Tekel arazisinin halka açılması gerektiğini dile getiren Cevizli Tekel Dayanışma gurubu konuyla ilgili bir açıklama yaptı.

Cevizli Tekel Dayanışması, Cevizli Tekel’e ait 450 dönümlük Tekel arazisinin, Ahmet Davutoğlu’nun kurucu üyesi olduğu ve bir dönem başkanlığını yaptığı Şehir Üniversitesi’ne “bedelsiz” olarak devredilen ancak, TMMOB Mimarlar Odası’nın açtığı dava sonucu, Danıştay tarafından iptal edildikten sonra, yeniden maliye hazinesine kalan Tekel Fabrikası önünde bir basın açıklaması yaptı.

Tekel Dayanışması adına açıklamayı okuyan TMMOB, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Esin Köymen, “Bedelsiz devir”in iptalinin Cevizli Tekel Dayanışmasının mücadelesi sonucu olduğunu belirterek, Üniversite’nin 31 Mayıs 2008 tarihinde kurulduğunu, 2 ay sonra da 21 Temmuz 2008 tarihinde de 450 dönümlük arazinin 49 yıllığına kendilerine tahsis edilmesini istediklerini, o tarihte alanın henüz maliye hazinesine devredilmediğini söyledi.

Köymen “2001 yılında özelleştirme  kapsamına alınan arsalarından Tekel’in Cevizli’de ki arsalarından 207 ve 237 numaralı parseller,  28 Kasım 2008 tarihinde “Tekel’in sözde vergi borcuna karşılık” Maliye Hazinesi’ne devredildi. Toplamda yaklaşık 315 bin m2 lik bu alanın Özelleştirme İdaresi kararıyla Maliye Hazinesi’ne devri, dönemin örgütlü sendikası Tek Gıda İş tarafından yargıya taşınmış ve devri işlemi iptal edilmişti.

Bu dava, özelleştirmeler nedeniyle işlerinden edilen Tekel çalışanlarının haklarıyla ilgili yapılan pazarlıklar yüzünden sendika tarafından geri çekilmiş, tarafı kalmayan dava devam etmemiş ve bahse konu parsellerin Maliye Hazinesi’ne devri gerçekleşmiştir.

Bu devirden sonra, 21 Nisan 2009 tarihinde 2.970.000 TL tahmini bedelle açılan irtifak hakkı ihalesini adrese teslim şeklinde tak katılımcı olan İstanbul Şehir Üniversitesi, 2972.000 TL’lik teklifiyle kazanmış ve alanın Üniversite olarak planlama çalışmalarına başlamıştır.” dedi.

MUHALEFET PARTİSİ’NİN AÇIKLAMASI TALİHSİZLİKTİR

TMMOB’be bağlı meslek odaları, bölgede yaşayanlar, Demokratik Kitle Örgütleri, Siyasi Partiler, mahalle örgütleri olarak “Cevizli Tekel Dayanışması”nı kurduklarını ve 2009 yılından beri Cevizli Tekel alanının halkın kullanımına açılması için mücadele ettiklerini söyleyen Köymen “Alanı bölge halkının ihtiyaçları doğrultusunda kullanılmak üzere, Kartal Belediye Başkanlığı tarafından defalarca talep edilmiş ve bu talep karşılık bulmamıştır. Ancak; son süreçte siyasi yol ayrımına giren taraflar, birbirlerini suçlarken süreçteki tüm hukuksuzluğu da gözler önüne sermiştir. Ayrıca devir iptalinin ardından muhalefet partisi tarafından Şehir Üniversitesi’ne yapılan ziyaretler ve “yazıktır günahtır” açıklamaları da büyük talihsizliktir.

Tahsis işlemleri sürecinde yapılan haksızlıklara ve hukuksuzluklara taraf olanlar, “TMMOB’nin açtığı kasıtlı dava” tanımlamalarıyla kendilerini aklayamazlar” dedi

Köymen “Taleplerimiz ve tarafımız o günden bugüne değişmedi.!

Cevizli Tekel kamusal alanı ve arkeolojik sit alanı olma özellikleri korunarak, içindeki Tekel’e ait endüstri mirası yapılarla birlikte, halka açılmalıdır.

Depremi bekleyen İstanbul’da afet anında bölge halkının toplanma alanı olarak düzenlenmelidir.

Cevizli Tekel Alanı, Kamusal özelliği korunarak ve kamu yararına kullanılmak üzeri ilçe belediyesine devredilmelidir.

Bizim olan, bizden çalınanı geri istiyoruz!

İlgili Haberler

Ekonomi
18 Mayıs 2024
Palandöken: “Yeni bir yapılandırma kanununa ihtiyaç var”

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kamuda tasarruf paketi açıklandıktan sonra esnafın ve vatandaşın rahatlaması için yeni bir yapılandırma kanunu çıkması gerektiğini ifade etti. Kamuda tasarruf paketi açıklandıktan sonra esnafın ve vatandaşın rahatlaması için yeni bir yapılandırma kanunu çıkması gerektiğini ifade eden TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Enflasyondaki artış sadece dar gelirlileri değil esnafı da büyük […]

Genel
17 Mayıs 2024
Af mı çıktı? Cumhurbaşkanı kimleri affetti?

Son dakika haberi. Cumhurbaşkanı Erdoğan gece yarısı af kararı verdi? Peki af mı çıktı? Cumhurbaşkanı kimleri affetti? Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, 28 Şubat davası kapsamında müebbet hapis cezasına çarptırılan 14 kişi, sağlık sorunları nedeniyle affedildi. İşte detaylar… Türkiye’de uzun süredir gündemde olan 28 Şubat davası kapsamında müebbet hapis cezasına çarptırılan 14 kişi, […]

Genel
17 Mayıs 2024
Sıcaklıklar düşüyor! Hafta sonu planı yapanlar dikkat, yağış geliyor

Son dakika haberi… Meteoroloji açıkladı, hava sıcaklıkları düşüyor, sağanak yağışlar geri dönüyor. Türkiye’de adeta kış yeni başlıyor. İşte meteoroloji yeni hava durumu tahminleri… Meteoroloji Genel Müdürlüğü, hafta sonu için yeni hava durumu tahminlerini açıkladı. Mayıs ayının ortası gelmesine rağmen beklenen bahar havası yine yok. Son birkaç gündür mevsim normallerine çıkan sıcaklıklar yeniden düşüyor. Meteoroloji, hafta […]

Genel
16 Mayıs 2024
Migros’ta Yüzde 40 İndirim! A’dan Z’ye Tüm Ürünlerde DEVASA Fırsat

Migros’tan Dev İndirim Kampanyası geldi. Sepette İndirim ve Yüzde 40’a Varan Fırsatlar… Migros’tan Mayıs ayına özel yepyeni bir indirim kampanyası geldi. Hem yüzde 40’a varan indirim hem de sepette indirim kampanyası tüketicileri bekliyor. A’dan Z’ye tüm ürünlerde efsane fiyatlar sunan Migros, aynı zamanda öne çıkan temel ihtiyaç ürünlerinde de ekstra indirimler yapıyor. İşte indirimli ürünler […]