SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Sonbahar Sebzeleri ile Diyet ve Kilo Kaybı

Yayınlanma:
ABONE OL

Sonbahar mevsimi diyetimize yeni lezzetler eklemek için harika bir zaman. Bilindiği üzere düşük yağ ve kalori içeren sebze ve meyveler kilo kaybı sağlayan diyetlerin temel yapı taşıdır. Kilo kaybı sağlayan düşük kalori temelli diyetler için mümkün olduğunca farklı besinleri tüketmek, meyve ve sebzeleri çeşitlendirmek gerekmektedir. Bu açıdan mevsimsel meyve ve sebzelerin peşini bırakmamakta fayda var. Sebze ve meyvelerin birçoğu lif açısından zengin ancak kalori ve yağ açısından fakirdir. Hemen hemen hepsi birçok vitamin, mineral ve antioksidanın kaynağıdır. Bu nedenle diyetleri mümkün olduğunca sebze ve meyve zengini haline getirmek hem sağlıklı kilo kaybı hem de doğru besin dengesi için çok önemlidir.

Kilo kaybı diyetlerine yardımcı olacak en güzel sezon sebzeleri şu şekildedir:

PırasaSakız kabağıLahanaEnginarBrokoli RezeneTurpSu teresiSarı şalgam, PancarKuru & taze soğan BalkabağıKerevizKohlrabi (yer lahanası, alabaş)BiberHavuç, yaban havucu, beyaz havuç

Bu yazı için biz pırasayı seçtik. Pırasa kendine özgü tadıyla yemeklerin, çorbaların tadını zenginleştirmek veya lezzetli garnitürler hazırlamak için kullanılabilir.

Pırasa zengin bir C vitamini, demir ve lif kaynağıdır. Soğan ailesinin diğer üyeleri gibi kalp, bağırsaklar ve sindirim sistemi için son derece faydalıdır. Orta boy bir pırasa 33.9 ‘u karbonhidrattan, 2.1’i yağdan ve 2.5’i proteinden olmak üzere 38.5 kalori içerir. Ayrıca içeriğindeki 305 mgr tuz ile günlük tuz ihtiyacının %13’ünü karşılar. Modern araştırmalar haftada en az 2 ile 7 öğün arası pırasa tüketiminin son derece yararlı olduğunu, kötü kolesterolü düşürüp, iyi kolestrol seviyesini arttırdığını ve yüksek kan basıncını düşürdüğünü göstermiştir.

Pırasanın içeriğinde bulunan Kuersetin sayesinde kolon ve prostat kanser hücreleri ile savaştığı kanıtlanmıştır. Kuersetin ve içeriğindeki diğer bileşiklerin kanser hücrelerinin yayılmasını ve kanserojen gelişmesini yavaşlattığını, ayrıca bünyesinde kadınlarda yumurtalık kanseri riskini azaltan Kaempferol olarak bilinen maddeyi bulundurduğunu biliyoruz.Pırasanın özellikle yeşil kısmının daha besleyici olduğunu söyleyebiliriz. Bu kısımlarda B vitamini, karotenoid, lutein ve zeaxanthin3 gibi koruyucu antioksidanlar daha yoğundur. Antioksidanlar DNA ‘ya saldırarak yaşlanmaya neden olan hücre içi serbest radikal miktarını azaltırlar.

Aşağıda küçük bir kap pırasanın ( yaklaşık 90 gram ) günlük vitamin, mineral, lif, kalori gibi değerleri % karşılama oranı verilmiştir.

K vitamini 52.20%
A vitamini 29.60%
C vitamini 17.80%
B6 vitamini 10.50%
Manganez 21.50%
Folat 14.20%
Demir 10.30%
Lif 6.40%
Magnezyum 6.20%
Molibden 5.90%
Bakır 5.50%
Kalsiyum 5.20%
Potasyum 4.50%
Kalori (54 ) 3%

Yazının sonuna gelip %’lik verilenlerden sıkılanlar için bu makalenin bonusu “Sebzeli Kiş” tarifİ 🙂 Artık bilgi dolu makalelerimizi yavaş yavaş örneklerle zenginleştirmeye çalışıyoruz. Sağlıklı tarifimiz çok kolay. Yumurtaları ve sebzeleri hazırlayın. İşte diyetinizle dost, protein ve vitamin deposu tarifimiz:

Pırasalı, Brokolili ve Mantarlı Kiş Tarifi (Quiche)

Malzemeler:  2.5 su bardağı un 100 gr tereyağı-soğuk olmalı 4 yemek kaşigi yoğurt- soğuk olmalı 1 adet yumurta 1 çay kaşığı kabartma tozu 1 çay kaşığı tuz un haricinde tüm malzemeleri karıştırma kabına teker teker ekleyerek karıştıralım. En sonunda elenmiş un ile malzemeyi yedirerek birleştirelim ve hamuru kulak memesi kıvamına gelinceye kadar yoğurduktan sonra, streç film ile sararak buzdolabında 2 saat kadar dinlendirelim. Dinlenmiş hamuru çok kalın olmayacak şekilde ( yarım cm idealdir ) merdane ile açalım ve tepsiye yerleştirelim. Hamuru tepsiye yerleştirdikten sonra üzerini alüminyum folyo ile kapatıp, folyo üzerine ağırlık yapması için nohut, kuru fasulye bırakabilirsiniz. Böylece hamurun kabarması önlenir. 180-175 derecelik fırında hamurumuz 10-15 dk. pişirilir.

İçi için de şunlar lazım: 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 pırasa, 8 mantar, 2 diş sarımsak (kıyılmış) , 1 brokoli ( sapsız kısmı ), taze biberiye sapları, 3 yumurta, 1 1/4 su bardağı yağsız süt, 1/2 tatlı kaşığı tuz, 1/2 çay kaşığı karabiber, az biraz rendelenmiş kaşar.

Hazırlanışı da böyle: Orta ateşteki kızgın tavanıza zeytinyağını ekleyin, yağ ısınırken pırasaları doğrayıp tavaya ilave edin. Mantarları dilimleyip pırasa ile buluşturun. Ardından sarımsakları ekleyip karıştırmaya devam edin. Yaklaşık 3-5 dk. sebzeler suyunu çekene kadar tavada soteleyin. Brokolileri küçük parçalar halinde kopararak tavaya ekleyin. Tekrar 3-5 dk. kadar soteleyip biberiye saplarını tavaya atın ve bir dakika boyunca güzelce karıştırıp ocaktan alın.

Ayrı bir kapta 3 yumurtayı çırpın. Yağsız sütü, tuzu ve biberi ekleyip güzelce karıştırın.

Önceden hazırladığımız Kiş hamurunuzun içine sebzeleri boca edin. Üzerine yumurtalı, sütlü karışımı dökün. Üzerine mümkünse az yağlı kaşar rendelerini serpiştirin. Karışım krema içermediğinden pişme süresini 40-42 dk. ya ayarlayın. Kişinizin pişip pişmediğini bir bıçak yardımıyla anlayabilirsiniz. Kiş’e batırılan bıçak tertemiz çıkıyorsa Kiş’iniz hazır demektir. Fırından çıkan kişi 10 dakika boyunca soğumaya bırakın. Sıcak Kiş’in kesilirken parçalanmasını istemeyiz.

Minik bir dilim sebzeli Kiş ile mevsim yeşilliklerini beraber servis yapın. Herne kadar bu tarifte yağsız süt ve az yağlı kaşar peyniri kullansak da, tereyağlı Kiş hamurumuz bugünün kalori şampiyonluğuna aday 🙂

İlginizi çekebilir: Pasif Jimnastik İle Fazla Kiloların Atılması

İlgili Haberler

Sağlık
28 Mart 2024
Türk Kahvesi zayıflatır mı?

Türk kahvesi zayıflamaya yardımcı olur mu? Türk kahvesinin kilo vermekle ilişkisi haberimizde… Türk kahvesi, özellikle sabah rutinlerinin vazgeçilmez bir parçası olarak pek çok kişi tarafından tüketilir. Metabolizma üzerinde uyarıcı etkileri olan kafein içerdiği için, Türk kahvesinin kilo verme süreçlerinde bazı yardımcı etkileri olabilir. Ancak, Türk kahvesinin tek başına anlamlı bir zayıflama etkisi sağladığına dair bilimsel […]

Sağlık
26 Mart 2024
21 gün şeker tüketmeyince ne olur?

Şeker tüketimini kesmek, özellikle eklenmiş şekerlerin fazla tüketildiği diyetlerde, vücut üzerinde çeşitli olumlu etkilere sahip olabilir. 21 gün boyunca şeker tüketmemek, fiziksel sağlık üzerinde önemli ve fark edilir değişiklikler yapabilir. İşte bu değişikliklerden bazıları… Kan Şekeri Düzeylerinde İyileşme Şekerin kesilmesi, kan şekeri seviyelerinin daha stabil olmasına yardımcı olabilir. Bu, ani enerji düşüklüklerinin ve yorgunluk hissinin […]

Sağlık
24 Mart 2024
Ağız bakım rutininize dil temizlemeyi de ekleyin

Dil temizlemenin faydalarını daha önce duymuş muydunuz? İşte detaylar… Her sabah dil temizlemek, ağız ve diş sağlığı için önemli bir adımdır ve birçok fayda sağlar. Bu basit ama etkili alışkanlık, genel sağlığı destekleyen çeşitli yollarla katkıda bulunur: Ağız Kokusunu Azaltır Dil üzerinde biriken bakteriler, ölü hücreler ve yiyecek artıkları kötü nefese neden olabilir. Düzenli dil […]

Sağlık
17 Mart 2024
D vitamini eksikliği belirtileri

D vitamini eksikliği, vücutta çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir ve belirtiler kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. D vitamini, kemik sağlığı, bağışıklık sistemi fonksiyonu ve hücre büyümesi gibi önemli süreçlerde rol oynar. İşte D vitamini eksikliğinin bazı yaygın belirtileri… KEMİK VE KAS AĞRISI D vitamini, kalsiyumun emiliminde önemli bir role sahiptir ve eksikliği, kemiklerde zayıflama ve ağrıya […]