Türkiye’de şizofreni hastalığı farkındalığı konusunda önemli çalışmalar yürüten Abdi İbrahim Otsuka, Türkiye’de bir ilk olan ve şizofreniyle ilgili toplumsal bilinç oluşturmayı hedeflediği ‘Görmezden Gelmeyelim – Tarih Öncesinden Günümüze Şizofreni Serüveni’ sergisini bu kez İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’na (İSG) taşıyor.
Şizofreni Dernekleri Federasyonu’nun desteğiyle hazırlanan “Görmezden Gelmeyelim” Sergisi, 21 Ocak’tan itibaren yolcu sayısı açısından Türkiye’nin en büyük ikinci havalimanı konumunda olan İSG’nin iç hatlar giden yolcu katında ziyaretçilerle buluşacak. Abdi İbrahim Otsuka, 5. yılında 2,5 milyon izleyiciye ulaşan sergi ile hasta ve hasta yakınlarının sesi olmayı, toplumda farkındalık yaratarak ön yargılarla ve damgalamayla mücadele etmeyi amaçlıyor.
İlk çağlardan günümüze ruhsal hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılan yöntemler, toplumların konuya yaklaşımları, bilim insanları ve hekimlerin yüzlerce yıla yayılan uğraşıları, ilginç görsel ve canlandırmalarla Görmezden Gelmeyelim – Tarih Öncesinden Günümüze Şizofreni Serüveni’ sergisi bu yıl , Türkiye’nin en büyük ikinci, Avrupa’nın ise en büyük 12. havalimanı olan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’na (İSG) konuk oluyor. Sergi, İSG’nin iç hatlar giden yolcu katında katında 21 Ocak-8 Şubat tarihleri arasında ziyaretçilerle buluşacak.
Abdi İbrahim Otsuka ve Şizofreni Dernekleri Federasyonu’nun katkılarıyla hazırlanan ‘Görmezden Gelmeyelim’ sergisi, Türkiye’de yaklaşık 600 bin, dünyada ise 51 milyon kişinin yaşadığı şizofreninin tanı ve tedavisinde kullanılan yöntemleri, bilimin ve toplumların konuya yaklaşımlarındaki evrimler eşliğinde ele alıyor.
Sergi, 5 yıldır Türkiye’nin pek çok noktasında halkla buluştu ve bugüne kadar 2 milyondan fazla kişi tarafından ziyaret edildi. Zengin içeriği, üç boyutlu kutularda görsel ve işitsel efektlerle ve canlandırmalarla hazırlanan yaratıcı sergileme biçimleriyle Türkiye’de bir ilk olan ‘Görmezden Gelmeyelim – Tarih Öncesinden Günümüze Şizofreni Serüveni’ sergisi ziyaretçilere sadece izleyici olacakları değil, zaman zaman farklı duyularıyla deneyimleyebilecekleri ilginç bir serüven sunuyor. “Toplumsal damgalama” konusunu sahiplenerek etkili sosyal sorumluluk projeleri hayata geçiren Abdi İbrahim Otsuka, bu çalışmalarının devamı olarak önemli bir araştırmaya da imza attı.
Şizofreni Dernekleri Federasyonu ile birlikte hayata geçirilen “Türkiye Şizofreni Algısı, Bilgi Düzeyi ve Şizofreniye Bağlı Damgalama ve Ayrımcılık Araştırması”, Türkiye’de şizofreni konusunda yapılan ilk ve en geniş kapsamlı araştırma özelliğini taşıyor. Abdi İbrahim Otsuka, bu araştırmanın sonuçlarından yola çıkarak, sorunun en fazla olduğu bölgelerden ve kesimlerden başlamak üzere çeşitli eğitimler, KSS projeleri ve işbirlikleri gerçekleştirmeyi planlıyor.
İlgili Haberler
Emeklilikte Tarihe Takılanlar Derneği Devlet Bahçeli’yi makamında ziyaret etti
Saddam Gerçekten Bir Devlet Adamı Mıydı?
Maltepe’de Cumhuriyet’in 101’inci yılı coşkuyla kutlandı
Cumhuriyet’in 101. Yıl Dönümü Kartal’da Bengü konseriyle Coşkuyla Kutlandı
Kartal Belediyesi’nde Grev Pankartı Asıldı Grev Resmen Başladı
Kayıp Etmeye Mahkûm Olan Tutarsız Türkmen Politikası