SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kartal Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

ÖĞRETMENİN GÖREVİ

Yayınlanma:
ABONE OL

Öğretmenin sınıfta, öğrencinin evinde bilgisayar başında oturarak internet üzerinden yaptıkları bilgi akışına uzaktan eğitim denir. 

Son günlerin popüler soruları olan: Uzaktan eğitim nasıl yapılır? EBA nedir? EBA’ya nasıl girilir? Grafik tablet nedir?’ şeklindeki sorular sizin için araştırdım. 

Bilgi ve deneyimine güvendiğim bilgisayar öğretmeni Yavuz Özatay, matematik öğretmenleri Doruk kaynak ve Hakan Yalçıner’den bilgi aldım.  

Aldığım bilgileri daha iyi anlatabilmek için önce: Eba, Grafik tablet ve Zoom nedir açıklamak istiyorum.. 

EBA: Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim amaçlı kurulmuş Eğitim Bileşim Ağı platformunun kısa adı, GRAFİK TABLET: Bilgisayara bağlanarak çalışan bir yazım alanı ve bir yazı kaleminden oluşan basit bir elektronik düzenek, ZOOM: Birden çok kullanıcının aynı anda bir biri ile görüşmesine imkan sağlayan bir programdır. 

Uzaktan eğitim için; iletişim aracı, İnternet ve program olmak üzere üç temel araça ihtiyaç var. Bu araçlar, İletişim aracı olarak: Bilgisayar, laptop, tablet veya cep telefonundan biri, İnternet olarak: Bağlantı hızı yüksek kopmayan bir internet, program olarak: Milli eğitimin bakanlığının kullandığı EBA ve ZOOM gerekiyor.  

Öğretmenler kendi MEBBİS şifreleri ile öğrenciler kendi TC numaraları ile “eba.gov.tr” adresinden bir şifre alıp, sistemi başlatıyorlar. Öğretmen ve öğrenci aynı gün ve aynı saatte, öğretmen okulda, öğrenci evde bilgisayar başına oturarak, aynı sınıfta ve yananaymış gibi bir birlerini , ders yapıyorlar.  

Sınıftaki akıllı tahta, bilgisayar, mini kamera, mikrofon ve grafik tablet ile Zoom üzerinden ders yapan öğretmen; İletişime ahenk, eğitime ciddiyet, havaya farklı bir sıcaklık getiriyor.  

Matematik, fizik, geometri gibi soyut ve işlem gerektiren derslerde grafik tablet ile soruları çözen öğretmen; Kendi bilgisayarındaki Power Point uygulamalarını, video, grafik, şema, resim ve animasyonlarını öğrencilere aktarabiliyor. Sınıftaki yazı tahtasını, akıllı tahtayı kullanıp, yoklama yapıyor, öğrencilerle konuşup, sorular sorup, soruların cevaplarını alıyor. 

Öğrenciler: Kendin evlerindeki çalışma masalarından öğretmeni, öğretmenin bilgisayarını ve tahtayı görüp, öğretmene sorular sorabilir, sordukları sorularının cevaplarını anında alarak derse katılırlar. Kayıt altına aldıkları dersi istenildiği zaman ve defalarca izleyerek konu tekrarı yapabilir. 

Eğitim zor, öğrenmek çalışmak daha da zordur. Bu zoru kolaylaştıracak olan kişi ise öğretmendir. Öğretmen derse iyi hazırlanmalı, elinde anlatımı sürükleyecek, öğrencinin ilgisini çekecek video, Power Point, animasyon, şema, grafik, test sayfaları ve konu anlatımları gibi materyaller bulundurmalı, öğrenci ile sürekli iletişim halinde olmalıdır. 

Yapılan her iş bir emek ister, uzaktan eğitimindeki emekse kablo ile göz ve kulağa bağlanan iletişimi, ses ve mimiklerle ısıtıp, can ve hareket vererek öğrencinin gönlüne girmektir. 

Öğrencinin gönlüne girip, dersi öğrenciye aktarmak da öğretmenin görevidir 

Tüm öğretmen ve öğrencilere başarılar. 

Mustafa Telli 

author avatar
Mustafa Telli

İlgili Haberler