SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

AZTEKLER VE SALGIN HASTALIK

Yayınlanma:
ABONE OL

1970 yıllarda tanrıların arabaları adı bir kitap okumuştum. Erich Von Daniken tarafından yazılan Kitapta eski Mısır, İnka, Maya ve Aztek medeniyetlerinin mumya tekniği, büyük tarım alanları, uçak pisti gibi devasa yolları, muhteşem mabetleri, hava alanları ve kayıp şehirlerinden örnekler veriyor. Çağın çok ilerisinde bir matematik geometri ve astronomi bilgisinden bahsederek dünyaya başka gezegenden gelen canlılar olduğunu söylüyordu.      

16 Ağustos 1519 sabahı, Aztek kıyılarına yanaşan İspanyol gemileri, sahile 533 asker, 110 denizci, 16 at, 14 top indirdi. Çıkarmayı yöneten 34 yaşındaki İspanyol Hernan Cortes’in gözü Aztek altınları, yeni köle ve yeni topraklardı. 

Aztek Kralı Eyen Montezuma, ilk defa gördüğü İspanyolları dostça karşılayıp, onları sarayına davet etti. İspanyollara hediye olarak altın ve gümüşten süs eşyaları, yiyecek olarak mısır ve kümes hayvanları, atları için yem ve hizmet etmeleri için kadınlar verdi. 

Aztekler son yıllarda felaket üstüne felaket yaşıyorlardı. Gökteki kuyruklu yıldızlar, ürünleri yok eden şiddetli yağışlar, şehirleri yıkan azgın seller ve yıldırımların çıkardığı yangınlar Aztekleri yıkmıştı. Bu felaketleri çözemeyen yöneticiler, din adamlarının kehanetine sarılmışlar denizden gelecek beyaz tenli ve kara sakallı Tanrı Kral Quetzalcoatl’u bekliyorlardı.  

İspanyolların karaya çıktığı 1519 yılı, Aztek takvimine göre 52 yılda bir tekrarlanan “Tek Kamış” yılı karaya çıkan adamların başındaki adam beyaz tenli ve kara sakallıydı. Aztek kralı Eyen Montezuma ve halk İspanyol Komutanı Cortes’in kehanetteki kendilerini kurtaracak tanrı olarak görüyorlardı. 

Tanrı olmazsa da İspanyolların 650 kişilik askeri, Aztekler ise 150 bin kişilik dev bir ordusu vardı.   Ancak Aztek askerlerinin elinde: Ok ve yay, yöneticiler arasında iç çekişme, üst üste gelen felaketler, halk arasında kızlarını tanrılara kurban etmenin burukluğu İspanyolların elinde ise: Disiplinli askeri bir birlik, çelik kılıç, at ve top vardı.  Aztekler, bölgeyi istilaya gelen İspanyollara yenildi.  

Azteklerin bir avuç insana yenilmesinin ardındaki sır defalarca araştırıldı. Kimi Azteklerin barışçıl olduğunu, kimi Azteklerin bir araya gelememesini, kimi köhne din anlayışını, kimi de Azteklerin askerlikten anlamadığını söyledi.  

650 kişi ile 150 bin kişilik Aztek ordusunu kuşatan İspanyolların, Aztekleri nasıl aç ve susuz bıraktığını yazanlar şimdi şöyle söylüyor. Aztekler; sağlık, eğitim, tarım ve imar alanlarında önemli mesafe almış büyük bir medeniyetti. Büyük şehirleri, çarşıları, mabetleri, geniş tarım alanları vardı. Altın, gümüş gibi değerli madenleri seviyor ve kullanıyorlardı. Ama onlar İspanya’dan gelen hastalıkları bilmiyorlardı.  Yüksek ateş, baş ağrısı gibi şikâyetlerle yataklara düşen Aztekliler gözlerinden, ağızlarından ve burunlarından gelen kan ve acılarla teker teker öldüler.  

Aztekler savaşarak değil, İspanya’dan gelen hastalıklara yenilerek öldü. Çünkü Aztekler Avrupa’dan gelen hastalıkları bilmiyor, vücutları bu hastalıkları yenemiyor, doktorlar halk arasında hızla yayılan salgınları durduramıyorlardı. 

Üzülerek söyleyelim ki bu gün de benzer bir durumla karşı karşıyayız. Tüm dünyayı kasıp kavuran Kovid-19 adında bir solunum yolu enfeksiyonu var. Dünyanın hemen her yerinde her gün binlerce kişi ölüyor. Hastalığın bu gün için bilinen bir tedavisi yok, hafif atlatmak için yapılacak şey aşı olmak.  

“Aşı olacak mısınız?” sorusuna verilen cevaplara: Birileri bu küresel sermayenin tüm dünyayı yönetme arzusu, birileri hastalık falan yok bu ilaç şirketlerinin para kazanmak için uydurduğu bir yalan, birileri bana bir şey olmaz, bir başkası ise bu işi çok abartıyorsunuz diyor. 

Günümüzden 500 yıl önce 650 İspanyol’un 150 bin askere sahip Aztekleri nasıl yok ettiğini unutmayalım.  

Her şeyin bir sebebi, her sebebin bir hikmeti vardır. Hikmet ölmekte değil, yaşamak ve yaşatmaktadır. Aztek medeniyetinin yok olması insanlık alemi için büyük bir kayıptır. 

Mustafa TELLİ 

author avatar
Mustafa Telli

İlgili Haberler

Genel
01 Mayıs 2024
Cem Garipoğlu’nun mezarı açılacak mı? Otopsi fotoğrafları çıkmıştı

Münevver Karabulut Cinayeti Soruşturmasında Yeni Gelişme: Cem Garipoğlu’nun Otopsi Raporu İncelendi. Münevver Karabulut cinayetinde yıllardır süregelen şüphelerin ardından Cem Garipoğlu’nun otopsi görüntüleri incelendi. Bilirkişi raporu beklenirken, aile ve kamuoyu bu soruşturmadan sonuç bekliyor. CEM GARİPOĞLU OLAYINDA BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ TAMAMLANDI CNN Türk İstanbul Haber Müdürü Nihat Uludağ, Münevver Karabulut cinayetinin ardından yıllar süren soruşturmanın son durumu […]

Basında Kartal
01 Mayıs 2024
Kartal’da Dadaşlardan Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’e ziyaret

Kartal’da bulunan Erzurumlular Eğitim Kültür Ve Dayanışma Vakfı yönetimi yeniden Kartal Belediye başkanı seçilen Gökhan Yüksel’e hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Erzurumlular Eğitim Kültür Ve Dayanışma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Öner Kalkan ve beraberindeki Yönetim Kurulu Üyeleri Başkan Yüksel’e yeni dönem için başarı dileklerini ilettiler. Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, makamında ağırladığı Erzurumlu Vakıf yöneticileriyle sohbet […]

Basında Kartal
01 Mayıs 2024
Kartallı boksör Buse Naz Çakıroğlu, Başkan Gökhan Yüksel’i Ziyaret etti

Sırbistan’da düzenlenen Avrupa Boks Şampiyonası’nda 4. kez finale kalan, üst üste üçüncü zaferini yaşayarak altın madalyayı ülkemize kazandıran Kartallı boksör Buse Naz Çakıroğlu, Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’i makamında ziyaret etti. Ziyarette, şampiyon boksörün yanı sıra; Milli Takımlar Antrenörü Nazım Yiğit, milli boksör Büşra Işıldar ile Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürü Serkan Taş da hazır […]

Basında Kartal
01 Mayıs 2024
Başkan Gökhan Yüksel’den 1 Mayıs Mesajı

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımlayarak, tüm işçi ve emekçilerin bayramını kutladı. Başkan Gökhan Yüksel, mesajında şu ifadeleri kullandı; “Değerli komşularım, emekçi kardeşlerim; 1 Mayıs İşçi Bayramı, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ‘Emek ve Dayanışma Günü’ adıyla kutlanan özel bir gündür. Toplumların refahı ve […]