SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Murat Büyükçe, “Devrimciler, Faşistler, Grevler, Çöpler ve Teknik İflas!

Yayınlanma:
ABONE OL

Bir dönem Kartal Belediye Başkan Yardımcılığı yapan yönetim uzmanı Murat Büyükçe, belediye, personel, sendika, hizmet ve bütçe denklemi üzerine bir değerlendirme yaptı.

Büyükçe değerlendirmesin de; “Her şey biri sosyal demokrat diğeri devrimci olan iki sendikanın yani Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEMSEN) ile Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel-İş Sendikasının Kartal Belediye İşçileri için Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde bir araya gelmesiyle başladı.

19 Ekim’de grev kararı asılan Kartal Belediyesinin 80 daimi işçisi için 305 ₺ taban ücret ile birinci  yıl % 8, ikinci yıl için % 10 zam oranında anlaşma sağlandı. 

Geriye 1711 Şirket personeli kalmıştı lakin anlaşma sağlanamazsa 4 Mart’da Kartal Belediyesi greve başlayacak, tıpkı Maltepe Belediyesi gibi ve Maltepe’de şimdiden çöp dağları oluşmaya başladı bile. Sırada Ataşehir, Avcılar, Bakırköy gibi Belediyeler var. Bu arada Kadıköy, Esenler, Büyükçekmece gibi belediyelerde ise anlaşma sağlandı. 

Bu arada Genel-İş’in 1 No’lu Şube Başkanı’nın bazı mesajları dikkat çekiciydi ve şöyle diyordu; ‘’ Yıllarca tabandan örgütlenmek yerine yukarıdan aşağıya 12 Eylül faşizminin dayattığı bir anlayışla işçinin geldiği nokta ortada. Birileri kapalı kapılar ardında hesap, kitap yapıp, işçinin emeğini satıyorsa, İBB grev kırıcılığı yapıyorsa bunu da kabul etmiyoruz.’’

Akıllara 80 nedir 1711 nedir, daimi işçi nedir, şirket personeli nedir gibi sorular gelebilir. 

Bilindiği üzere taşeron olarak çalışan işçilerin sorunlarını gidermek üzere 2017 tarihinde 696 Sayılı KHK yayınlandı ve buna göre 2 Nisan 2018’e kadar tüm taşeron çalışanlarının Belediye Şirketlerine kadrolu personel olarak geçişine imkan sağlandı. Artık Belediyeler personel çalıştırmaya dayalı hizmet satın alabilecek, ancak bunu da kendi şirketlerinden doğrudan temin edecekti. Bu uygulamayla Belediyeler için daimi işçi istihdamı son bulmuş oldu.

Yani Kartal Belediyesi’nin 2009 yılında sayıları 322 olan daimi işçileri 80’e düşmüş ve giderekte azalmakta. Buna mukabil Kartal Belediyesi, azalmakta olan işçi sayılarını ihtiyacına binaen KHK’lı personel ile karşılayacaktı lakin burada tercihler değişti ve Kartal Belediyesi azalan personel sayılarını işçilerden tedarik edeceğine memur sayılarını artırma yoluna gitti ve 2009 yılında 315 olan 237 memur ve 78 sözleşmeli personelin sayısını 2021 yılında 317 memur ve 113 sözleşmeli olmak üzere toplam 430’a çıkardı. Yani tercihini memurdan yana kullanarak azalan 242 daimi işçinin 115’ini yeni memur alarak giderme yoluna gitti.

1711 şirket personeline gelince Kartal Belediyesinde taşeron olarak çalışan işçilerin sayısı 2009 yılında yaklaşık 450-500 arasında idi. Yukarıda eksik kalan daimi işçi sayısını ilave ettiğimizde ve hatta artan ilçe nüfusunu da dahil ettiğimizde bu sayının 700 lere çıkabileceği de mümkün gözüküyor olabilir. Hatta yapılacak kurum içi bir Norm Kadro çalışmasıyla gerçek ihtiyaçlarda tespit edilebilir. Lakin 1711 olan işçi sayısı hangi ihtiyaçların karşılığıdır bunun cevabını en iyi Kartal Belediyesi yetkilileri verecektir.

Akla gelen bir başka soru ise Kartal Belediyesi 317+113+80 = 510 Belediye personeli ve 1711 şirket personeli olmak üzere toplam 2221 personelin maaş ve ücretlerini karşılayabilecek mi? 2018 yılından beri 2 yıllık geçiş döneminde  6 aylık dilimlerle sadece % 4 zam alan ve ilave tediyelerden mahrum olan Şirket personelinin enflasyon karşısında eriyen maaşlarını telafi edebilecek mi?

Bu soruların cevabını bulabilmek için Kartal Belediyesinin geçmiş yıllar Bütçe performansları ile personel bütçelerine bakmak sanırım önemli ipuçları verecektir.

2018 yılı Bütçe performansı;

Tahmini Bütçe 506.000.000 ₺, Gerçekleşen Gelir Bütçesi 314.542.000 ₺, Performans % 62,16

2019 yılı Bütçe performansı;

Tahmini Bütçe 615.000.000 ₺, Gerçekleşen Gelir Bütçesi 320.271.000 ₺, Performans % 51,53

2021 kaç olur dersek?

Tahmini Bütçe 543.000.000 ₺, Tahmini Gerçekleşecek Gelir Bütçesi 325.800.000 ₺, Tahmini Performans % 60 

Bilindiği  üzere personele ödenecek tutar Belediyenin gelir Bütçesi performansı ile doğrudan ilgili. Zira Gerçekleşen bir önceki yıl Gelir Bütçesi yeniden değerleme katsayı ile oranlandıktan sonra oluşan rakamın en fazla %40’ına kadar personel Bütçesi ayrılabiliyor.

Yukarıda 2022 yılında ödenecek personel giderleri için Gelir Bütçesini tahmin etmiştik ve bu rakam 325.800.000 ₺ idi ve 2021 yılı yaklaşık aynı tutarlarda. Yani 2022 yılında personele ayrılacak bütçe tutarları da yaklaşık aynı rakamlarda olacak.

2021 yılı bütçesinde, 510 Memur ve daimi işçi personelin tahmini net ücret toplamı 51.845.000 ₺ ve 1711 KHK personelinin tahmini net ücret toplamı 94.000.000 ₺ olduğuna baktığımızda KHK lı şirket personeline ayrılan bütçe tutarının işçi taleplerinin ne kadarını karşılayacağı biraz şüpheli gözükmekte.

Belediyelerde bu duruma ne ad verilir bilinmez ama sermaye şirketlerinde mali sıkıntı ve borca batık olma durumunda olan şirketler için ‘TEKNİK İFLAS’ tabiri kullanılır.

Umarım Kartal Belediyesi teknik olarak iflas etmemiştir” dedi.

İlgili Haberler

Ekonomi
01 Mayıs 2024
Araç sahibine güzel haber geldi: Akaryakıtta zam beklenirken İNDİRİM müjdesi!

Araç sahiplerine müjdeli haber geldi. Akaryakıtta zam beklenirken indirim müjdesi vatandaşı sevindirdi. İşte akaryakıt indirimine dair detaylar… Yarın gece itibariyle akaryakıt fiyatlarında indirimler devreye girecek. Akaryakıt sektöründen açıklanan indirim haberiyle birlikte araç sahipleri sevindi. Peki, güncel benzin ve otogaz fiyatları ne kadar? Benzin, motorin ve LPG fiyatları ne kadar oldu? Akaryakıt indirimi ne kadar yapılacak? […]

Genel
01 Mayıs 2024
Cem Garipoğlu’nun mezarı açılacak mı? Otopsi fotoğrafları çıkmıştı

Münevver Karabulut Cinayeti Soruşturmasında Yeni Gelişme: Cem Garipoğlu’nun Otopsi Raporu İncelendi. Münevver Karabulut cinayetinde yıllardır süregelen şüphelerin ardından Cem Garipoğlu’nun otopsi görüntüleri incelendi. Bilirkişi raporu beklenirken, aile ve kamuoyu bu soruşturmadan sonuç bekliyor. CEM GARİPOĞLU OLAYINDA BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ TAMAMLANDI CNN Türk İstanbul Haber Müdürü Nihat Uludağ, Münevver Karabulut cinayetinin ardından yıllar süren soruşturmanın son durumu […]

Ekonomi
01 Mayıs 2024
Emekliye 15.000 TL Bayram İkramiyesi Geliyor! Cumhurbaşkanı Onayladı

Emeklilere Bayram Müjdesi: İkramiye 15.000 TL’ye Çıkıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan Onayladı. Kurban Bayramı öncesi emeklilere verilecek bayram ikramiyesi 15.000 TL’ye yükseltiliyor. BBP lideri Mustafa Destici’nin girişimleriyle kabul edilen bu zam, emeklilerin yüzünü güldürecek. Milyonlarca emekli uzun süreden beri bu kararı bekliyordu, nihayet beklenen oldu. İşte emekli bayram ikramiyesine dair yeni detaylar… Milyonlarca emekli için son dakika […]

Ekonomi
01 Mayıs 2024
Emekli mutluluk gözyaşlarını tutamayacak! İntibakla maaşlara büyük zam eşikten geçti!

Emekli mutluluk gözyaşlarını tutamayacak. İntibakla maaşlara büyük zam kapının eşiğinden geçti. İşte 16 milyondan fazla emekliye intibak yasasına dair detaylar haberimizde… 16 milyondan fazla emekli Temmuz 2024 maaş zamlarını beklerken zammın beklendiği şekilde gerçekleşmeyeceğini öğrenerek hüsrana uğradı. SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) Uzmanı İsmail Sevinç ise emeklilere güzel haberi verdi. Emekliye mutluluk gözyaşlarını tutamayacağı haberi verdi. […]