SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

OKULLARDA YAŞANAN PROBLEMLER ACİL ÇÖZÜM BEKLİYOR

Yayınlanma:
ABONE OL

Okullarımız açıldı, öğretmen ve öğrencilerimiz ders başı yaptı. Okullar ne durumda değip, birkaç okula gidip; öğrenci ve velileri izledim, okul yönetici ve öğretmenlerle görüştüm. 

Hemen herkes okulların açılmasından yüz yüze eğitime geçilmesinden memnun. Ancak hemen her kesimde ufak tefek de olsa problem var. Bu problemlerin en büyüğü personel sorunu. 

Özel ve devlet okulu olarak Tuzlada: 213 okul, 2 bin 907 öğretmen ve 58 bin öğrenci, Pendik’te: 259 oku, 7 bin 644 öğretmen ve 134 bin 700 öğrenci, Kartal’da: 263 okul, 3 bin 657 öğretmen, 78 bin 199 öğrenci var. 

Özel okullar, özel bir statüye sahip ya da eli bakanlığa çok kolay ulaşan okul müdürlerinin bulunduğu okullar hariç hemen her okulda; hademe, hizmetli ya da yardımcı personel dediğimiz eleman sorunu var. 

Okulların çoğu; bir bodrum, bir giriş olmak üzere beş katlı bir binadan oluşuyor. . Okulda 50 öğretmen, 900 öğrenci, 24 derslik, 5 İdare odası, 1 spor salonu,1 konferans salonu, 2 resim ve müzik sınıflı, 2 fizik ve kimya laboratuvarı ve 2 mescit var. 5 koridor, 24 sınıf 100 pencere ve 30 tuvaleti kim temizleyecek? 

Kovit -19 denilen bir mikrobun iki yıldır tüm dünyayı kasıp kavurduğu bir ortamda öğretmen ve öğrenci sağlığı nasıl sağlanacak? 

1-Temizlik elemanı yok. 

Bakanlık okulumuza: Dezenfektan, sabun, kâğıt havlu ve maske verdi ancak bu malzeme ile tuvaletleri, koridor ve sınıfları temizleyecek temizlik elemanımız yok. 

2-Aşı olmayan öğretmenler ve velilerimiz var. 

Aşı olmaktan kaçınan öğretmen ve velinin ceremesini diğer öğretmen, veli ve öğrenciler neden çeksin? Velileri okula sokmuyoruz ama veli gün boyu çocukla yan yana değil mi? Aşı olmuyorsa çocuğunu da okula göndermesin. 

3-40 kişilik sınıflar riskli.  

Haftalık ders saatleri azaltılır, bazı dersler uzaktan eğitime geçebilir. Sınıflar ikiye bölünüp 20 şer kişi, 30 ar dakikadan 3 ders sabah, 3 ders öğleden sonra ders yapılırsa okuldaki öğrenci sayısı yarıya düşer, öğrencinin okulda kalma süresi kısalır. Bu da temas oranın sıfıra yaklaştırır. 

4-Hasta ve temaslı öğretmen ve öğrenci sorunlarımız var.  

Bir öğretmen hasta olduğunda öğretmenin yerine 15 gün derse kim girecek, bir öğrenci hasta olduğunda 15 gün dersini nasıl takip edecek? Bu sorun çözülmeli. 

5-Kantinlerde yoğunluk var.  

Öğrenci ya evinden yemek getirip, kantine gitmemeli ya da kantinleri okul bahçesine konulacak konteynerlere taşımalıyız. Kantinde çalışan eleman sayısı arttırılır, kantin önüne turnike yapılırsa kovit-19 belasından uzaklaşırız. 

6-Okul servislerinde sorunlar var.  

Veliler, servis ile alakalı tüm problemlerinde okul müdürlerine geliyor. Kimi kalabalıktan, kimi güzergâhtan, kimi ücretten şikâyetçi. Oysa servislerin okula öğrenci taşımaktan başka bir ilgisi yok. 

7-Çalışkan öğretmenimizi elimizden alıyorlar. 

Proje okulları denilen imtiyazlı okullar var. Bu okulların müdürleri okullarımızdan bize sormadan, bizim tedbir almadan idareci ve öğretmen alması bizi sıkıntıya sokuyor. Her hangi bir proje okulu kimsenin haberi olmadan, kimseye sormadan çok başarılı bir öğretmenimizi elimizden bir yazı ile alıyor. Biz okul olarak bir şey yapamıyoruz. Okul idarecisiz, öğretmensiz kalıyor. 

8-Okul giriş saatleri değişmeli. 

Sabah saatlerinde yollarda binlerce araç, milyonlarca yolcu var. Öğretmen ve öğrenciler zaman zamanda olsa okula geç kalıyor. Okulların ders saatleri 9’a hatta 9.30 alınabilir. Trafik yoğunluğu azalır, yolda geçen zaman kısalır, temastan kurtuluruz.  

9-Kıyafet serbestîsine düzen gelmeli.  

Öğretmen, öğrenci ve veliyi bir birinden ayırmakta zorlanıyor, okula giriş çıkışları kontrol edemiyoruz. Kimi sahneye çıkan sanatçı gibi giyiniyor, kimi inşaatta çalışan amele gibi giyiniyor. Okul yönetimi olarak kimseye karışamaz hale geldik. Bir şey söyleyince öğretmen, öğrenci ve veli kıyameti koparıyor. Öğretmen gibi giyinen öğretmen, öğrenci gibi giyinen öğrenci kalmadı.  

10-Güvenlik elemanı yok. 

Kapıda işini bilen sertifikalı bir güvenlik görevlisi yoksa giriş çıkışları kim, nasıl kontrol altında tutacak? 

11- Belediyelerin okul duvarlarına astıkları “Bu okulun temizliği belediyemiz tarafından yapılmıştır” pankartları sorun yaratıyor.  

Belediye duvara pankart asıyor, temizlik yaptı mı, bahçeye bir su sıktı, bir gün koridoru temizledi. Okul temizliği bahçe kapısının açıldığı saat 8’de başlar gün boyu, her teneffüs sonrası okulun her köşesi temizlenerek yapılır. Belediyeler bu temizliği yapacaksa, yapıyorsa, afişi assın, biz de onlara teşekkür edelim. Yapmıyorsa veliyi yanıltıp, okul müdürlerini töhmet altında bırakmasın. Bazı okulların tepeden tırnağa temizlendiği de doğrudur. 

12-Liselerde okul aile birliğ çalışmıyor 

Bakanlık yerel imkanlar değince akla veliler geliyor. İlkokullarda veliler okullara sahip çıkıyor, orta okulda başlayan çözülme lisede sıfıra iniyor. Derste telefonile mesajlaşan öğrencini telefonunu elinden alınca 5 dakikada okula gelen veli, okul aile birliği toplantısına gelmiyor. Sözün kısası Liselerde Aile Birliğ kağıt üzerinden öteye gitmiyor.  Veli okula destek olmuyor. 

Sonuç olarak okulların az ya da çok, bir yada iki sorunu var. Bakanlık sorunu olan okulların sorunlarını en kısa zamanda çözmeli, çözmüyor, çözemiyorsa öğretmen, öğrenci ve veliler her an kovit-19ile karşı karşıyadır. 

Öğrenciler bizim çocuklarımız, çocuklar bizim geleceğimizdir. 

Mustafa Telli 

author avatar
Mustafa Telli

İlgili Haberler

Genel
18 Mart 2024
Migros indirimleri SIRA SIRA dizdi! 9 GÜN SÜRECEK dev kampanya

Migros’tan 9 gün sürecek dev indirim kampanyası geldi. Her şey yüzde 40 indirimde… Migros, müşterilerinin Ramazan ayını daha ekonomik geçirebilmesi için bir dizi indirim kampanyası başlattı. Haftalık indirimlerin yanı sıra, mart ayı sonuna kadar sürecek olan özel indirimlerle dikkat çeken Migros, pek çok üründe yüzde 40’a varan indirimler sunuyor. İşte 27 Mart’a kadar devam edecek […]

Genel
17 Mart 2024
30’lu Yumurta ve 5 Litre Ayçiçek Yağı Fiyatları Düştü! Çılgın İndirim Kaçmaz

Türkiye’nin en büyük market zincirlerinden Migros’ta 30’lu yumurta ve 5 litre ayçiçek yağı fiyatlarına indirim geldi. Migros’un sadece 2 gün sürecek bu kampanyası kaçmaz. Migros Market kampanyaları ile tüketicilerin dikkatini çekmeye hesaplı fiyatları ile de Uğrak yeri olmaya devam ediyor. Ramazan ayının başından bu yana peş peşe indirim kampanyaları ile gündeme gelen ünlü marketler zincirinde […]

Eğitim
17 Mart 2024
18 Mart yarın okul var mı? Yarın okullar tatil mi 18 Mart 2024

18 Mart 2024 yarın okul var mı? Okullar yarın tatil edildi mi? Son dakika valilikten tatil açıklaması geldi. 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü’nün 109. yıl dönümü, tüm yurtta olduğu gibi Çanakkale’de de coşkuyla kutlanacak. Bu özel gün, milli duyguların yüksek olduğu anlamlı bir gün olarak, özellikle Çanakkale’de farklı bir öneme sahip. 18 […]

Genel
17 Mart 2024
Emeklilik Yolunda Büyük Fırsat: Primsiz Emeklilik İmkanı

Türkiye’de erken emeklilik hayali Kuran Milyonlarca kişi var. Bazı özel durumu olanlar için SGK tarafından primsiz emeklilik fırsatı sunuluyor. Peki kimler primsiz emekli olabilir? Erken emeklilik, SSK ve bağ-kur fark etmez çalışma hayatının içinde olan her birey için çok önemli. Daha erken yaşta emekli olmak isteyen vatandaşlar Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen koşulları ve yeni […]