Türkmenlerin birlik beraberliğinin sağlam temelde olup olmadığını anlamak için Saddam Hüseyin dönemi ve sonrasında yaşanan süreçte siyasi hareketleri ve sivil toplum hareketlerini mercek altına alarak bakmamız gerekir.
İlk yazımın yayınlanmasının ardından; Irak Türkmen Cephesi yani Türkmenler’e liderlik rolünü oynadığı düşünülen ama Irak seçimleri sonrası umduğu ilgiyi saygıyı da pek göremediği gözlemlenen Erşat Salihi’nin yeni fakat etkisiz hamleleri daha yakından takip edilmeye başlandı. Hatta Salihi’yi kahraman gibi bilen bazı kesimlerin dahi “acaba” diye şüpheyle yaklaşmakta olduğunu görebiliyoruz.
Türkiye Cumhuriyeti Devlet yetkililerinin bu aralar Erşat Salihi’ye pek itibar etmediği ve hatta MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin de randevu bile vermemesi sonrası yaşadığı şaşkınlıkla, hala liderlik temsil gücünü korumak adına farklı ortamlarda boy göstermeye gayret etmektedir. En son İYİ Parti tarafından düzenlenen İnsan Hakları ve Doğu Türkistan, Çin Uygur Özerk Bölgesi Raporunun tanıtım toplantısına Genel Başkan Meral Akşener’in davetiyle katıldı.
Evet; önceki yazımızda Türkmenlerin seçimlerde yaşadığı hezimetin sebepleri üzerinde durmuştuk, bu yazımızda ise Türkmenlerin çatı kurumu gibi görünen aslında işlevini yitirmiş fakat sadece adı kalan Irak Türkmen Cephesi’nin kuruluş öyküsünü aktaracağım.
Çatı kurum özelliğini yitirmiş durumda olan Irak Türkmen Cephesi’nin ilk kuruluşundan bugüne yaşanan serüvende kimler ne kadar emek vermiş, ne kadar cefa çekmiş; buna karşılık kimlerde ne sefa sürmüş detaylarıyla anlatacağız. Yani bu süreçte kimlerin gerçek kahraman kimlerinde sanal figüran olduğunu herkes anlayacak!..
Irak Türkmen Cephesi kuruluş serüveni;
Türkmenlerin siyasi kanadı olarak 11 Kasım 1988 yılında Ankara’da kurucuları arasında Riyaz Sarıkahya’nında yer aldığı Irak Milli Türkmen Partisi kurulmuştur. Daha sonra kuzey Irak’ta Erbil’in Şaklava ilçesindeki ilk siyasi büroları Mayıs 1991 yılında, o zaman yönetim kurulu üyesi ve 4 kurucusundan biri olan Riyaz Sarıkahya tarafından açılmış. Sonra 1992 yılında Şaklava’daki büro Erbil’e taşınmış. O yıllarda Erbil’de Türkmenler üzerlerindeki baskıdan dolayı Türkmen kimliğini gizliyorlardı. Türkmenler’e kim oldukları sorulduğunda “Erbilliyim” demek zorundaydılar.
Erbil’de Türkmen gençlerini Türkmen Partisine alıştırmak için bir takım çalışmalar yürütülmekteydi. Irak Milli Türkmen Partisinin yedi (7) yöneticisinden altısı (6) Ankara’yı mesken tuttuğundan Erbil’e gelmek istemiyorlardı. Bu yedi isimden birisi olan Riyaz Sarıkahya da Türkmen siyasetinin Ankara’da değil Erbil’de yürütülmesi ısrarı üzerine diğer yöneticiler arasında ihtilaf yaşanmaktaydı.
Irak Milli Türkmen Partisinin yöneticileri daha çok Ankara’da zaman geçirip Irak’a gelmeyince, 18-04-1993 yılında Ankara da yapılan kongrenin ardından Riyaz Sarıkaya tepki olarak partiden ayrılarak Türkmeneli Partisi adıyla yeni bir parti kuruyor. Bu parti kurulunca Irak Milli Türkmen Partisi ile fikir ayrılığı yaşandığı için bir takım sorunlar çıkmıştır.
Aslında ITC bir KOALİSYON oluşumu niyetiyle kurulmuş!
ITC yani Irak Türkmen Cephesi’nin proje ve fikir babası olan Riyaz Sarıkahya ekibiyle birlikte alt yapısını hazırladığı Irak Türkmen Cephesi oluşumunu hayata geçirmek üzere kendisi de Türkmen olan İhsan Doğramacı’nın desteğini alarak Ankara ya davet edilirler.
O dönem aktif olarak faaliyet gösteren iki siyasi parti mevcuttu. Bu partiler Irak Milli Türkmen Partisi ve Türkmeneli Partisi’nin yanısıra iki tanede sivil oluşum olan Sosyal Türkmen Bağımsızlar Hareketi ile Türkmen Kardeşlik Ocağı, toplam dört kuruluşun oluşturduğu çatı kurum olan Irak Türkmen Cephesi bu şekilde 24 Nisan 1995 tarihinde kurulmuş oldu.
Sosyal – kültürel ve siyasi kuruluşlardan oluşan bir çatı kurum olarak kuruldu. Akabinde Türkmen Güvenlik Delegasyonu kuruldu.
Irak’ta faaliyet gösteren tüm Türkmenler’de davet edilerek cephenin kuruluş çalışmaları hakkında bilgilendirildi. Ayrıca o sırada cephenin kuruluş aşamasında çalışmalara destek olunması amacıyla Başkanlığını İhsan Doğramacı’nın yürüttüğü Türkmeneli İstişare Meclisi de kuruldu.
ITC Irak Türkmen Cephesi bu şekilde partiler üstü bir çatı kurum olarak çalışmalarını 10 yıl kadar sürdürdü. 2005 yılında ise o dönem Cephe Başkanlığını yapmakta olan Saadettin Ergeç ve yönetimi tarafından ITC Irak Türkmen Cephesi Partisi adıyla siyasi parti olarak tescil ettirilmiş. ITC’yi çatıyı oluşturan kurum temsilcilerinden kimsenin haberi olmadan 2005 yılının sonunda parti olarak kaydettirmişler. Yani 2005 yılının sonundan itibaren ITC artık Irak Türkmen Cephesi Partisi olmuştur. Ama sanki çatı yani ITC devam ediyor gibi Türkiye’ye lanse etmektedir.
Irak Türkmen Cephesinin ilk başkanlığını Turan Ketene yaklaşık sekiz ay yaptı. 24-04-1995 / 24-12-1995
Sinan ÇELEBİ yaklaşık bir yıl başkanlık yaptı 1996 / 1997 EKİM
Vedat ASLAN yaklaşık üç yıl başkanlık yaptı 1997 EKİM / 2000
Sanan KASAP yaklaşık üç yıl başkanlık yaptı 2000 / 2003
Faruk Abdullah Abdurrahman yaklaşık iki yıl başkanlık yaptı 2003 /2005 MART
Saadettin ERGEÇ yaklaşık altı yıl başkanlık yaptı 2005 HAZİRAN /2011
Erşat SALİHİ yaklaşık on yıl başkanlık yaptı 2011 / 2021
Hasan Turan 2021 yılı Marta ayından beri devam etmektedir.
Bugün ise Türkmenleri temsil eden Dokuz (9) Türkmen Partisi mevcut
Irak Türkmen Cephesi Partisi Genel Başkan Hasan Turan, (Erşat Salihi’den sonra), Türkmeneli Partisi Genel Başkanı Riyaz Sarıkahya, Irak Türkmen Adalet Partisi Genel Başkan Sabah Mehmet, Irak Türkmen Karar Partisi Genel Başkanı Kerim Zeynel, Türkmen Halk Partisi Genel Başkanı Turhan Müftü (Eski Bakan), Türkmen Vefa Hareketi Genel Başkanı Feryat Tuzlu, Türkmen Milliyetçi Hareketi Genel Başkanı Hüsamettin Türkmen, Türkmen İslami Birliği Genel Başkanı Casim Mehmet (Eski Bakan), Irak Türkmen İrade Partisi Jale Neftçi
Türkmen halkını temsilen faaliyet gösteren dokuz (9) tane siyasi parti var ve bu partilerin içinde devlet tecrübesi olan milletvekilliği yapmış, bakanlık yapmış, bürokratlık yapmış yaklaşık 35 – 40 tane siyasi deneyimi olan farklı isimler mevcuttur. Bu tecrübeli isimlerden faydalanılarak Türkmen Cephesi yeniden yapılandırılmalıdır. Yani şuan Milletvekili olan Erşat Salihi Türkmen halkının tamamını temsil etmemektedir.
-Ve bugün gelinen noktada mevcut siyasi partilerin bir araya getirilerek Türkmen Hareketinin acilen yeniden yapılandırılması derlenip toparlanması gerekiyor.
Özellikle yaşanan bu süreçte hep perde arkasında kalan gerçek kahramanlara fırsat verilmesi elzemdir.
Selametle kalınız…
İlgili Haberler
Başkan Yüksel, Kartal’da o bölgeyi akıllı bir kent yapmayı planlıyoruz
Kartal Belediyesi kreşlerinde “Yes To Science” bilimsel eğitim projesi uygulanıyor
AYGAD Basının Problemlerini Gündeme Getirdi
Kayıt Dışı Korsan Çalışan Elektrikçilere Dikkat Edin
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) Montaj Başvuruları Erişime Açıldı!
Kripto para Bitcoin haftaya yeni rekorlarla başladı