SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kartal Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Antrepo Hizmetleri Nedir ve Neleri Kapsar?

Yayınlanma:
ABONE OL
Antrepo Hizmetleri Nedir ve Neleri Kapsar?

Uluslararası alanda hizmet sunan firmalar, yurt dışına göndermiş oldukları ürünler için veya yurtdışından ürün aldıklarında yerine getirilmesi gereken birtakım gümrük işlemleri vardır. Bu işlemler gerçekleşirken, taşınan malların veya ürünlerin belli bir süre depolarda bekletilmesi gerekir. Antrepo olarak adlandırılan bu depolar, gümrük binalarına yakın bir şekilde konumlandırılır. Buraya konulmuş olan ürünlerin vergisi hemen alınmaz. Gerekli işlemler yürütülüp tamamlanana kadar tüm mallar arayığımlıkta koruma altında tutulur. Burada muhafaza edilen tüm ürünler, ticari ürünler olarak geçer. Gümrük işlemleri sürecinde ürünlerin korunduğu depoların kapsadıkları yerleri şu şekilde sıralayabiliriz;

•           Geçici depolamanın yapıldığı binalar,

•           Gümrük idaresi onayında A,B,C,D tipi gümrük antreposu adıyla onaylanan depolar, eklentiler veya diğer binalar,

•           A,C,D,E ardiyeleri, tarım ürünleri için lisanslı depolar.

Ayrıca aynı çevre üzerinde birden fazla gümrük ardiyesi bulunmaz.

Antrepo Çeşitleri Nelerdir?

Antrepo tipleri, yalnızca ardiye işletmecisinin kendine ait eşyalarını muhafaza edebildiği ‘özel’ ve herkes tarafından kullanılan ‘genel’ olarak 2 çeşide ayrılır. Genel antrepolar, iki veya daha fazla firmanın aynı depoyu birlikte kullandıkları alandır. Özel antrepo ise sadece depoyu kiralayan kişi tarafından kullanılan alandır.

Antrepo Tipleri Nelere Göre Farklılaşır?

Genel anlamda özel ve genel olarak 2 ayrı grupta incelenebilen antrepolar, kendi içerisinde de tip olarak ayrılır. Firmalar, ardiyeyi kiralarken işletme ile anlaşma yapmaktadır. Eşyanın korunması karşılığında depo işletmeci ile karşılıklı olarak yapılan anlaşmaya uygun miktarda ardiye ücreti ödenir. Ücreti belirleyen unsurlar, malların nitelikleri, hacmi ve benzeri etkenlerdir. Bir başka kullanımda ise ithalatçı firma, üçüncü ülke kökenli bir ürünün topluluk dışı başka bir ülkeden ithali esnasında ürünün hepsini ülkesine alarak tüm ithalat vergilerini ödemek istemezse, ürünleri gümrük antreposuna yerleştirerek ithalat vergisini ödemez. Yalnızca malların depoda kaldığı süresince ardiye masrafı öder. Ürünler için yurt içinden müşteri bulup mal satışı yaptıkça parti parti ardiyeden alır ve her parti mal için ithalat vergisi öder. Aynı zamanda, kiralanan depo türü anlaşma fiyatlarını etkileyen etkenler arasındadır.

Genel antrepo  kendi içerisinde 2 farklı grupta değerlendirilmektedir:

•           A tipi

•           B tipi

A tipi antrepolarda depoya gelen ürünlerin stok kayıtlarını ardiye işletmecisi kayıt altına alır ve mallar depoya kusursuzca yerleştirilir. Yerleştirilen bu mallarda bir eksiklik söz konusu olduğu zaman eksik olan malların gümrük vergileri ardiye işletmecisi tarafından ödenir.

B tipi antrepolarda ise ürünlerin sorumluluğu mal sahibine aittir. İşletmecinin sorumluluğu sınırlıdır. Sadece deponun kiralanmasından sorumludur işletmeci. Ardiyeye girişi yapılan malların durumu ve miktarı tamamen mal sorumlusuna aittir. Ayrıca B tipi depolarda, girişi yapılan ürünlerin stok kaydı tutulmamaktadır. Bu sebeple depoya gelen malların içerik bilgileri ve stok kayıtları önceden verilmiş olan belgelere ve beyannameye göre düzenlenir ve işleme alınır.

Özel  antrepo kendi içerinde 3 farklı grupta değerlendirilmektedir:

•           C tipi

•           D tipi

•           E tipi

C tipi antrepolarda, içeriye yerleştirilmiş olan malların sahibi ile işletmecinin aynı firmadan olmaları gerekmektedir. Tüm malların sorumluluğu da kişiye veya firmaya aittir.

D tipi antrepolarda, ürün sahibinin ve depo işletmecisinin aynı firmaya ya da aynı kişiye ait olması gerekir. Bu tip ardiyelerde Gümrük Kanunun 104. maddesinin 3. fıkrası uygulanır. D tipi ardiyelerde, girişi yapılan malların giriş tarihlerine göre ödenmesi gereken vergiler belirlenir ve hesaplanır.

E tipi antrepolarda, mal sahibi ile ardiye işletmecisinin aynı kişi olması gereklidir. Gümrük kanunun 93. maddesi 3. fıkrasına göre değerlendirilmesi durumunda geçerlidir.

Sizler de güvenilir ve korunaklı antrepo hizmeti almak istiyorsanız SerTrans ile hemen iletişime geçebilirsiniz!

İlgili Haberler