SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Denge ve Tarafsız Diplomasinin Adresi; Türkiye Dışişleri Bakanlığı

Yayınlanma:
ABONE OL

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı işgal harekatı ile birlikte, dünya tarihinin akışını değiştirecek savaşın patlak vermesine yol açtı.

Konuyla alakalı yine, Kerkük doğumlu Irak Türkmen Cephesi’nin Kurucu Üyesi ve halen Yürütme Kurulu Üyesi de olan Dr. Hicran Kazancı’nın kaleme aldığı dikkat çeken yazısına yer vereceğiz.

Kazancı, “Söz konusu savaşın ortaya çıkarttığı kriz, yerküresinde yer alan tüm ülkeleri etkiledi. Dünya ülkelerin kahiri ekseriyeti Ukrayna’yı destekleyip Rusya’ya karşı net tutum sergilerken, bazıları Rusya’nın yanında durmayı ve/veya en azında karşı koymamayı tercih etti.

Ancak, Türkiye Cumhuriyet Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna krizi noktasında yürüttüğü denge politikası sayesinde büyük bir diploması başarısı elde etti. Aynı zamanda, Türk Dışişleri Bakanlığı’nın hummalı çalışması neticesinde yıllardır Türkiye’ye gelmek istemeyen/gelmekten kaçınan bir çok dünya liderleri, büyük bir isteklilikle Türkiye’ye gelerek  üst düzey diplomasi görüşmeleri gerçekleştirdi. Ayrıca TC Dışişleri Bakanlığı, Rusya ile Ukrayna arasında yapılan görüşmelerin başlamasına, geniş bir diploması trafiği yaparak   vesile oldu. 

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Barış ve istikrarın sağlanma yolu, ülkeler arası karşılıklı saygı ve çıkarlara dayalı bir temel üzerinde oturtularak ikil veya üçlü görüşmelerin yanı sıra kurumsal ilişkilerin kurulmasıyla ilerleyebilir olgusunu bir kez daha dünyaya ispatladı.

Türkiye Cumhuriyeti kuruluşundan itibaren, dışişleri bakanlığı, bölgeye yönelik reel politikalar üzerinden hareket ederek, sorunlara toptancı çözüm yaklaşımından uzaklaşmak, siyah veya beyaz alanlar üzerinde durmadan gri alanlar üretmek mantığıyla aktif tarafsızlık bir dış politika modelini üstün başarıyla yürüttü.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından uygulanan reel dış politikası sayesinde, Soğuk Savaşı, Küba Krizi, Arap-İsrail Savaşları, Cemal Abdul Nasir döneminde yükselen Arap Milliyetçiliği gibi gelişmelerin yanı sıra Ortadoğu başta olmak üzere dünyada ortaya çıkan ve tarihe yön veren bütün kriz/gelişmelere rağmen Türkiye, krizler yönetiminde en başarılı bir ülke olarak tarihte yerini almış.

1973 yılında patlak veren İsrail-Arap savaşında, Türkiye’nin izlediği aktif tarafsızlık politikası sayesinde iki tarafında güvenini kazandı. 1979 yılında İran yönetimini ele geçiren İran İslam Devrimi tarafından Türkiye’ye yönelik İslam Devrimi ihraç politikasına rağmen, Türkiye’nin İran merkezli bölgeye yönelik uyguladığı başarılı diploması sayesinde İran’ın sadece Türkiye’ye yönelik değil, bölgeye yönelik ihraç politikası çevrelendi.

1980 yılında gerçekleşen İran-Irak savaşı sırasında, Türkiye’nin iki ülkeye yönelik uyguladığı aktif tarafsızlık dış politikası sayesinde, Türkiye’nin iki ülke ile ekonomi, siyasi ve güvenlik ilişkisi istikrarlı olarak devam etti ve bölgede itibar kazanmasına yol açtı.

20 Ekim 1998 tarihinde Türkiye Dışişleri Bakanlığı, PKK Terör Örgütü elebaşı Abdullah Öcal’ın Şam’dan çıkmasını ve daha sonrada yakalanma sürecini başlatan Adana Mutabakatı diye tarihe geçen anlaşmayı, Mısır tarafından Suriye’ye verilen askeri ve diplomasi desteğe rağmen büyük başarıyla gerçekleştirdi. 1991’de 1.Körfez Savaşı’nın yol açtığı göçmen krizi nedeniyle Irak’ın kuzey bölgesinden Türkiye sınırına dayanan 500 bin Iraklıyı, Irak toprakları içerisinde kurduğu kamplara yerleştirerek ABD ile birlikte yürüttüğü ince bir diploması sayesinde göçmen krizini  başarıyla çözdü. 2011 yılında, Irak’ta gerçekleşen parlamento seçim öncesi, Türkiye’nin Irak’ta yürüttüğü kamu diplomasisi sayesinde, Iraklı Türkmenleri 10 milletvekili parlamentoya ve bakanlar kuruluna da 3 bakanın girmesini sağlayarak, Irak Türkmenlerinin Irak’ın siyasi denkleminde aktif rol almasına yol açtı. 

Türkmen Siyasetinin Kurtuluşu

Bu bağlamda, Irak’ta en kötü, en dağınık ve en başarısızlık dönemini yaşayan Türkmen siyasetinin tek çıkış yolu/güvenli limana varmasının tek rotası, Türkiye Dışişleri Bakanlığının bölgeye yönelik uyguladığı politikasının kapsamına ve yürüttüğü sevk ve idarenin merkezine alınmasıyla gerçekleşecektir.

Ayrıca, güvenli merkezli ülke yönetim biçiminin sağlıksız ve başarısız bir yönetim tarzı olduğuna son dönemlerde şahit olduk. Yeni dünyamızdaki savaşlar, ekonomik, sağlık, hukuk, enerji ve enformasyon savaşlarının yanı sıra hibrit savaşı diye nitelendirdikleri göçmen sorunu olarak karşımıza çıkıyor.

Bu savaşları kazanmanın yolu, bilgi-birikime ve deneyime haiz olan kişilerin oluşturduğu yönetim modeli ile kazanılır. Ortadoğu ortalamasının üstünde olup derin diplomasi ve müzakere yöntemlerini bilen Türkiye Dışişleri Bakanlık bürokratlarını atlayarak/yok sayarak bu savaşların kazanılamayacağını beraberinde getirir.

Dr. Hicran Kazancı

author avatar
Hicran KAZANCI
1995 yılında kurulan Irak Türkmen Cephesi (ITC)’nın kuruluşunda yer alan Kazancı, Türkiye’de eğitim gören Türkmen öğrencilerini bir çatı altında toplamak amacıyla Ankara Merkezli ITC Türkmeneli Öğrenci Birliğinin kurulmasında aktif rol aldı ve 1997 yılında kurulan Türkmeneli Öğrenci Birliğinin genel sekreterliğini yaptı.1997-2004 yıllarında, Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilciliğinde, eğitim sorumlu olarak görev alan kazancı, Türkiye’deki bazı resmi kurumların yeminli tercümanlığı yaptı. 2004’te Ankara’da kurulan Türkiye Ulusal Stratejik Araştırmaları Merkezi (TUSAM)’da Ortadoğu Masası Başkanlığı yaptı, Cumhuriyet Gazetesi ile TUSAM’ın ortak çalışmaları sonucu haftalık olarak yayımlanan Cumhuriyet Stratejisinde Ortadoğu ile ilgili 100’ün üzerinde yayınlanmış makaleleri bulunmaktadır.2005-2008 yıllarında, Kerkük merkezli ITC’nin Enformasyon, dışilişkiler koordinatörü ve başkanlık danışmanlığı görevini üstlenen Kazancı, 2008 yılında Washington’da gerçekleşen 6 aylık eğitim programına katıldı. ITC Dışilişkiler koordinatörü olan kazancı, 2010 yılında Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilci görevine atandı. 2011 yılında, ITC Dış ilişkilerinden Sorumlu Yürütme Kurulu üyeliğine seçilen kazancı, ABD/Boston’da gerçekleşen 3 aylık yoğun eğitim programına katıldı.ITC Türkiye Temsilci ve ITC Yürütme Kurulu görevini 2019 yılına kadar aktif bir şekilde yürüten kazancı, Irak Siyasi Partiler Kanununa göre ITC’nin hale resmî kurucu üyesidir.Dr. Hicran Kazancı aktif görevi boyunca Irak Türkmen meselesini Washington, Boston, New York, Lahey, Oxford, Brüksel gibi batılı kentlerde anlatmak için bir çok başarılara imza attı.

İlgili Haberler

Genel
16 Nisan 2024
Suyun içine birkaç damla aseton damlatın! Öyle bir işe yarıyor ki

Yer silme suyuna birkaç damla aseton eklenince, parkeler gıcır gıcır oluyor. Ev temizliğine devrim yaratacak o yöntem bulundu. Ev temizliğinde yeni bir yöntem keşfedildi! Aseton, genellikle tırnaklardaki ojeyi çıkarmak için kullanılan bir madde olarak bilinse de, parkeleri temizlemede de etkili olabiliyor. İşte bu kullanımın detayları… Aseton, asidik yapısı ile bilinen bir kimyasal madde. Tırnaklardan oje […]

Genel
16 Nisan 2024
Adana’da Sıcaklık Rekoru: Termometreler 39 Dereceyi Gördü!

Adana’da Nisan ayında termometreler 39 dereceyi göstererek sıcaklık rekoru kırıldı. Uzmanlar, sıcaklığın daha da artacağını ve 42 dereceye ulaşacağını öngörüyor. Adana, Türkiye’de yaşanan küresel ısınma etkilerinin en yoğun hissedildiği şehirlerden biri oldu bu Nisan ayında. Kentte ölçülen 39 derece sıcaklıkla yeni bir rekor kırıldı. Meteoroloji yetkilileri, bu sıcaklık artışının Afrika’dan gelen sıcak hava dalgaları nedeniyle […]

Belediye
16 Nisan 2024
İBB MECLİSİ 9. DÖNEM İLK OTURUMU İMAMOĞLU TARAFINDAN AÇILDI

İBB 9’ncu seçim dönemi ilk oturumu, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden üçüncü kez başarıyla çıkan Başkan Ekrem İmamoğlu tarafından açıldı.  Oturumu açmadan önce, toplam 315 kişiden oluşan İBB Meclis üyelerinin ellerini tek tek sıkan İmamoğlu, “31 Mart 2024 seçimlerinde halkımız, demokratik hakkını kullanmış ve İstanbul’u 5 yıl daha yönetmemiz yönünde bizlere vazife vermiştir. 5 yıl […]

Basında Kartal
16 Nisan 2024
Kartal Belediyesi Kreş Öğrencilerinden Resim Sergisi

Kartal Belediyesi’nin ilçe genelinde hizmet veren 14 kreşinde eğitim gören kreş öğrencileri, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı konu eden ‘Sanatın Çocukları’ adlı resim sergisine imza attı. Minik öğrencilerinin yaptığı 55 eserden oluşan sergi gelenler tarafından büyük beğeni topladı. Kartal Belediyesi Fuaye Alanı’nda düzenlenen serginin açılışına Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’i temsilen; Başkan Yardımcısı […]