Güzel ve etkileyici bir gülüşün olmazsa olmazı parlak ve beyaz dişlerdir. Ancak bunun her zaman mümkün olduğunu söylemek pek de doğru olmaz. Gerek yenilen ve içilen gıdaların etkisi gerek dişlerin doğal olarak sarı tonlarında olması sonucu gülümseme sırasında istenmeyen bir görünümle karşılaşılması riski her zaman için vardır. Fizyolojik nedenlere ek olarak bazı antibiyotiklerin ve sigara kullanımının etkisi ile de dişlerde renklenmeler meydana gelebilir. Dişlerin daha estetik bir görünüme sahip olması ve daha sağlıklı olması için dişler düzenli olarak fırçalanmalıdır ayrıca diş ipi kullanımı ihmal edilmemelidir. Ağız ve diş sağlığına gereken özenin gösterilmesi dişlerde ortaya çıkan renklenmelere gidermek için genellikle yeterli gelmez. Bu tür durumlarda daha beyaz dişler elde etmek için başvurulabilecek en etkili yöntem diş beyazlatmadır. Bunun sonucunda diş beyazlatma İstanbul ve çevre illerde farklı yaş gruplarındaki hastaların en çok ilgi gösterdiği estetik diş hekimliği prosedürleri arasında yer almaktadır.Dr.Sait Gezer diş beyazlatma konusunda başarılı uygulamalarıyla ön plana çıkan bir diş hekim olarak yalnızca İstanbul içerisinden değil İstanbul dışından gelen pek çok hastanın da ilk tercihi olmaya devam etmektedir.
Bleaching yani diş beyazlatma çeşitli nedenler bağlı olarak diş yüzeyindeki mine ve dentin tabakasında ortaya çıkan organik ve inorganik maddeleri giderme amacıyla uygulanan bir diş hekimliği prosedürüdür. Dişlerdeki renklenmeler iç ya da dış kaynaklı olabilir. Diş beyazlatma hem iç hem dış kaynaklı renklenmelerin giderilmesi amacıyla uygulanabilir.
Diş beyazlatma yöntemlerini uygulama alanına ve kullanılan tekneye göre ikiye ayırmak mümkündür. Bunlardan biri ev tipi diğeri ofis tipi diş beyazlatmadır. Ev tipi diş beyazlatma hasta tarafından ev ortamında uygulanır. Ancak uygulamanın planlaması diş hekimi tarafından yapılır. Aynı şekilde kontrolde diş hekimindedir. Diş hekimi diş beyazlatma uygulamasından önce hastanın ağız ve diş ölçülerini alarak kişiye özel diş beyazlatma plakları hazırlar. Hastaya diş hekimi tarafından verilen diş beyazlatma jeli yine diş hekiminin belirttiği miktarda olmak kaydıyla diş beyazlatma plaklarının içine sıkılır. Hasta günde en az 4 ila 6 saat olmak kaydıyla ve 10 ila 15 gün süreyle diş beyazlatma plaklarını takar. Diğer bir alternatif gece uykusu sırasında 8 ila 10 saat süreyle diş plaklarını takmaktır.
Ev tipi diş beyazlatma prosedürü nde kullanılan diş beyazlatma jelinin içinde %10 ila %15 aralığında hidrojen peroksit ya da karbamid peroksit vardır. Ev tipi diş beyazlatma tedavisi sırasında hastaların dikkat etmesi gereken en önemli noktalardan biri diş beyazlatma plağının içerisine diş hekiminin belirttiği miktardan daha fazla beyazlatma jeli koyulmamasıdır. Aksi taktirde kullanım sırasında diş beyazlatma jeli diş beyazlatma pilavından dışarı taşar ve diş etlerine bulaşır. Bu durum diş etlerinin tahriş olmasına neden olabilir. Herhangi bir şekilde diş beyazlatma jeli diş plağının dışına taşar ve diş etleri ile temas ederse olası bir tahriş durumun önlenmesi için diş etleri bol su ile yıkanmalı ve diş hekimine konu ile ilgili bilgi verilmelidir.
Ofis tipi diş beyazlatma yöntemini klinik ortamında diş hekimi uygular. Ofis tipi diş beyazlatma yöntemi aynı zamanda lazerle diş beyazlatma yöntemi olarak da adlandırılabilir. Bahsi geçen diş beyazlatma yönteminin uygulama süresi ev tipi diş beyazlatma yöntemine göre daha kısadır. Uygulama kapsamında dış ekimleri dişler üzerine diş beyazlatıcı jel sürer ve sürdükleri jeli UV ışını ya da lazer kullanarak aktive ederler.
Bazı hastalarda ofis tipi diş beyazlatma uygulaması sonucu elde edilen etkinin pekiştirilmesi amacıyla belirli bir süre ev tipi diş beyazlatma yöntemi de uygulanır. Kombine diş beyazlatma olarak adlandırılan bu yöntem sayesinde ofis tipi diş beyazlatma yönteminin ev tipi diş beyazlatma yöntemi ile desteklenmesi amaçlanır.
Kanal tedavisinden sonra renk değiştiren dişlerde tek diş beyazlatma ya da içten beyazlatma olarak adlandırılan yöntem uygulanabilir. Prosedür kapsamında beyazlatma işlemi uygulanacak dişteki dolgu sökülür ve açılan boşluğa diş beyazlatma jeli koyulur. Jel koyulduktan sonra uygulama yapılan diş geçici dolgu ile kapatılır. Tek diş beyazlatma yöntemi hedef dış da istenilen Beyazlama etkisi sağlanana kadar aralıklı seanslarla devam ettirilir.
Diş beyazlatma doğru yöntemle ve alanında uzman diş hekimleri tarafından uygulandığı taktirde dişlere ya da diş etlerine herhangi bir zarar vermesi söz konusu değildir. Ancak diş beyazlatma uygulamasından sonra bazı hastalarda geçici bir diş hassasiyeti ortaya çıkabilir. Hassasiyet çoğunlukla sıcağa, soğuğa ve havaya karşı gelişmekle birlikte diş hekimleri tarafından doğal bir durum olarak kabul edilir. Diğer yandan diş beyazlatma prosedüründen sonra dişlerdeki beyazlatma etkisinin ne kadar sürede ortaya çıkacağı kişi özelinde değişiklik gösterebilir. Ortalama diş beyazlatma süresi iki ila üç hafta olsa da çeşitli antibiyotiklerin kullanımına bağlı olarak ortaya çıkar renk değişiklikleri daha uzun bir süreç sonucunda giderilebilmektedir. Ayrıca blog bölümünde paylaşılan, diş beyazlatma dişe zarar verir mi içeriklerimiz için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
İlgili Haberler