24 Şubat 2022 günü patlak veren Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın yankıları çok kısa süre içerisinde küresel çapta yankıya dönüşmüştür. Yıllardır Rusya’nın Ukrayna üstündeki müdahaleleri daha önceleri bir tür soğuk savaş ve iç politika müdahaleleri şeklinde ilerlerken resmi anlamda aralarındaki askeri mücadelenin başladığı Şubat 2022 tarihi birçok otoritenin dahi beklemediği kadar sancılı ve uzun bir sürecin kapısını aralamıştır. Adeta bir dünya savaşına benzer şekilde taraflar ve taraftarların oluştuğu bu mücadelede elbette ki kaybeden sadece ve sadece sivil halk olmuştur. Bu mücadelenin beraberinde getirdiği küresel çapta büyük bir kriz peyda olmuştur. Doğal gaz krizi!
Kısaca doğalgaz adı verilen yanıcı madde %95 metan gazı az miktarda etan, propan atom, bütan ve karbondioksitten oluşan renksiz, kokusuz ve havadan da hafif bir gazdır. Özel yöntemlerle rezervlerden çıkarılan doğal gaz borular vasıtasıyla rafinerilere gelir ve işlenir. İşlemler sonucunda da havadan ağırlaştırılmış ve çürük yumurtaya benzer bir koku verilerek günümüzde gerek mutfak gerek sanayi endüstrisinde iyi bir yanıcı olarak kullanılmaktadır. Avrupa ve Türkiye için konuşmamız gerekirse evlerde kullanılan ocakların yakıtlarından araçlarda yakıp olarak kullanılan LPG yakıtına kadar işlenerek kullanılmaktadır ve önemli bir enerji kaynağıdır.
Savaşın getirdiği cepheleşme
kaynaklı, çoğunlukla Ukrayna’nın NATO saflarına katılması münasebetiyle tabiri caiz ise dünya iki kutba bölünmüş durumdadır. Rusya’nın askeri müdahaleleri karşısında Avrupa devletleri ise Rusya üzerinde çeşitli ambargo politikaları ve yaptırım kararlarını peş peşe açıklamış ve Avrupa Birliği ülkeleri genel olarak ağız birliği etmiş durumdadır. Bu yaptırımların karşılığında Avrupa, Rusya tarafından doğal gaz restine uğramıştır.
Avrupa uluslararası Enerji Ajansı verilerine göre Avrupa’nın geçen yıl Rusya’dan ithal ettiği 155 milyar metreküp gaz, Avrupa’nın toplam gaz ithalatının yüzde 45’ini ve toplam gaz tüketiminin yüzde 40’ını oluşturduğu görülmektedir. Savaşın vermiş olduğu düzensizlik ve muamma, hava kaynaklı enerji arz-talep dengesinin güven kriterlerini etkilendiği, bu sebeple doğal gaz birim fiyatının yaklaşık olarak 10 kat artış gösterdiği bir durum yaşanmıştır.
Finlandiya, Estonya, Makedonya, Bulgaristan, Letonya, Sırbistan, Slovakya gibi ülkeler ortalama doğal gaz ithalatının %85 ini Rusya’dan karşılamaktadır. Tüm Avrupa için genel olarak her ülke ortalama doğal gaz ithalatının %45 ini Rusya’dan karşılıyor genel kanısı yanlış olmayacaktır. Bahsi geçen savaş sebebiyle doğal gaz depolarının dolum durumu hem tehlikeye girmiş durumda hem de maliyet açısından büyük külfetlerle karşılaşılması da an meselesidir.
İlgili Haberler
Emeklilikte Tarihe Takılanlar Derneği Devlet Bahçeli’yi makamında ziyaret etti
Saddam Gerçekten Bir Devlet Adamı Mıydı?
Kartal Belediyesi’nde Grev Pankartı Asıldı Grev Resmen Başladı
Tuzla’da Cumhuriyet Bayramı kutlamaları coşkuyla gerçekleştirildi
Kayıp Etmeye Mahkûm Olan Tutarsız Türkmen Politikası
İstanbul’un Simgelerinden Çamlıca Kulesi Gazetecilere Ev Sahipliği Yaptı…