SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

‘Cezeri’nin Olağanüstü Makineleri’ Sergisi Meraklılarının Yoğun İlgisi Eşliğinde Açıldı

Yayınlanma:
ABONE OL

Kartal Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nün, İstanbul Cezeri Müzesi ile gerçekleştirdiği iş birliği çerçevesinde 12. yüzyılın en önemli mucitlerinden biri olan Cezeri’nin tasarladığı makinelerin kopyalarının yer aldığı ‘Cezeri’nin Olağanüstü Makineleri’ Sergisi, Kartal Organik Pazar etkinlik çadırında açıldı. 

Yazdığı kitap ve tasarlayarak çizimlerini yaptığı 50’den fazla cihaz ile Leonardo da Vinci’ye ilham kaynağı olduğu düşünülen ve 12 yüzyılda Cizre ve Diyarbakır’da yaşayarak Artuklu Sarayı’na  26 yıl boyunca başmühendis olarak hizmet eden El –Cezeri’nin eserlerinden kopyalanan makinelerin yer aldığı sergi, Kartal’da açıldı. 

Yoğun ilgi gören serginin açılışına Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in yanı sıra Kartal Belediyesi Meclis Başkanvekili Özlem Bulut, Kartal Belediyesi Başkan Yardımcıları, birim müdürleri ve Kartallı lise öğrencileri katıldı. 

Serginin açılışında konuşan Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, özellikle alanda bulunan teknik lisedeki öğrencilere seslenerek robotik kodlamanın temellini atan Cezeri’nin müthiş bir isim olduğunu söyledi.

1200’lü yıllarda bile düşünülen bu makinelerden ders alınabileceğini belirten Yüksel, teknik liselerde özellikle robot çalışmaları yapan öğrencilere büyük güven duyduklarını söyledi. Başkan Yüksel, her sınıfta bir Cezeri, bir mucit çıkabileceğine inandığını belirterek Cezeriler artsın diye birlikte çalışamaya devam edeceklerini söyledi.

Başkan Yüksel’in konuşmasının ardından açılan sergide İstanbul Cezeri Müzesi yetkilisi Nisanur Çalışkan Türkoğlu, Cezeri’nin kitabındaki çizim ve anlatımların incelerek yeniden yapıldığı makineleri tek tek açıklayarak çalışma prensiplerini anlattı ve mekanizmalarını gösterdi.

Cezeri’nin; makinelerin estetik yönünü de önemsediğini ve her makinenin bir hikâye anlattığını kaydeden Türkoğlu, zamanı ölçen makineleri katılımcılara gösterdi.

Müslüman bilim insanı El Cezeri’nin 13’üncü yüzyılda kaleme aldığı Kitab-ül Hiyel’deki makine çizimlerinin çalışır makinelere dönüştürüldüğü Cezeri’nin Olağanüstü Makineleri Sergisi, Haziran ayı boyunca açık kalacak.

Sergi, Durmuş Çalışkan’ın 15 yılı aşkın çalışmalarının meyvesi olarak dünyada bir ilkin gerçekleştirildiği Cezeri’nin makinelerinin eş ölçekte, aynı malzeme ve teknik ile üretilmesiyle ortaya Cezeri’nin yol göstericiliğinden yola çıkarak yapılmış olağanüstü makinelerden oluşuyor.

Sergide, Filli Su Saati, Yılan Mekanizması, Kayıkçılı Su Saati Çalgıcı Figürü, Çocuklu Otomatik Lavabo, Tavus Kuşlu Otomatik Lavabo, İçecek Sunan Çocuk Otomatı, Kan Ölçme Otomatı, Dört Sürgülü Kapı Kilidi, Geometrik Çizim Aleti ve Küresi ile Çok Amaçlı Kefe Uygulamasının arasında bulunduğu çok sayıda eser sergileniyor.

İlgili Haberler

Genel
13 Mayıs 2024
BİM’den Zeytinyağı ve Ayçiçek Yağı indirimi! 21 Mayıs BİM Aktüel Listesi

BİM 21 Mayıs 2024 aktüel ürünler listesi belli oldu. Zeytinyağı ve Ayçiçek yağı indirimi haftanın fırsatları oldu. BİM market mayıs ayı indirim fırsatlarına devam ediyor. 21 Mayıs BİM aktüel ürünler kataloğu ile Gelecek hafta indirime girecek fırsat ürünleri belli oldu. Önümüzdeki salı gününden itibaren BİM rafları yine dolup taşacak. Peki bu hafta BİM’de neler var? […]

Belediye
12 Mayıs 2024
Maltepe Belediye Meclisi olağan gündemle toplandı

Maltepe Belediye Meclisi, Mayıs ayı olağan toplantısını Belediye Başkanı Esin Köymen’in başkanlığında gerçekleştirdi. Anneler Günü ve 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın da kutlandığı toplantıda gündeme ait 14 madde onaylandı. Maltepe Belediye Meclisi’nin 2024 Mayıs ayı toplantılarının 10 Mayıs tarihli 2. birleşiminin, 1. oturumu gerçekleştirildi. Anneler Günü ve 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik […]

Dubai’ye seyahat etmeyi mi planlıyorsunuz? Dubai vizesi alma hakkında daha fazla bilgi edinin

  İçindekiler: Gökdelenler ve Çölün Buluştuğu Şehir: Dubai 1 Dubai Tanıtımı 1 Dubai Seyahati 1 Dubai Vizesi Başvuru Şartları ve Belgeleri 2 Dubai Vizesi için Gerekli Belgeler:. 2 Dubai Vizesi için Pasaport ve Diğer Gereklilikler:. 2 Dubai Vize Türleri:. 3 Dubai Vizesi Başvuru Prosedürü:. 3 Dubai Vizesi Başvuru Ücreti 2024:. 3 Dubai Vizesi Kaç Günde […]

Umre Vize ve Ücretleri Hakkında ve Ek Hizmetler

Umre Vizesi: İçindekiler Umre İbadeti Hakkında Merak Edilenler. 1 Suudi Arabistan Umre Vizesi Başvuru Süreci ve Gerekli Belgeler. 1 Suudi Arabistan Umre Vizesi Türleri 1 Suudi Arabistan Vizesi Almak İsteyenler İçin İzlenmesi Gereken Adımlar. 2 Suudi Arabistan Umre Vizesi Başvurusu İçin Gereken Belgeler. 2 Suudi Arabistan Umre Vizesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler. 3 Türkiye’den Umre Başvurusu. […]