SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Lise Önüne Sınav

Yayınlanma:
ABONE OL
Lise Önüne Sınav

Liseye giriş yeniden düzenlenmeli.

 

ÖSS’nin değişmesinden sonra, 2010 üniversite seçme ve yerleştirme sınavı, tüm öğrenciler için eşitlendi. Yapılan düzenleme ile hangi orta öğretim kurumunda okursanız okuyun üniversite sınavlarında yaptığınız soru kadar puan alacaksınız. Adaylar bu puanla sıralanıp, üniversiteye yerleşecek. 

 

Şimdi sıra lise girişte. Bildiğiniz gibi ilköğretim okulu mezunları, SBS adlı bir sınava giriyor, bu sınav sonucu Anadolu liselerine yerleşiyorlar. Genel lise, teknik lise veya meslek liselerine giriş için farklı bir sınav yok. İlköğretim Okulunu 2.00 ile veya 5.00 ile bitirin hiç fark etmiyor. Önünüzde ne teşvik, ne yönlendirme, ne de bir kısıtlama var. Diplomanızı alıp, ticarete, teknik liseye veya genel liseye gidebiliyorsunuz.

 

Oysa bu yanlış. 2.00’la ilköğretim okulundan mezun olan bir öğrenci, genel lisede; matematik, fizik kimya gibi dersleri yapamaz. 2.00’la mezun olan bir öğrenci, teknik lisede başarılı olamaz. Üstelik bu çocuklar, çalışkan öğrenciler içinde problem. Peki ya 5.00 ile mezun olan öğrenci? Bu öğrenci meslek lisesinde ne yapacak?

 

Bu işin yolu; orta öğretim okullarına girişi, üniversite giriş sınavı gibi seçme ve yerleştirme sınavı ile yapmak. Nasıl üniversiteye puan sıralaması ile giriliyorsa; ortaöğretim kurumlarına da, benzer sınavla girilmelidir. Başarı ve çalışmak da burada saklıdır.

 

Okullar müfredatlarına göre; Anadolu lisesi, Genel lise, Teknik lise, Meslek lisesi ve Çıraklık eğitim gibi sade ve anlaşılır başlıklar halinde gruplandırılmalı. Zeki ve çalışkan öğrenciler; akademik eğitime, diğer öğrenciler; meslek okullarına yerleştirilmelidir. Mesela 100 matematik sorusundan 60 soru yapan, Anadolu lisesine, 50 soru yapan genel liseye, 40 soru yapan teknik liseye, 30 soru yapan meslek lisesine girerken diğerleri çıraklık eğitime alınmalı.

 

Çünkü kaliteyi ve başarıyı etkileyen en önemli sebep; sınıf ortalamasının altında kalan öğrencilerdir. Biri dağda biri bağda iki öğrenci aynı sınıfta asla olmamalı. Öğretmen, iyi öğrenciye göre ders işlese; zayıf çocuklar, başarısız oluyor. Zayıf öğrencilere göre ders işlese; iyi öğrenciye, yazık oluyor. Orta yolda her iki taraf kayıp ediyor. Bu da sistemin en büyük yanlışıdır. Bu yanlışta başarıyı ister istemez düşürmektedir.

 

Uzun lafın kısası; tüm ilköğretim öğrencileri, bir sınava girmeli; bu sınavda alınan notlara ve öğrenci tercihlerine göre liseler, (orta öğretim kurumları) öğrenci almalıdır. İlköğretim başarı notu da sisteme sokularak ilköğretim okullarından başlamak üzere Milli Eğitim’in kalitesi yukarı çekilmelidir. Aksi halde ne ÖSS’de sıfır çeken ne de 35 matematik sorusundan birini yapamayan öğrencilerden asla kurtulamayız.

 

Liseye girişe bir çeki düzen vermek, çalışanla çalışmayanı bir birinden ayırmak, hedefine kilitli çalışkan ve başarılı öğrenciler istiyorsak; en güzel, en kısa ve en kolay yol; lise önüne konan, seçme ve yerleştirme sınavıdır.

 

Bu sınav, öğrencileri hem bilgi ve becerilerine göre liselere dağıtacak hem de ilköğretimimden itibaren tüm öğrencileri çalıştıracaktır.  

 

Zira geleceğimiz çalışkan öğrencilere bağlıdır.

 

M. Nazım Telli

author avatar
Mustafa Telli

İlgili Haberler

Dünyadan
09 Nisan 2024
Irak’ın Sahipsiz (Üçüncü) Unsuru; Türkmenler

Irak, farklı etnik ve mezhep gruplarından oluşan değişik oluşumların bir arada yaşadığı bir ülkedir. Tipik Ortadoğu ülkesi olan Irak’ta yaşayan farklı etnik-mezheplere mensup olan her bir toplumun kaderi, arkasında olan farklı ülkelerin desteğine bağlıdır. Tipik Ortadoğu ülkesi demenin de anlamı budur. Örneğin, Iraklı Kürtlerin arkasında ABD ve bazı batılı ülkelerin desteği var, Iraklı  Şiilerin arkasında […]

Dünyadan
30 Mart 2024
Zararın Neresinden Dönersen Kârdır

2017 yılında Türkmen “stratejisinde” köklü bir değişim yapıldı. Yani, 1995 yılından 2017 yılına kadar olan süre içerisinde yapılanların tümü bir tarafa bırakılarak yeni bir döneme geçildi. Başka bir değişle, sil baştan başlamak oyunu misali Türkmen siyasi harekatındaki ortak akıl ve istişarenin egemen olduğu dönemin kapatıldığı bir dönem olarak Türkmen siyasi tarihine geçti. Değişen bu “strateji” […]

Nerden Tutarsan Elinde Kalır
Dünyadan
22 Mart 2024
Nerden Tutarsan Elinde Kalır

Ferhat Sengaw, beynini, kalemini, iradesini dış mihraklara kiralayan, onların maşası olup talimatları doğrultusunda Iraklı Türkmenlerin tarihine, varlığına ve geleceğine düşünür kisvesi altında medya aracılığıyla hakaret eden sünepe ve pespaye bir Iraklı Kürt yazarıdır. Yukarıda bahsi geçen sünepeye, Hasan Turan başkanlığındaki ITC imzalı verilen cevap “Iraklı oluşumların arasındaki kardeşliği bozmaya yönelik yalan içerikli açıklamaları kınıyor, mahkemeye […]

Genel
14 Mart 2024
Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler

TEHLİKENİN EŞİĞİNDE BİR FOTOĞRAF Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler Günümüzde sosyal medyanın ve çevrimiçi platformların popülaritesiyle birlikte selfie çekmek, sadece bir eğlence aracı olmaktan çıkıp adeta bir yaşam tarzı haline geldi. Ancak, bu popüler eğilim sadece güzellik ve özgüvenle dolu pozlarla sınırlı değil; aynı zamanda fiziki ve sanal olarak bir dizi tehlike […]