SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kartal Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Ekonomi

En Düşük Emekli Maaşı 14.000 TL Oluyor! Milyonların Beklediği İLAVE ZAM Geldi

Yayınlanma:
ABONE OL

En düşük emekli maaşı için milyonların beklediği haber geldi. Net rakam verildi. 14.000 TL’ye yükseliyor.

Temmuz 2024 emekli zammı için gergin bekleyiş 3 Temmuz’da sona ermişti. Milyonlarca emekli kök maaş zammını öğrendi. Ancak, hala en düşük emekli maaşına zam beklentisi devam ediyor. 10.000 TL olan en düşük emekli maaşı ile ilgili henüz kesin bir açıklama yapılmadı. Ancak uzmanlar son kulis bilgilerini açıkladı. En düşük emekli maaşı 14 bin TL’ye yükselecek. İşte emekli maaş zammı son dakika gelişmesi…

Emeklilerin merakla beklediği zam oranları açıklandı. TÜİK’in Haziran ayı enflasyon verileri doğrultusunda, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine %24,73, memur emeklilerine ise %19,31 zam yapılacak. Milyonlarca emeklinin beklediği haber 3 Temmuz’da geldi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran ayı enflasyon verilerini açıkladı ve böylece emekli maaşları için Temmuz zammı netleşti. SSK ve Bağ-Kur emeklileri %24,73, memur emeklileri ise %19,31 zam alacak.

KÖK MAAŞ TARTIŞMALARI

Bu zam oranlarının açıklanmasının ardından, kök maaş konusu yeniden gündeme geldi. Kök maaşı 8.020 TL’nin altında olan emeklilerin bu zamdan etkilenmemesi üzerine tepkiler yükseldi. 8.020 TL’nin altında maaş alan 3 milyonu aşkın emekli için maaşlarında bir değişiklik yapılmayacak. Bu gruptaki emekliler için en düşük emekli maaşının 10.000 TL olarak düzenlenmesi planlanıyor.

MAAŞLAR 14 BİN TL’YE ÇIKARTILACAK

Hükümet, emeklilerin maaşlarını artırmak için üç farklı formül üzerinde çalışıyor:

Refah Payı Verilmesi: Enflasyon oranına ek olarak emeklilere ekstra bir zam yapılması.

Zam Oranlarının Eşitlenmesi: Farklı kesimler arasındaki zam oranlarının aynı seviyeye getirilmesi.

Taban Maaşın Artırılması: En düşük emekli maaşının 10.000 TL’den 12-14 bin TL arasına çıkarılması.

Bazı çevreler, hükümetin üçüncü formül üzerinde yoğunlaştığını belirtiyor.

YASAL DÜZENLEME YAPILACAK

Bu ek ödemelerin yapılabilmesi için yasal düzenlemeler gerekiyor. Karar verildikten sonra, düzenlemeler yasa teklifi olarak TBMM’ye sunulacak ve resmi gazetede yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek.

ZAMLI EMEKLİ MAAŞLARI NE ZAMAN YATACAK?

Bir yandan hala açıklanmayan en düşük emekli maaşına ilişkin açıklama beklenirken bir yandan da emekliler için maaş ödeme tarihleri takip ediliyor. Zamlı emekli maaşı ödemeleri için geri sayım başladı. Memur ve memur emeklisine 1-5 Temmuz arası zaten zamlı maaş ödemeleri yatmıştı. SSK ve Bağ-Kur emeklisinin maaşları ise 17-28 Temmuz arasında emekliye yatacak.

author avatar
Merve Aydın

İlgili Haberler